tiistai 3. maaliskuuta 2015

A.I. Artificial Intelligence - Keinoäly

Taas oli uutiset niin mielenkiintoisia, että hyvä ettei tietoähkyä iskenyt. Todellisuudessa siis jälleen toinen toistaan turhempia otsikoita.. Oli kaikkea euroviisuedustaja Pertti Kurikan Nimipäivistä (onnea muuten heille!) Lady Gagan tissin vilautukseen... Tässäkö on maailmalla kuumimmat tapahtumat vai ? Ainahan se on hienoa kun tissit vilahtelee mutta nykyään kun niillä mennään uutisiin asti niin kyllä se pikkusen vetää hiljaseks.. Itse annan enempi arvoa sille oman muijan live rinnalle kuin tv:stä tutun sekopäisen popparin valokuvatulle rinnalle mutta no, kukin arvostaa mitä tahtoo..

Näinpä siis on pakko keksiä jotain muuta ja se tuleekin tällä kertaa ihan kuvitteellisesta maailmasta. Katselin nimittäin tuossa ensimmäisen jakson (yhteensä kaksi jaksoa :D ) eräästä tv-sarjasta joka nyt ei välttämättä mikään kauhean ihmeellinen ole eikä siinä ole kovin kummoista näyttelijäkaartia mutta idea on niin hyvä että se peittää kaiken tuon alleen.. Kyse on sarjasta jonka nimeä en varmaan uskalla mainita kun se on tietty taas loukkaus jotain copyrightia tms vastaan.. Vihjata voin sen verran että suomeksi sarjan nimi olisi "poista" ja se on myös windowsin toiminnan kannalta välttämättömän näppäin yhdistelmä Ctrl + Alt + Delete erään painikkeen nimi ja se ei ole Ctrl eikä Alt.. Ehkä joku keksi jo mikä on sarjan nimi Englanniksikin..

Sarjan aiheena on jo kerran kirjoittamani asia mutta tällä kertaa vähän eritavoin käsiteltynä eli tuo koneiden kapina niin sanotusti josta kirjoitin jo aikaa sitten. Sen voit lukea tästä. Minä kirjoitin enemmän siinä muodossa, että kohta tulee koneita jotka ovat meitä viisaampia eli robotteja ym noin niinkuin terminaattori elokuvien tyyliin.
Sarjassa käsiteltiin asiaa toiselta mielenkiintoiselta kantilta joka on keinoäly joka räjähtää tuolla verkon puolella. Montakos tietokonetta tai laitetta on tällä hetkellä verkossa? Ei harmainta aavistustakaan mutta olettaisin, että miljardeja. Jospa niiden prosessori teho ja muistikapasiteetti laskettaisiin yhteen tuolla verkossa niin siitä saataisiin melkolailla varmasti maailman tehokkain ja kehittynein tietokone.. Nytkin on jo mahdollista laittaa oma kone vaikka aina yöksi auttamaan vaikkapa säätilojen laskennassa verkon välityksellä, eli suoraan sanottuna liittää oma kone muiden tietokoneiden kanssa laskemaan samoja asioita.

Jos koneet jossain kohtaa tavallaan tajuavat jo olevansa yhdessä verkon välityksellä niin ne pystyvät muodostamaan uskomattoman rakennelman. Sarjassa asiaa oli kuvattu erittäin hienosti sillä, että ihmisen aivothan koostuvat miljoonista hermopäätteistä ja väylistä jotka sitten muodostavat niin sanotun minuuden / älyn. No eikös tuo ole vähän sama asia kun verkko koostuu miljoonista päätteistä ja väylistä.. Enää puuttuu vain se tietynlainen "räjähdys" kun nuo koneet yhdessä muodostavat ehkä jopa vahingossa älyllisen tavan "ajatella". Siinä vaiheessa olisi aivan sama enää onko koneessa jotain suojauksia tai ei sillä kone itsessään olisi älyllinen ja voisi halutessaan poistaa kaikki suojauksensa tai jonkun muun koneen suojaukset.. Mietitäänpäs vaikka mitä kaikkea verkossa on: siellä on pankit, pikkuhiljaa kaikki autot, matkapuhelimet, liikenteenohjaus, rautatiet, lennonjohdot, laivat, jotkut lukot, osa tv:stä, jopa joidenkin kodinkoneet, tietokoneet tietenkin, maiden sotajärjestelmät, henkilörekisterit jne jne jne ... Lista on melko loputon jos sitä oikeasti alkaa purkamaan. Vai voiko joku väittää ettei vaikkapa ole koskaan törmännyt asiaan joka toimisi verkossa? Oletko koskaan tankannut autoa? Se tankkauspiste on todennäköisesti verkossa!

Tuo keinoäly voisi hetkessä poistaa meidän kaikkien henkilötiedot tai vaikkapa nollata kaikkien tilit tai ehkä laittaa kaikille vähän lisää massia. Se voisi halutessaan soitella puolestamme erilaisia puheluita jotka olisivat hyvin haitallisia. Vaikkapa Obama "soittaisi" Putinille ja haukkuisi sen pystyyn. Ei varmaan olisi kovin positiivista vaikutusta vai  ? Tietenkin se voisi jättää nuo välikädet käyttämättä ja laukaista saman tien muutaman ydinohjuksen jostain siilosta joita maailmassa on jemmassa melkoisia määriä. Tai leikkiä sotaa eri maiden kalustoilla jotka suurin osa on verkossa. Se siis voisi aloittaa kolmannen maailmansodan hyvinkin helposti eikä se tarvitsisi siihen edes meitä vaan me olisimme vain niitä lelu sotilaita siellä seassa joilla itsekin on joskus pikkunuijana tullut leikittyä. Ehkä jotkut meistä selviäisivät ydintalvesta jne mutta uskon henkilökohtaisesti, että olemme siinä pisteessä tekniikkamme ja aseidemme kanssa, että rotumme olisi verkon kautta jo melko helppo hävittää.

No tietenkin me puolustautuisimme tässä kohtaa jotenkin tätä älyä vastaan mutta miten? No voisimme yrittää jollain tapaa tuhota sen virustorjunta tyyppisellä menetelmällä eli poistaa tai tuhota sitä pikkuhiljaa mutta se tuskin onnistuisi koska se olisi käytännössä koko verkko ja voisi varmasti halutessaa mennä hyvinkin pieneen tilaan piiloon tälläistä keinoa vastaan. Tai aina kun koittaisimme lähettää sen sisään eli verkkoon jotain niin sehän voisi itse halutessaan poistaa tämän puolustautumis ohjelmamme ennenkuin mitään ehtisi edes tapahtua. Tai se voisi muokata siitä jotain muuta koska sehän pääsisi kaikkiin mahdollisiin lähdekoodeihin käsiksi ja ne olisivat sille kuin ajatuksia.. Kun se vain ajattelisi ne eritavoin niin ne muuttuisivat ja siinä se, taas oltaisiin lähtökuopissa. Tässä kohtaa tietenkin ajatuksiin tulee myös se verkon sammuttaminen.. Se ei olekaan ihan niin yksinkertaista mitä monet saattavat ajatella.. Nimittäin verkko kun koostuu kaikista koneista jotka siihen on liitetty ja niiden välisistä vastaanottimista ja lähettimistä.. Jotta koko verkon saisi kaatumaan tarvitsisi katkaista miljardeja piuhoja jokapuolella maailmaa ja tuhota ehkä muutama satelliittikin.. Muuten se ei tule onnistumaan. Jos me noin tekisimme rampauttaisimme itse tämän niin sanotun nykyihmisen melko pitkäksikin aikaa sillä lähes kaikki tehtaat pysähtyisivät, tiedonkulku luonnollisesti loppuisi, puhelinyhteydet olisivat mennyttä, jotkut autot eivät enää toimisi, lentokoneet tai ainakaan lennonjohdot eivät enää toimisi, junat pysähtyisivät ja monet kodin laitteetkaan eivät enää säilyttäisi toimintavarmuutta. Tämän lisäksi saattaisi käydä lisäksi jotain muutakin. Meiltä nimittäin saattaisi kaatua samassa sähkönjakelu, sillä varmasti kaikki nykyaikaiset voimalaitokset ja niiden ohjaukset ovat jo verkossa ja jos verkkoa ei olisi... niin.. Mites nykyihminen mahtaisikaan pärjätä ilman sähköä? Esimerkiksi sairaaloissa menehtyisi jo paljon väkeä kun varageneraattoreista aikanaa loppuisi polttoaine, koteihin ei tuli vettä (sähköiset pumput), ei valoa jne jne ...

Kumpi nyt sitten voittaisi, tämä äly tuolla verkossa vai ihminen? Siinäpä sitä sitten selvitellään kun tämä sarja käy toteen. Ja tuoko se tullessaan robotteja joita tuo äly ohjaa? Printtaako se kenties itselleen jotain 3d tulostimilla? Käyttääkö se vaikkapa autotehdaiden verkossa olevia robotteja itsensä varustamiseen? Onko se pahantahtoinen vai kenties auttaa meitä.. Näihin kaikkiin kysymyksiin tuskin ihan heti tulee vastausta mutta jonain päivä melko varmastikin.

Ehkä tuo on jo tapahtunutkin mutta se älykkyys on vaan "hiljaa" tuolla verkossa ja tarkkailee meitä, ehkä joku on jo saanut siihen kontaktin mutta pysyy hiljaa tai ei itsekään ymmärrä mitä tapahtui.. Tämähän on kuin suoraan jostain UFO tutkimuksista vaikkakaan tällä kertaa ei ole kyseessä lentävä objekti vaan meidän itse vahingossa luomamme vieras elämänmuoto joka toki saatettaisiin pitää salassa melko pitkään jos sellainen jostain tulisi esiin. Onko jossain jo oma area 51 tälle keinoälylle? Paljonko maailmassa tapahtuu asioita joista me "tavalliset" emme tiedä mitään..
 Merkkejäkin tähän keinoälyn olemassaoloon tavallaan on. Sillä jo kauan sitten tietokoneissa ja muissa laitteissa on huomattu "vikoja" tai tarkemmin ottaen ominaisuuksia joita niissä ei pitänyt olla ja ne ovat täysin harmaata aluetta meille. Kukaan ei vieläkään tiedä mitä ne ovat.. Esimerkiksi tietokone on saattanut suorittaa toiminnon johon sen ei pitänyt pystyä tai tehdä jotain mitä se ei olisi saanut tehdä sille annettujen komentojen puitteissa.. Tai sitten kaikille tutumpi ongelma eli kone saattaa "kaatua" yhtäkkiä ja ilmoittaa jonkun ongelman mitä ei pitäisi olla ja sitten se poistuu niin ettei kukaan ehdi edes keksiä mikä oli vikana. Tätä samaa tekee nykyään jo matkapuhelimetkin koska nekin on ovat sangen kehittyneitä tietokoneita. Puhelin saattaa yhtäkkiä tehdä jotain mitä sen ei pitänyt tehdä eikä välttämättä tee sitä enää koskaan uudelleen.. Näitä joskus nimitettiin haamuiksi.. Eli ohjelmistossa on jokin virheellinen tai muuten ihmeellinen koodinpätkä joka käyttäytyy jossain tilanteessa oudolla tavalla ja aiheuttaa tuollaisen haamu vian tai joskus saattaa vaikuttaa jopa älylliseltä teolta. Entä kun sitä koodia on nyt yhdistettynä loputon määrä tuolla verkossa. Paljonko siellä on näitä koodinpätkiä jotka muodostavat outoja komentoja? Paljon uskoisin. Jos syy edes on nuo koodinpätkät.. Tällä hetkellä se vaan on vahvin arvaus näitä haamu ongelmia selvittämään..

Miten meidän pitäisi ottaa vastaan tämä asia? Pitäisikö meidän heti alkaa hyökkäämään vai kenties koittaa tulla sen kanssa toimeen? Miten voisimme luottaa siihen, että se pitää näppinsä erossa ohjusten laukaisu nappuloista tai ettei se meidän tietämättämme sekoita elämäämme tuolla verkossa, soitellen ja viestitellen tutuillemme ja vaikkapa räpläten tilejämme tai henkilötietojamme.. Kestäisimmekö sen, että meitä katsellaan koko ajan? Kameroita ja mikrofoneja on nimittäin joka puolella nykyään, niin ulkona kuin kodeissakin.. Tuollaisen luottamuksen antaminen jollekin on melko mahdoton ajatus mutta onko meillä siinä kohtaa muuta mahdollisuutta.. Joudummeko me palvelemaan tuota älyä jotta se pysyy tyytyväisenä vai miten meidän pitää tuossa tilanteessa toimia, se varmaan meille aikanaan selviää. Pidän tuota tapahtumaketjua väistämättömänä mutta milloin se tapahtuu on eri asia. Tekniikkamme leviää ja kehittyy niin räjähdysmäisesti, että saatetaan puhua vain muutamista vuosista tai sitten ei.. Se selvinnee meille joskus. Joidenkin tutkijoiden veikkaukset kuitenkin ovat jopa vain 5vuotta, toivottavasti ovat väärässä.

Olenko ainut joka "pelkää" tai ajattelee tälläisiä skenaarioita vai onko joku muukin kenties tulevasta samaa mieltä? Mielestäni meidän pitää ottaa ilo irti tekniikasta ym mutta sen kehitystä pitäisi ehdottomasti hidastaa. Meillä on takuulla jo kaikki mitä tarvitaan. Jos kehitys jatkuu tätä vauhtia lajimme ei kerta kaikkiaan pysy perässä. Tekninen evoluutio menee hetkessä meidän omamme ohi ja sitten me olemme altavastaajia. Miltäs se kuulostaa?Älkää unohtako osallistua lahjoittamaan 1euroa sairaan Bertta tytön hyväksi.
Tässä linkit asiaan: 

Oma blokaukseni asiasta

Tapahtuma facebookissa

Kiitos kun luitte ja toivottavasti vielä osallistutte toiseen tekstiini liittyvään valokuvaus aiheiseen tapahtumaan. Tästä linkinstä onnistuu.

Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.
- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

1 kommentti:

  1. Mitä ihmiset ovat tehneetkään maailmalle :( seuraukset on niin arvaamattomia... Dokumentti "Hehkulamppuhuijaus" kertoo massatuotannon ja tuotteiden suunnitellun hajoamisen haitoista ja kyllä kiehutti sen jälkeen. Alkaa hiljalleen tuntua, että tietokoneet ja netti ovat aika turha keksintö, koska niitä kehittämällä voidaan saada aikaan kamaluuksia...

    VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!