maanantai 2. maaliskuuta 2015

Älä valita, tee enemmän ja enemmän ja enemmän!

Kirjoittaminen ei aina tule minultakaan virtana joka ei ollenkaan katkeaisi. Nyt on muutama päivä mennyt niin sanotusti laakereilla maaten.. En tarkoita, että olisin fyysisesti vaan maannut vaan tarkoitan tätä kirjoittamista jossa on muutama päivä lyönyt tyhjää.. En siis ole lopettanut blogaamista vaan en viitsi kirjoittaa jos ei ole mitään järkevää sanottavaa.

Tässä pari päivää sitten kuitenkin luin uutisen jossa nainen oli saanut 500€ palkankorotuksen josta sitten hänelle jäi käteen kaikki 25€. Aika mahtavaa vai mitä? Tässä tapauksessa käsittääkseni oli kyse naisesta joka oli jonkinlaisella äitiyspäivärahalla ja sehän meni välittömästi kankkulan kaivoon kun rahaa alkoi palkan muodossa tulla "valtavia" määriä. Sitten jotku jaksaa ihmetellä kun kuulemma aina kitistään huonoista palkoista ym ja sitten tulee niitä jotka on huutamassa että mee kouluun niin saat lisää hilloo ja jotain kunnioitusta.. No jos tuo huutelu ei vielä pilannut päivää niin sitten viimeinen käskee painaan lisää töitä ja mennä vielä sen lisäksi kouluun niin saa vähän niinku kaiken yhtäaikaa...

Ei se nyt silti kummoista järjenjuoksua vaadi että tajuaa miten paljon noilla kaikilla loppujen lopuksi oikein voittaakaan.. Ensinkin koulun käymisestä tuskin kukaan rikastuu paitsi jos sattuu saamaan nolla työkokemuksella johtajan paikan heti kun on paperit kädessä. Tottakai koulua on hyvä käydä ja itsekin vielä aion sen tehdä mutta siitä huolimatta on täysin väärin mielestäni sanoa, että koulusta jotain rahaa saisi. Tietenkin sitten ajan kanssa papereista voi olla rahallista hyötyä mutta ei heti koulun aikana eikä välttämättä vielä hetkenkään päästä. Jotkut ammatit lisäksi eivät vaan kummoista palkkaa maksa vaikka olisi kuinka paljon niitä kouluja käynyt.. Kaikki kun ei lue taloutta tai lakia vaan joku saattaa lukea itsensä vaikka siivoojaksi tai kokiksi jotka tekevät mielestäni todella tärkeää työtä mutta ei ne palkoilla hurraile vaikka olis oikein restonoomin (amk) paperit kourassa...

Sitten se toinen huutaja joka käskee painaa töitä lisää ja lisää niin kauan kun vaan vuorokaudessa aika piisaa ja sen päälle mieluusti vielä parituntia niinku ennakkoo jo seuraavasta päivästä. Joo ei auta sekään. Ensinkin on sairaalloisen vaikee löytää työnantaja joka antaa sitä duunia painaa ympäri vuorokauden (tarkoitan siis, että se maksaakin siitä).. Toiseksikin kaikki varmaan jossain kohtaa muistavat, että meillä on täällä sellainen toimipaikka kun verotoimisto ja sinne sitä rahaa katoaa kummasti jos sitä alkaa jostain kasapäin tulemaan.. Tottahan se olis hieno systeemi jos vaan vois aina päättää paljonko tulee massia tekemällä sen mukaan duunia mutta kun se ei ihan ole niin yksioikoista. Tietty jos työnantaja ei anna mahdollisuutta tehdä ylitöitä koko aikaa tai ollenkaan niinkuin yleistä on niin sittenhän voi hommata toisen työn. Työpaikkojahan on tällä hetkellä meillä täällä niin paljon, että jokaiselle riittää vaikka parikin työpaikkaa, vai mitä?. No jos nyt sattuu sen toisen duuniin jostain saamaan niin jälleen vetoan edelliseen (meillä on siis edelleen se verotoimisto) joka tässä tapauksessa rankaisee lisäprosentilla kun oot menny toisen duunin hommaamaan. Tietty voit maksaa molemmista hommista vähän enemmän niin ei tarvitse toisesta hommasta maksaa enemmän kuin toisesta. Kuinka moneen työhön kenelläkin on varaa, en tiedä.
Itsellä on ollut kova tinki saada rahat kasaan edes siellä yhdessä työssä kulkemiseen, ei oo nimittäin työnteko aivan halvimmasta päästä harrastus. Työttömällä ei oo polttoainekuluja ja verojen jälkeenkin jää vielä jotain noista tukiasista ym mutta duunarilla on eri asia. Kädet paskassa ja otta hiessa saa painaa, että sais seuraavan päivän eväisiin ja polttoaineisiin kerättyä verottajan sormien välistä putoavista killingeistä jotain.. Tietenkin nämä ogelmat saa hienosti ratkaistua sillä kun alkaa yrittäjäksi. Sitten saa painaa hommia just niin paljo kun huvittaa jos nyt ei karahda heti kiville koko touhu kun huomaa että joka alalla on tekijöitä jo liikaakin. No jos jotain vääntämistä sattuu irtoamaan niin siinä sitten saa vääntää ihan niin paljon kun lystää. Itse joskus yritin yrittää vähän ja pisin työpäivä oli 37h. Ylityökorvauksia toki ei tullut mutta tuollaista huhtomista sai harrastaa ihan vaan saadakseen sen peruspalkan niin eikös sitä sitten voi pitää korvauksena ylitöistäkin.. Tuon lisäksi viikko tunnit paukkui parhaillaan muutaman viikon ajan 120h / vk.. ihan vaan peruspalkan saamiseksi.. Siinä tuli jo nukahdettua hitsatessa ja herättyä kun haalarit palaa mutta eikai terveydellä oo mitään väliä kun rahaa vaan pitää saada enemmän ku naapurilla (sitä ei tosin enää kerkee nähdä mutta silti) ja näyttää muille kuinka kova jätkä sitä oikein onkaan!.. Jos siis haluaa painaa hommia niin yrittäjäksi vaan.. Ja saahan siinä samalla opiskellakin vielä jos haluaa ja kun aikaa kumminkin joka vuorokaudesta jäi vielä 2-4h käyttämättä niin voi siitä unesta varmaan vielä hetken tingata, terveys on edelleen toissijainen pikku yksityiskohta jonka menettämisestä kannattaa pikemminkin olla rehvää vaan, ainakin jos sen on töillä menettänyt.. Voi hohhoijaa.
Minä muuten noiden viikkojen jälkeen saatoin näyttää hieman kuolleelta ja punasilmäiseltä ja "kiitokseksi" kovasta työstä josta luulin saavani jotain ihme kunniaa tulikin lähipiiriltäni kysymyksiä ulkonäöstäni ja varmaan hajustakin johtuen, että "oletko alkanut ryyppäämään kun näytät noin kamalalta".. Ripitystä juopottelusta sai jopa kuunnella vähän matkaa ennenkuin sai karjaistua, että "mee säkin töihin niin tiät miltä näyttää!" Aivan kuin se nyt olis sen tuttavan vika ollut kun toinen on niin pöllö, että koittaa ittensä tappaa hitaasti mutta varmasti.. Paljo helpompiakin konstaja on ittensä tappamiseen! On se näin jälkikäteen uskomatonta mitä kaikkea ihminen on valmis tekemään tyydyttääkseen verottajan ahneutta edes vähän.. Samalla siinä tietty pitää tehdä siivu itsellekin, että pahin nälkä pysyy poissa ja, että pääsee kulkemaan töissä vielä seuraavankin päivän.

Entäs se kaveri joka menee töitten päälle kouluun?? Onkos se nyt sitten päätoiminen opiskelija vai työläinen? No aivan sama mutta kumpaan se sitten keskittyy päätoimisesti? Jos on saman alan hommat ja koulu niin sitten se vielä menee mutta jospa ei ole niin sitten alkaa kyllä olla aikas hupaisaa touhua.. Aamut keskittyä vaikkapa lakiin ja illat lomittaa maatilallisia paskaa lapioiden tai jotain.. Kumpaankaan asiaan ei varmaan keskittyminen herpaannu yhtään, eihän?? Lisäksi mitäs luulette käyvän asumistuelle, opintotuelle ym jotka nimenomaan ovat tarkoitettu siihen, että olisi edes teoreettinen mahdollisuus opiskella päätoimisesti... Ne muuten katoaa niin kuin kankkulan kaivoon jos massia alkaa töistä tuleen ovista ja ikkunoista... Jospa nyt saa tienattua opiskelun ohessa vaikka ruhtinaallisen 1000€ / kk ja menettää sitten opintotuen noin 300€ ja asumistuen vaikka 350€ , yhteensä siis 650€ niin onhan tuo palkka silti vielä noin 350€ enemmän ja verotuksen jälkeen käteen jää vielä vuokran maksun jälkeenkin noin 250€ niin turha on vikistä etteikö kannattaisi joka ilta koulun jälkeen mennä muutamaksi tunniksi hinkkaamaan jonnekin ja tietty pienellä opiskelijan palkalla eli jotain 10€ /h niin kuukaudessa ei tartte kun 100h vääntää tuon tonnin takia.. Jos viitenä päivänä viikossa onnistuu niin se tekee vain 4-5h /ilta.. Ei pitäis olla mitenkään haitallista opiskelua ajatellen olla joka ilta 21 saakka töissä, vai mitä ???? Ja toki se työ kannattaa vielä ottaa vaikka vähän kauempaa kun matkustaminen on niin halpaa nykyään ja aikaahan on vaikka kuinka ja paljon, HAH.. Noitakin hommia on kaiken lisäksi saatavilla niin raakasti että hohhoijaa.. Täyspäiväisiä töitäkin kuulemma on kovin huonosti niin onko sellaisia töitä sitten enemmän joihin saa mennä ja tulla miten huvittaa vai ? Jos näin on niin vaihtaisin tuon täyspäiväduuniin kahteen sellaiseen, kiitos.

Älkää nyt sitten taas ottako tätä niin kovin kauhean vakavasti ja menkää ihmeessä kouluun ja töihin ja tehkää ylitöitä niin perkeleesti. Lupaan nostaa teille kaikille hattua koska tiedän, ettei se oo kovin helppoo, todellakaan. Mutta juuri siksi ärsyttää kun noita em asioita sanotaan tavallaan "helpoiksi" ratkaisuiksi kaikille kaikenlaisiin ongelmiin. No nuo ei todellakaan ole helppoja ratkaisuja vaan päinvastoin aiheuttavat melkopaljon peräpään verenvuotoa jokainen jos tosissaan tekee mutta joka kestää niin saa olla itsestäänkin ylpeä oli se sitten fiksua tai ei (sivumainintana: kannattaa unohtaa perheet ja parisuhteet sitten siinä samalla ja jos on jo vaikkapa lapsi ja silti pitää kumminkin noihin ryhtyä ku oma tahto ja muitten arvostus on niin tärkeää niin kannattaa koittaa vaikka myydä se lapsi.. 24h hoitopaikkoja kun on kovin vähän tarjolla)..

Pitkän päälle en kannata noista mitään, turha sitä itseään on töillä tms tappaa kun verottajat ynnä muut kumminkin vie kermat sen kakun päältä ja omaan käteen saattaa jäädä hyvinkin kuppainen kuivahtanut palanen jonka kanssa kyllä hymy hyytyy.. Sitten ollaan kohta jossain AA- kerholla murheita kertomassa kun ei olekkaan ilman lohtua pullosta kestänyt tuota stressiä ja joka päiväistä henkistä ja fyysistä raiskaamista. Älkää polttako itseänne loppuun tai ainakaan kannustako muita siihen väittäen, että jaksaa jaksaa.. Kaikki vaan ei jaksa ja monet niistäkin jotka niin väittää tietävät sen olevan vale mutta kun ei uskalla tai pysty enään lopettamaankaan kun joutuis samalla syömään sanansakin. Joskus on tietty mahtavaa tehdä ylitöitä, varsinkin jos niistä jää jotain itsellekin mutta ei ole tarkoitus, että saat haluamasi palkan vasta kun olet joka päivä tehnyt pitkän päivän.. Pitäisi löytää sellainen duuni jossa sen saa 8 tunnissa tai sitten pitää laskea sitä vaatimustasoa ja etsiä työ josta vaan tykkää tai jossa pärjää. Jos hyvä palkka ja työstä tykkääminen sattuvat samaan sopimukseen olet löytänyt onnellisen tien ja kehotan jatkamaan sen kulkemista. Valitettavasti paras tie lienee normaali duunarin tie tai jos on mahdollisuus opiskella vanhempien hoivissa asuen niin suosittelen käyttämään tilaisuus hyväksi! Ja muistakaa myös, että hyvä palkka = palkka jolla te saatte mitä tarvitsette, ettekä välttämättä tarvitse enempää! Ei se ole se palkka minkä naapuri saa tai joku tietty euromäärä.. Jokaisella on eri menot ja eri halut, siksi myös erilaiset tarpeet.
Älkää unohtako osallistua lahjoittamaan 1euroa sairaan Bertta tytön hyväksi.
Tässä linkit asiaan:
Oma blokaukseni asiasta

Tapahtuma facebookissa

Kiitos kun luitte ja toivottavasti vielä osallistutte toiseen tekstiini liittyvään valokuvaus aiheiseen tapahtumaan. Tästä linkinstä onnistuu.

Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.
- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

8 kommenttia:

 1. Hyvää tekstiä! Tuli tuota lukiessa mieleen yksi idea: lapsi saa lapsilisää sen n. 100e / kk, kun hän muuttaa huoltajan luota omaan asuntoon, alkaisi se perusturvajuttu tms. Eli olisi joku summa joka jokaiselle kuuluisi, jos töistä ei tule niin valtio maksaisi kaikkien tukijuttujen sijaan. Eli se perustulo, yhtäläinen kaikille.
  Minimipalkkasta käteen jäävä rahasumma olisi suurempi kuin perustulo, jotta työnteko kannattaa - en sitten tiedä niistä ketkä ei tee kokopäivätyötä. Suuremmista tuloista verotettaisiin progressiivisesti, jotta tuloerot kaventuisi. Myös palkkaeroja samassa työssä pitäs kaventaa...
  Sitten jos jää työttömäksi niin saisi sen perustulon, samoin vaikka äitiysvapaalla, huolehdittaisiin perustulosta.
  En tiedä miten tuo toimisi, mutta opintituki-toimeentulotuki-äitiystuki-työttömyystuki-blaablaa voisi olla vaan perustulo :D

  VastaaPoista
 2. Edelleen loistavaa kommenttia.

  Ehdottamasi juttu on niin sanottu kansalaispalkka joka olisi juurikin jokin summa jonka kaikki aina saisivat, jossain ehdotuksissa sitä maksettaisiin jopa työläisillekin ja jossain ehdotuksissa vaan äitiyslomilla, työttömille, opiskelijoille jne jne.. Tuo olisi minunkin mielestäni loistava järjestely kun tuo byrokratia jonka nuo tämänhetkiset useat eri tukijärjestelmät vaativat ei ole mitään halpaa lystiä. Ei tarvittais sossutanttoja, kelan tätejä ym kun asia olisi aina selvä ja raha olisi kaikille sama. Ja kannatan vieläpä järjestelyä joko niin että se saisi olla melko pieni korvaus kuitenkin ja että se maksettaisiin kaikille. Niinpä työtön saisi juuri ja eleltyä ja töissä käyvä saisikin jo oikein mukavasti. Näin varmasti kannustettaisiin töihin mutta taasen vaikkapa opiskeluun se ei kannustaisi :(

  Toinen tapa hoitaa tämä olisi niin että vain työttömille yms maksettaisiin tätä kansalaispalkkaa niin että heillä on oikeasti varaa elää ja opiskella ilman murheita mutta taasen töihin motivoinnin takia palkoissa pitäisi ottaa käyttöön ensimmäiseksi jo ehdotettu 1000€ verovapaus joka auttaisi pienituloisia hurjasti jos veroa ei ensimmäisestä tonnista menisi ollenkaan. Tuolla tavalla jopa voitaisiin säilyttää verojärjestelmä muuten koskemattomana.

  No näihin asioihin olisi varmaan kymmeniä oikeasti hyviä ratkaisuja mutta kun niitä ei vaan tehdä. Hiton poliitikot ottakaa nyt oikeasti työkalut esiin ja tehkää jotain sen palkkanne eteen!

  VastaaPoista
 3. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/Perustulo.png/300px-Perustulo.png
  Wikipedian sivuilta löysin tämmösen mallin, joka olisi aika kätevä! Töiden hankkiminen kannustaisi, kun tekisi enemmän töitä, jäisi enemmän käteen. Tämähän voisi koskea kaikkia täysi-ikäisiä - minimisumma voisi olla myös peruseläke ja sen päälle voisi saada ansiosidoinnaista, niin eläkkeellä kuin työttömänäkin jne. Lapsilisähän voisi loppua vasta täysi-ikäisenä ja sen lisäksi voisi saada asumistukea opiskeluajalta, vaikkapa. Ja ne valtion tuilla eläjät pitää hoitaa opiskelu- ja työkuntoon, esim. pitkäaikaissairaat ja syrjäytyneet. Ei heitä saada töihin tukia leikkaamalla, jos on esim. ahdistusta jne...
  Samaa mieltä - poliitikot, saatte moninkertaista palkkaa verrattuna moneen muuhun, vaikka päätöksiä ei synny!

  VastaaPoista
 4. Aivan näin. Tuollaisella systeemillä esimerksiksi meillä voisi olla vielä jotain toivoa. Tuli tuosta "enemmän töitä, jäisi enemmän käteen" mieleen väkisinkin taas tuo toisen työn verotus joka on myös Suomessa aivan sairasta. Eli jos hommaatkin itsellesi vielä lisää työtä ja olet ahkerampi kuin moni muu niin sinua rangaistaan lisäveroprosentilla joka on jo aivan kuin jostain surkeasta kommunisti elokuvasta. Eikö pitäisi pikemminkin veroprosentin laskea kun kaveri tekee kahta työtä. Hän kuitenkin maksaa silti sen saman mitä muut vaikka pienemmälläkin rosentilla koska tekee tuplasti töitä.. Ei tämä meidän järjestelmä kannnusta kuin vähän tekemään jotain jotta pikkusen sais jotain ylimääräistä.. Heti jos teet enemmän siitä annetaan ruoskaa.

  Sairaat ym olisi kyllä tärkeä saada mukaan kasvattamaan talouttamme. Kaikkia ei tietenkään voi töihin saadakkaan mutta joitain aivan varmasti jos heitä vähän autettaisiin ja taas pitkällä tähtäimellä se toisi rahaa kassaan. Myös opiskelijoiden pitäisi ehdottomasti saada enemmän. Opiskelun pitäisi olla tarkemmin valvottua että varmasti opiskelet "täysillä" mutta sitten siitä pitäisi sen mukainen korvauskin saada. Olen itse nähnyt että opiskelusta ei tule mitään jos joudut koko ajan vaan keskittymään siihen miten pärjäät taas huomiseen saakka ja miten saat vuokran maksuun.

  Nyt poliitikot HOPI HOPI, TÖIHIN!!!

  VastaaPoista
 5. Peukutan tekstiäsi :D Opiskelusta tuli mieleen, kuinka kehnoa se osittain on. Monilta tutuilta olen kuullut laadun olevan toisinaan ihan hukassa, ja itelläkin paljon kokemusta yläasteajoilta. Mulla on omaan kämppään muutto vielä edessä, mutta nyt jo miettii, että pitää hakea kouluun pieneen paikkaan, että löytyy kävelymatkan päästä edullinen kämppä - suuren kaupungin keskusta on kallis paikka asua. Tuosta täysillä opiskelusta en tiiä, ite oon aika laiska kotiläksyjen suhteen, mutta tarkotus onkin päästä lukiosta seuraavaan kouluun.. :D

  VastaaPoista
 6. No kotiläksyjen kanssa kuuluukin yleensä olla vähän laiska :D Täysillä opiskelulla tarkoitin että sinne kouluun pitäisi vaivautua menemään ja pyrkiä pääsemään tenteistä läpi. Monet ovat vaan kouluissa kirjoilla ja nauttivat opintotuista ym käyden vain muutaman kerran silloin tällöin koululla jotta nimi pysyy papereissa. Nuo eivät ole tukia ansainneet.

  On sääli että opiskella haluavat joutuvat miettimään jopa paikkakuntia sen takia että olisi edes varaa käydä siellä koulussa.. :( Kyllä valtion pitäisi omata sen verran selkärankaa että kaikille jotka tosissaan haluavat opiskella ja viedä maatamme eteenpäin saisivat asunnon koulun läheisyydestä ja sen verran tukia että pystyy itsensä kunnialla elättämään. Tai sitten valtion pitäisi lopettaa kouluun kannustaminen..

  VastaaPoista
 7. Mä toki haluan pienenpään kaupunkiin opiskelemaan, mutta on siellä ne kämpätkin halvempia. Kun vertaa vaikka Savonlinnan ja Helsingin keskustojen yksiöitä, kumpaan riittää tuet helpommin? :D

  VastaaPoista
 8. Ehkä se vastaus on tuo Savonlinna. Hienoa että oikeesti haluat pienempään kaupunkiin eikä sinua "pakoteta" sinne. Onnea muuten opiskeluun!

  VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!