tiistai 10. maaliskuuta 2015

Maallisen onnen avain

Uskoisin keksineeni niin sanotun maallisen tai taloudellisen onnen avaimen jo aikoja sitten ainakin omalle kohdalleni (en anna takuita toimiiko se muille).

Eräällä hyvällä ystävälläni on tapana aina heitellä juttua tulevasta lottovoitosta aina ennen kun viikonloppu lähestyy ja siitähän sitten yleensä alkaa keskustelu raha asioista, palkoista ja vaikka mistä. Tyyliin mitä sitä sitten tekis jos vaikka sen 10 000 000egee kuittais lotosta.. Kai sillä sen loppu viikonlopun juuri pärjäis :D

No siitä kun on niihin palkka asioihin asti päästy olenkin muutaman kerran selittänyt hänelle oman unelma palkkani mikä ei suinkaan ole mikään tietty summa. Se koostuu useammista asioista.
Ensinnäkin jo ennen palkkaa työn pitää olla sellainen johon haluaa mennä tai jossa nyt ylipäätään viitsii olla ilman ettei joka päivä tee mieli vetää ranteita auki. Siihen en usko että olemassa olisi töitä johon oikeasti joka aamu lähtisi onnellisena eikä koskaan tuntuisi siltä, että "mä en jaksa". Aina tulee noita päiviä vaikka olisi miten unelma duuni. Mutta aivan vastenmielisessä hommassakaan ei mielestäni kannata elämäänsä haaskata jollei se ole tilapäistä. Menkää kohti unelmia, rohkeasti.

Sitten kun se tili kajahtaa tilille niin paljonko sen pitäisi olla. Minun selitykseni on melko simppeli ja se menee näin: aluksi sen pitää riittää kaikkiin laskuihin mitä normaalisti on kuten vuokra / lainanlyhennys, sähkö, puhelin, vesi jne. Niiden maksamisen jälkeen pitää pystyä käymään ruokakaupassa niin, että voi ostaa vaikka nakkipaketin ilman sitä -30% tarraakin. Eli ei tarvitsisi miettiä mitä sieltä on varaa ostaa vaan pystyisi aina ostamaan sen mitä haluaa tai tarvitsee. Enkä tarkoita nyt mitään kaviaaria tai jatkuvaa herkuttelua vaan sellaiset perus jutut ja joskus tietty herkkujakin. Edelleen rahan pitäisi riittää vielä auton tankkaamiseen niin paljon kun sitä tarvetta nyt normaalisti on ja tarvittaessa muutamiin lisäkilsoihinkin. Ei mitään Suomea edes takaisin reissuja joka päivä vaan perus jutut jälleen ja vähän "kyläily" bensoja. Jos paljon töiden puolesta autoilee pitää ottaa vähän huomioon myös niitä kahvirahoja mitä väkisinkin menee silloin tällöin huoltoasemilla, niihinkin pitää olla rahaa ilman että harmittaa. Kun nämä kaikki on kunnossa pitäisi vieläkin jäädä tilille sen verran, että jos tulee vaikka jokin 100€ heräteostos "tarve" olipa se sitten muksun sukset tai itselle kengät mutta kuitenkin se pitäisi pystyä ainakin tarkan harkinnan jälkeen ostamaan ilman, että tulee pahaa mieltä tai että joutuu heti hernekeittoa syömään loppukuun. Tuo raha voi joskus mennä vaikka autoremonttiinkin tms mutta se pitäisi pystyä irroittamaan helposti ilman että se aiheuttaa pahaa.

Näin ollen jos vähän matematiikkaa soveltaa niin ihminen jonka ruoka + bensa + muut menot (laskut) ovat yhteensä kuukaudessa vaikkapa 1400€ ja näiden päälle pitäisi löytyä vähintään 100€ aina sen takia jos tulee jotain äkkinäistä niin palkanhan pitäisi olla näin ollen nettona vähintään 1500€. Se ei ole edes vielä paljoa, eihän. Ihminen oppii kyllä pärjäämään hyvinkin vähillä "vakio" menoilla vaikka tienaisikin hyvin ja silloinhan niihin yhtäkkinäisiin on sitten enemmän rahaa tai voi vaikka säästää vähän.  Jos asiat olisivat noin pitäisi elämän oikeasti olla melko mukavaa koska ei olisi sitä ainaista rahastressiä joka ainakin omassa elämässä on se suurin jatkuva huoli.. Muutenhan elämä on aika nannaa mutta raha se on aina kiusana..
Mutta tuossa "ihanne palkkauksessa" on toki varjopuoli. Sillä vaikka ihminen olisi elänyt miten kauan vaikkapa 1000€ / kk budjetilla ja yhtäkkiä hänen tilinsä vaikka tuplaantuu ilman että menot muuttuvat niin teoriassahan hänelle pitäisi jäädä aina se toinen 1000€ ylimääräistä. No niin se ei kuitenkaan mene. Ihminen niin kovin helposti oppii elämään sitten taas sen uuden budjetin kanssa ja rahat loppuu aina yhtälailla kesken. Mutta tuo teoriassa jäävä tonni kyllä jäisi jos oikeasti jatkaisi sitä tonnin elämää piittaamatta siitä että nykyään tilille klapsahtaa kaksitonnia. Näin olisi jo varaa tehdä joskus vaikka isompiakin herätehankintoja. Nostan muuten tässä kohtaa hattua ihmisille jotka ovat oppineet vaikkapa elämään jollain 700€ menoilla ja pärjäävät niillä hienosti. Sellaiset ihmiset ovat takuulla tyytyväisiä vaikkapa 1300€ netto palkkaan koska siinähän on jo 600€ "ylimääräistä".. Itsekin kun saisi menot vaikka tasan 1000€ tienoille niin voi pojat kun olisi kiva käydä töissä. Joka kuukausi voisi vähän jotain hankkia, harrastaa tai vaikka säästää..

Jos rahaa olisi tuohon tapaan että silloin tällöin voisi vaikka tuon 100€ heittää niin sanotusti hukkaan vaikka viemällä perheen huvipuistoon ihan suunnittelematta ja ilman, että vaikeuttaa arkea niin pitäisihän siinä olla onnellinen, eikös.

Se summa mitä tuo sitten tarkoittaa riippuu täysin ihmisestä. Se jolla kiinteät menot ovat vaikkapa suuren perheen takia 1700€ ja haluaa vielä tuota "ylimääräistä" olevan joka kuukausi vaikkapa 300€ tulojen pitäisi olla vähintään 2000€ nettona jotta tuo onnistuisi. Kauheita summia alkaa jo olemaan. Mutta silti ihan mahdollisia saavuttaa. Nyt siis alkaa jo pienikin palkka tuntua valtavalta kun ajattelee asiaa noin. Miten sitä rahaa onnistuu hukkaamaan niin suuria määriä johonkin vaikka näiden kaavojen valossa minullekin pitäisi jäädä ihan kivasti aina käteen silloin kun työelämässä on normaalisti. No tähän pitääkin alkaa etsiä parannusta kun taas työelämään pääsee.

Lähteekö joku muu yrittämään vakioida menot ja varata niihin aina tietty summa rahaa ja sen jälkeen jäljelle jäävällä saa ihan luvan kanssa tehdä mitä haluaa? Vaikka joka kuukausi 100€ heräteostoihin tai säästöön. Minusta se ainakin kuulostaa melko hyvältä eikä tarvitse edes tienata poliitikon tuloja vai mitä?

Tämäkin on todellakin asenne ja elämäntapa kysymys. Nyt kun on rahaa ollut niukasti on tavallaan väännetty elämän volyymia vähän pienemmälle ja vähempikin on riittänyt kuitenkin tavallaan ihan hvyin vaikka toki tiukkaakin on ollut. Mutta entäs kun tulot taas vähän paranevat arjen myötä niin pitäisi asioiden olla todella hyvin vai mitä?.. Toivottavasti ei tule väännettyä taas elämän volyymiä isommalle vaikka rahaa enemmän tulisikin.
Voi voi, mitenhän ihmisen saisi oppimaan näin yksinkertaisia asioita. Oma ihanne palkkani näillä laskureilla olisi varmaan alle 2000€ / kk. On se hankala uskoa kun aina on ajatellut, että tarttis tienata jotain poliitikon tuloja jos haluaa olla onnellinen.. Nyt kun asiaa ajattelee uudessa valossa niin ei tartte tosiaan mitään politiikon palkkoja tienata ja silti pitäisi olla ihan hyvä elämä. Pitää nyt vaan ottaa tosissaan se asenne että pärjää vähällä vaikka saisikin enemmän. Kun kerran sillä vähälläkin oikeasti pärjää. Olisihan muuten kaikki sossun asiakkaat ja työttömät jo ajat sitten kuolleet nälkään ja olleet kodittomia. Töissä käyvän on tavallaan turha valittaa paitsi jos on itse aiheuttanut itselleen kauheat menot joka kuukaudelle niin niihin sitten pitää pystyä tuloillaan vastaamaan saavuttaakseen tämän "maallisen onnen avaimen".

Mites muiden ihannepalkat? Tällä ajatusmallilla siis.. Tai onko jokin parempi ajatusmalli mielessä? Vai onko ajatukseni taas ihan puuta heinää?

Onnea vielä avaimen metsästykseen :)
Älkää unohtako osallistua lahjoittamaan 1euroa sairaan Bertta tytön hyväksi.
Tässä linkit asiaan:

Oma blokaukseni asiasta

Tapahtuma facebookissa

Kiitos kun luitte ja toivottavasti vielä osallistutte toiseen tekstiini liittyvään valokuvaus aiheiseen tapahtumaan. Tästä linkinstä onnistuu.

Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.
- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

1 kommentti:

  1. Ei ne suuret tulot autakkaan, vaan menot karsittava mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman pieniksi. Itse lasken joka kuukausi ensin kaikki palolliset menot yhteen, ne vähennän tuloistani, se mitä jää jaan päivää kohden kuukaudessa,sit on helppo laskea et jos tänään ei käy kaupas niin huomiselle jää enemmän. Ohan se todella aika yks toikkoista ja vaikeaakin elämää, ku joskus tekis mieli vähän irrotellakin ja nauttia elämäs laatuaikaaki, mut näin se vaan menee ainaki mun kohalla, enkä varmaan oo ainoa :( .Mut ohan elämäs silti paljon nautittavaakin esimerkiksi kaikkein Rakkaimmat joita ei korvaa raha, joten positiivisella asenteella eteenpäin vaan :)

    VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!