keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Harmaan talouden poistoon porkkanaa eikä keppiä

Mites se onkaan Suomessa tuo harmaa talous. Täytyy ensin alustaa asiaa mietinnällä joka tuli kun katsoin youtubesta jotain videota jossa joku äijä rakenteli moottoria ja vaikutti todella pätevältä kaverilta. Siinä sitten mietin vaan hiljaa mielessäni, että minkähän hintainen kaveri mahtaa olla kun on noin hyvä hommassaan. No seuraavana mielessä oli että olis hieno viedä joku oma moottori tuollaiselle velholle ja katsoa vieressä miten kaikki tapahtuu vaikka kyllä se itseltäkin sujuisi mutta aina on hyvä oppia uutta ja on se eriasia kun joku on pelkkää sitä hommaa tehnyt työkseen parikymmentä vuotta. No taas pulpahti uusi ajatus, eli mitähän se mahtaisi maksaa jos noin tekisi... Sitten mieleen tuli että kai se pimeesti noita hommia tekee tai ainakin osan kavereilleen. Herra siis oli käsittääkseni Briteistä ja se sitten antoikin minulle vielä yhden ajatuksen tai mietinnän aiheen. Mahtaako nimittäin vaikkapa Briteissä ihmiset edes miettiä sellaista vaihtoehtoa että voisiko joku tehdä jotain pimeästi. En usko.. Tai ainakaan jossain maissa se ei varmaan tule edes mieleen.

No jonkun tuollaisen homman teettäminen pimeästi ei välttämättä ole edes kovin fiksua sillä takuut ym ei päde siinä kohtaa millään lailla jos ei ole mustaa valkoisella. Myöskään tekijän ei kannata sellaiseen lähteä kun ei tiedä millainen soppa siitä tulee jos jokin meneekin vikaan. Mutta eniten kiinnosti se ajatusmalli. Suomessa helposti saattaa miettiä verojen kiertämistä sillä alkaahan itsekukin olla jo korviaan myöten täynnä veroja.. Entä muualla maailmassa, jossain on varmasti tilanne ettei kukaan edes ajattele mitään veronkiertoa koska kansa on verojen kanssa sujut ja niitä ei peritä liikaa eikä liian vähää..

Aloin sitten miettimään että miten suuri onkaan houkutus täällä Suomessa työnantajan maksaa palkkaa pimeästi jos vaan käteistä sattuu olemaan. Silloin nimittäin tavallaan kaikki voittaa. Työnantajalta menee vähemmän rahaa, työntekijä saa enemmän rahaa. Tietenkin on riskejäkin kun vakuutukset ja eläkkeet eivät eivät ole toiminnassa eivätkä kerry. Ei ole myöskään palkallisia vapaita ym etuja joita takuulla tulee ikävä. Mutta monesti raha korvaa kaiken muun kun siihen pääsee kiinni.

Harmaata taloutta koitetaan koko ajan kitkeä monenlaisia keppejä heiluttamalla. On rangaistuksia rangaistuksen perään sekä valvontaa joka on mennyt jo niin pitkälle, että yrityksille tulee valtavasti lisäkuluja kaikenlaisista ilmoituksista ym. Taas joku ei ole tajunnut että jos yrittämisen kustannuksia nostetaan erilaisilla pelleilyillä valvonnoilla ym niin aina vähemmän on varaa palkata niitä tekijöitä. Kovin pienellä palkalla taas on vaikea löytää tekijää joka kuitenkin olisi niin ammattilainen että tuottaisi itsensä takaisin ilman useiden kuukausien tai jopa vuosien koulutuksia. Työntekijän hommaamisen ihanne tilannehan on se, että tekijä tuottaa summan joka häneen menee tai jopa enemmän jolloin työntekijä on tuottava osa yritystä ja silloin voidaan alkaa harkitsemaan uudenkin tekijän palkkaamista jne. Mutta jos tekijä onkin huono ja hän ei tuota edes sitä mitä häneen menee on se yritykselle rasite ja saattaa pienessä yrityksessä olla jopa katastrofin ainekset koossa.

Kysynpä hiljaa mielessäni taas päättäjiltä tai joltain sikariportaalta joka saunailloissa näitä asioita pohtii että eikö millään Suomessakin voitaisi joskus koittaa sen kepin sijasta porkkanaa? Jos siis vaikkapa tehtäisiin ihmisen palkkaaminen helpommaksi ja vaikka puolen vuoden koejaksolla olisi pienennetyt työnantajakulut. Tänä aikana yritys voisi katsoa miten paljon kaveri tuottaa, onko hänet järkevä pitää ja jos on niin miten paljon kaverille voi maksaa jotta ei ainakaan tappiota tulisi. Tällä hetkellähän tilanne on se, että ensimmäisestä minuutista lähtien pyörii valtavat sivukulut tekijästä vaikka hän ei vielä olisi läheskään kunnolla päässyt hommaan kiinni. Se vaatii sitä, että yrityksellä on "ylimääräistä" rahaa sijoittaa tähän kaveriin jonka taidoista tai työmotivaatiosta ei ole vielä mitään takeita. Läheskään kaikilla yrityksillä ei ole mitään "ylimääräistä" rahaa ja jos sekin vähän mitä on sijoitetaan kaveriin joka sitten onkin aivan toistaitoinen niin saattaa pahimmassa tapauksessa tuossa 4kk jaksolla häämöttää jo konkurssi tai ainakin suuret talousvaikeudet.. Ja sitten 4kk koeajan jälkeen kaveri pitäisi palkata lopullisesti tai sitten ei. Tuossa kohtaa varmasti on yrittäjällä muutama uneton yö kun hän miettii tuon kaverin ja samalla yrityksensä tulevaisuutta ja sitä miten lähellä katastrofi on jos kaikki ei menekkään hyvin.. 4kk on tuossa kohtaa todella lyhyt aika ja mistä tietää miten kaveri sitten sen koeajan jälkeen enää jaksaa hommia painaa kun on tavallaan kiinteästi yrityksen osa ja tietää itsekin että irtisanominen on vaikeaa enää tuossa kohtaa.
Tuo ehdottamani 6kk olisi myös siten että siitä 4kk on koeaikaa ja tuo 2kk on jo ihan tavallista työaikaa jolloin yrityksen on jo vaikeampi kaveri irtisanoa mutta sillä ehkä turvattaisiin sitä että yritykset eivät alkaisi pikku kuluilla ottamaan aina porukkaa 4kk ajaksi ja potkimaan pois. Yrityksen nimittäin kyllä kannattaa pitää hyvä työntekijä oli sitten tukia tai ei. Tottakai kannattaa koska se tuottaa. Yrityksen irtisanoessa pari kertaa tuon koejakson ajalla ei enää myönnettäisi noita kevennyksia ko yritykselle ihan sen takia ettei yritys ala hyväksikäyttämään tilannetta. Näin estettäisiin väärinkäytökset.

Muutenkin työnantaja kulut olisi pakko saada kuriin. Onhan melko selvää että on väärin jos työntekijästä tulee melkein toinen mokoma sivukuluja. Tällä hetkellä tekijän palkan saa kertoa karkeasti kertoimella 1.8 jotta saadaan todellinen hinta aikaan jonka yritys joutuu maksamaan. Realistisempi ja inhimillisempi kerroin olisi mielestäni lähellä 1,5 joka jo motivoisi parempien palkkojen maksuun sekä tietenkin ylipäätään palkkaamiseen joka taas poistaisi työttömyyttä. Yritykset niitä työttömyystilastoja parantavat tai pahentavat ei suinkaan valtio tai ihmiset. Jos suunnattaisiin tuki tuonne "juureen" eli yrityksiin saataisiin varmasti paljon aikaan. Mutta jos vaan tehdään asiat vaikeammaksi ja heilutetaan keppiä vielä siinä välissä niin ei se varmasti motivoi yrityksiä rekrytoimaan.

Uskon loppujen lopuksi että todella harva työnantaja haluaa maksaa palkkoja pimeästi mutta jossain kohtaa se varmasti on ainut vaihtoehto. Jos vaikka on epävarmaa miten kauan töitä on tai jos muuten vaan rahasta on tiukkaa niin halvemmalla pääsee ainakin kokeilemaan miten menisi yhden lisätekijän kanssa. Niin se vaan karusti on. Puuttukaa hyvänen aika sinne mistä asiat lähtevät älkääkä vaan huutako sitten kun ne on jo tapahtuneet. Koittakaa joskus muitakin keinoja kuin kepin heiluttaminen.

Lisäksi harmaan talouden kitkemiseen pitäisi tulla muitakin parannuksia kuten se, että kaikki ei olisi rikollista niin kuin nyt. Turha mielestäni yrittää alkaa verottamaan vaikkapa pullojen viemisestä kauppaan niin kuin ne meinaavat jos jokin tietty summa ylittyy.. Miten voidaan periä veroa siitä kun ne pullot on joku jo kerran maksanut ja pantissakin varmasti jokin vero on.. Se on jälleen moninkertaista verotusta kuten vaikkapa perintövero jonka takia Karl Fazerkin on tällä hetkellä lähdössä Suomesta. Toinen hauska verotus asia on se että jos menen kaverille korjaamaan autoa ja sitten hän tulee vastalahjaksi korjaamaan jotain minulle niin niistäkin remonteista pitäisi verot kantaa koska nehän on työsuorituksia. Miten sairasta on jos ystävän auttamisesta aletaan rankaisemaan. Halutaanko me tosiaan että meistä tehdään koneita tai koneiston osia jotka eivät tavallaan edes saa enää omistaa mitään tunteita vaan toimimme vaan palasina tätä koneistoa ilman omaa tahtoa. Meille annetaan kohta enää vaan leipä, vesi ja kuljetukset töihin. Emme kohta varmaan edes näe palkkojamme vaan valtion tilin kautta niillä vaan maksetaan meille pakolliset ja muuten pitämällä ne valtiolla turvataan että jokaisesta pennistä menee vero. Lisäksi liikkuminen pihalla kielletään muuten paitsi valvotuilla aluella jotta kukaan ei pääse vaikkapa tuttavaansa auttamaan ilman etteikö siitä kannettaisi veroa. Tätäkö me haluamme? Tähän tyyliin on muuten eräs loistava elokuva joka kannattaa katsoa. Ei liity verotukseen vaan lähinnä tuohon konemaiseen elämään johon meitä ohjataan. Elokuvan nimi on Equilibrium.

Tottakai on paljon harmaata taloutta jos kaverin auttaminenkin lasketaan harmaaksi taloudeksi. Ja voin tässä jo sanoa että ihan varmaan auttelen kavereita jatkossakin enkä meinaa penniäkään siitä verottajalle antaa jos saan muutaman kympin vaivanpalkkaa joskus.

Tottakai veroja pitää maksaa ja varmasti kansa sen ymmärtää ja maksaa niitä jopa ihan omasta tahdostaan mutta niissä pitäisi olla inhimillisyys sekä monia parannuksia tasavertaiseen suuntaan. Jos pienituloisia tai pikku yrittäjiä aina vaan piiskataan lisää, se johtaa väkisinkin veronkierto kokeiluihin. Isoilla on ehkä varaa maksaa mistä vaan ja varmasti ovat monessa tilanteessa erilaisessa neuvotteluasemassa kuin pienet. Mutta miten pienestä koskaan tulee iso jos ei yhtään auteta siihen suuntaan?

Kiitos kun luitte ja toivottavasti vielä osallistutte toiseen tekstiini liittyvään valokuvaus aiheiseen tapahtumaan. Tästä linkinstä onnistuu.

Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.
- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

6 kommenttia:

 1. Todella hyvin perusteltuja juttuja! Työttömyyttä lisää myös se, että koneet ovat korvanneet ihmiset jo monessa asiassa, käsityötaito ei ole enää kovinkaan arvostettua ja alan pienyrityksillä menee miten menee. Isoon yritykseen tarvii tulevaisuudessa vaan muutaman tyypin valvomaan tietokoneita.
  Ihmisiä jää työttömäksi, koska yritykset lähtee ulkomaille - siellä on halvempaa kouluttaa väki hommiin ja maksaa pientä palkkaa, kun Suomessa kaikki on niin kallista. :(
  Ei ole oikein että ökyrikkaat nauttii ensin eduistaan ja karkaa sitten, kun on verotuksen aika !! Rikkaille pitäisi laittaa semmoiset jäähyväisverot, että tommonen veronkierto loppuu. Esim. Nalle saa EUlta maataloustukia vaikka on Suomen rikkain !?
  Huhhuh. Tuo mitä sanoit koneistetusta tulevaisuudesta, hirvittää.

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa kommenttia, kiitos.

  Käsityötaidoistakin olen täällä kirjoittanut ja ollut kovin murheissani :( sääli että niillä ei kohta ole mitään arvoa kuin tietyissä piireissä.. Tottakai se on hienoa että koneet voivat tehdä vaaralliset työt ihmisen puolesta jne. mutta kun mennään siihen että ihmisen arvostus on huonompi kuin koneen ja millään muulla ei ole väliä kuin tuloksella niin kyllä se koville ottaa ajatuksena. Onneksi me ihmiset olemme kuitenkin niin monipuolisia että koneilla on vielä monella alalla paljon opittavaa ennenkuin työsopimuksia alkavat allekirjoittaa. Valvomoon palkatut sen sijaan kärsivät hitaan älyllisen kuoleman tuijottaessaan ruutua päivästä toiseen ilman että mitään tapahtuu.. Sääli että ihminen on ilmeisesti siihen hommaan sopivampi kuin sinne varsinaiseksi tekijäksi.

  Ökyrikkaiden hemmottelu on aina tuntunut olevan käytäntö mutta toki se monesti selittyy erilaisilla kytköksillä joita heillä on huomattavasti enemmän mahdollisuus tehdä kuin meillä "tavallisilla".. Toisaalta ymmärrän silti senkin että jos olet oikeasti menestynyt ja siitä sitten veroilla ym rangaistaan aina vaan lujemmin niin toisaalta pidän sitä Suomesta muuttoa hyvänä asiana. Niin minäkin tekisin jos sillä voisin säästää ja lakata maksamasta meidän valtion surkeiden päätösten takia aiheutuneita kuluja. Mutta siinä kohtaa kun muuttoilmoitus on tehty ei enää kuulu saada Suomelta yhtään mitään. Tottahan noilla on varaakin veroja maksaa mutta on se silti toisaalta väärin rangaista aina vaan lisää kun joku alkaakin menestyä. Ei oikein kannusta menestymään. Itse jos olisin miljoonikko olisin jo aikaa sitten siirtänyt varani vaikka sveitsiin ja sanoisin sen suoraan nauraen vielä päälle kunnon röhönaurun. En suuntaisi sitä kansalaisiin vaan päättäjiin kun täällä ei kannata raharikkaiden pistää mitään uutta pystyyn vaan kannattaa häipyä. Jos asia olisi toisinpäin olisi täällä paljon uusia yrityksiä ym nousemassa koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pointti tuokin, mutta kuulin että ne ökyrikkaatkin saa ensin tukia ym Suomelta ja just EUlta, mutta sitten kun pitäisi ne verot maksaa niin äkkiä karkuun. Suomesta pitäisi saada houkuttava paikka yrityksille, ja ennen kaikkea suomalaisen työntekijän tulisi voida ostaa suomalaisia tuotteita. Esim. joutsentakit on suomalaisia, mutta niin hurjan kalliita että ulkomaalainen untuvatakki kannattaa hankkia, vaikka siinä paleleekin koska se on noille lämpösissä asuville. Olisi hienoa jos suomalaiset ostaisivat kaiken sen Suomessa valmistettuna, mitä vaan voi, koska silloin homma pyörisi. Mä tosiaan ymmärrän tuon perintoverojutun, jos se oikeesti iskee moniksi vuosiksi eteenpäin, parempi olisi varmaan laittaa se jäähyväisvero ja inhimillistää muut verot. Alkoholi yms veroja voi mun puolesta nostaa, kun laitetaan se verotus vielä ulkomailta tuleviinkin tuotteisiin. Mun mielipide.

   Poista
 3. Hienoa taas saada kommenttia :)

  Melkein kaikki verotus on jollekkin huono ja jollekin hyvä.. Eli eriarvoisuus kukoistaa. Tietenkään systeemiä ei täysin saa sellaiseksi että se olisi tasa arvoinen mutta jokin logiikka pitäisi olla siinä että niiltä joilla on muutenkin vähän ei vietäisi loppujakin. Itse en oikein osaa aina arvostaa kotimaisia tuotteita (ainakaan kaikkia) johtuen siitä kun niiden hinnat on osittain vain sillä verukkeella korkeat koska ovat tajunneet että kotimaisesta voi pyytää mitä vain, niin kaupat kuin valmistajatkin (tietenkin hommaa sekoittaa vielä verotus ym). Voidaan myydä tavaraa vaikka vähemmänkin ja saadaan kuitenkin hyvät hillot, näin voidaan samalla pitää yritykset vähän pienempinä eikä kulujakaan tule niin valtavasti, eikä näin ollen haluta edes kasvaa ja laskea hintoja vaan päinvastoin. Kotimaahan jäävä raha lisäksi monesti menee vääriin taskuihin. Olisi tietenkin mahtavaa jos voitaisiin säätää verotusta niin että kotimaisessa tavarassa se olisi vähäisempi ja ulkolaisessa enemmän, se kannustaisi ostamaan kotimaista ja hekin laskisivat hintoja ja nostaisivat volyymejä. Kaikki voittaisivat.

  Tietenkin Suomesta pako juuri sen verotuksen kohdalla on väärin mutta onhan tuo verotuskin väärin. Ei ole oikein verottaa isosti tienaavaa jopa 60% vaikka tienais kuinka paljon. Minä rinnastan tuon jo ryöstöksi. Jäähyväisveroa en silti voi kannattaa mutta muuten verojärjestelmän muokkaus siihen suuntaan että meille tavallisille jäisi enemmän ostovoimaa olisi ehdoton tehtävä tai kohta mennään liian syvään monttuun. Pakko aina ihmetellä että tuossa meidän monissa naapurimaissa verotus on keveämpi ja yhtälailla on sossut ym. eli yhtä hyviä hyvinvointivaltioita mutta silti pärjäävät paljon vähemmällä verotuksella. Suomen kaikki monimutkainen byrokratia ja monet turhat virkamiestahot tekevät meille valtavan loven valtion kassaan joka vuosi. Olisi muitakin keinoja poistaa turhia menoja ja nostaa taloutta kuin vaan ainainen verojen nosto. Ja joskus laskukin on nostoa kun pitkällä tähtäimellä osaisivat katsoa edes vähän. Jos yritys palkkaakin verotuksen kevennyttyä vaikka 5 henkeä lisää niin takuulla heidän tuloverojensa, ostovoimansa, ym summana saataisiin moninverroin takaisin.

  Pakko vielä sanoa tässä hyvä esimerkki joka oli STX Finland telakka joka pyysi valtiolta 50 miljoonan lainaa jotta olisi saanut valtavan tilauksen vastaanotettua tuossa joitain vuosia sitten. Valtio sanoi EI. Sitten taloustohtorit ihmettelivät lehdissä että jos tuo laina olisi annettu olisi saatu työntekijöiden ja yrityksen veroina muistaakseni 6 miljardia takaisin + tuo laina summa.. Onko valtio noin idiootti ja lyhyt näköinen? Kreikka pyytää muutaman miljardin ilman mitään takeita saada sitä koskaan takaisin ja heti annettiin koska haluttiin näyttää muille että meillä on rahaa kyllä! Voi idiootit.

  Nyt toivon hartaasti persuja hallitukseen jo senkin takia että näkisi voiko asiat muuttua tai voiko joku puolue edes yrittää pitää vaalilupauksiaan.. Nuo tämän hetkiset SDP, KOK, Kesk on jo nähty useita kausia peräkanaa pettämässä kaikki lupauksensa.

  VastaaPoista
 4. Mä oon aina aatellut, että suomalainen on kalliimpaa, koska suomalainen työvoimakin on yritykselle kallista :D Nuo sinun esimerkit saa valtion kuulostamaan... en sano miltä. Ois aika kätsyä jos suomalaisista tavaroista verotettaisiin vähemmän! Suomeen saadaan työpaikkoja vain, jos suomalaisia tuotteita ostetaan.
  Mä en ihan tiiä mitä mikäkin puolue ajaa, en ole niihin vielä ehtinyt/jaksanut tutustua, kun ei ole ikääkään ihan vielä tarpeeksi äänestää :)
  Rupesin itse kirjottaan (valitus)blogia, saa tulla lukemaan: http://nytjatassa.vuodatus.net :D

  VastaaPoista
 5. Tottahan Suomalainen työvoimakin on kallista jos sitä verrataan johonkin Kiinaan mutta osittain se on vain veruke jolla saadaan laittaa "Suomilisää" tuotteiden hintoihin. Monessa paikassa Suomessakin tehtaat ovat jo pitkälle automatisoituja ja voivat tehdä tuotteita hyvin samoilla työntekijä määrillä yhtä hyvin 1000 / 1 000 000kpl eikä siinä se tekijän palkka paljoa vaikuta. Mutta kun ei varmaan kannata tehdä kuin tietynverran ja myydä kalliilla jotta ei tarvitse alkaa tekemään investointeja varastoihin yms. Tuotto siis pysyy parempana pienellä volyymillä ja suurilla hinnoilla. Kiinan tavaraan taas puolestaan lisätään aina rahdit, tullit, verot ym ja silti se on aina halvempaa (vähän haiskahtaa).. Kyllä siinä ero saa olla niin että kotimainen vähän enemmän maksaa mutta kyllähän siinä on tällä hetkellä vähän enemmän kun vaan pieni ero...

  No valtio tällä hetkellä kyllä aikalailla haiskahtaa mutta minkäs tavallinen sille mahtaa.. Lupauksia ne antaa lupausten perään mutta mitään ei tapahdu. Hyvä esimerkki on väliaikainen autovero joka on ollut noin 60vuotta... Tais väliaikaisuus unohtua kun saatiin kansalta hyväksyntä. Valtio on toki aivan kuten mikä tahansa yritys ja rahaa se koittaa tehdä parhaansa mukaan. Me vaan satutaan olemaan tuon yrityksen pelinappulat ja koneiston osat.

  Pitääpä lukaista blogiasi myös ;)

  VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!