perjantai 13. helmikuuta 2015

Onko minulla kohtalotovereita? 1500-2500€/kk

Luin äsken pitkän tovin kaikenmaailman tekstejä erinäisiltä keskustelufoorumeilta aiheesta keskipalkka. No olenhan siitä kirjoittanutkin ja läyhännyt muutenkin niin ei mennä siihen sen syvemmälle, että onko se kenelläkin mukamas saavutettavissa.

Sen verran siitä, että se on noin 3130€ / kk meillä täällä Suomessa. Tähän ei kuitenkaan yllä oikeastaan kukaan tuttavapiiristäni yhtä varatuomaria lukuunottamatta vaikka seassa on väkeä joilla on jopa 40v työkokemus tai korkeakoulutus... Sen takia tämä tuntuu vähän oudolta, että tuo olisi se "keskipalkka"... Lisäksi TES-sit kumoavat nuo palkat heti.. Monella alalla tuollaista palkkaa ei ole olemassakaan koulutuksesta riippumatta.

No itse kuulun (tai olen kuulunut kun töissä olen päässyt käymään) kastiin joka jäänee tuonne 2000-3000€ /kk tienaaviin vaikka tekisin mitä ja tunnen monia jotka menee jopa 1000-2000€ luokkaan helposti.. Tietty järjettömillä ylitöillä pääsee mihin kastiin tahtoo mutta kun pirut eivät anna tehdä ylitöitä kovin paljoa :(

Foorumeilla kuitenkin teema muuttui melko mielenkiintoiseksi kun ensin höristiin siitä kuka tienaa ja mitä tienaa ja siitä miten nolo on jos tienaa vaikka alle 2000€.. Minusta kaikki tämä alkoi olla vähän outoa, sitten siellä vertailtiin kellä on mökkiä, taloa, autoa, lomamatkoja ja kaikenlaista mitä foorumeiden mukaan vain nämä vähintään keskituloiset harrastavat.

Haluaisin palavasti kuulla mielipiteitä siitä, että eikö meillä jotka jäävät tuon tulotason alle siis ole mitään mahdollisuutta elää niin sanottua "normaali" elämää? Kun niin minä olen luullut ja pitänyt tärkeinpänä vain sitä, että saa sen mitä tarttee ja joskus voi jäädäkin vielä euro.. Ilmeisesti minun ei edes pitäisi saada mitä tarttee näillä tuloilla.. En ole pitänyt edes 1000€/kk tienaavaa mitenkään huonona vaan päinvastoin aina kun joku viitsii töissä käydä nostan hattua. Mutta vissiin tuolla palkalla ei oikeastaan saisi edes käydä töissä kun noita juttuja lueskeli.. Todella surullista.

Pitääkö meidän tosiaan asua vuokralla ahtaassa huonokuntoisessa kämpässä, ajaa ikivanhalla autolla joka juuri kasassa pysyy tai kävellä, metsästää kaikki tuotteet tarjouksesta, hommata vaatteet kirppikseltä tai marketeista, käydä lomalla pisimmillään kaksipäivää naapuripitäjässä, ulkona syömässä korkeintaan hesessä ja laskea joka penni aina kun jotain ollaan hommaamassa. Harrastuksiin ei tietenkään ole rahaa itsellä eikä lapsilla jne.

Tämän kuvan sain foorumeilta sillä noista asioista poikkeavia asioita kuten omantalon, mökin, lomareissun, edes satunnaiset merkkivaatteet, lasten harrastukset, ruoka ostokset ilman -30% lappujen katselua, joskus ravintolassa syöminen, heräteostokset, auto ja moni muu arjen asia ovat vain noille keskituloisille tai jopa vasta niiden yläpuolella oleville. Tämänkin "luokan" pitää silti olla todella nuukasti jotta on varaa mukavuuksiin silloin tällöin (en ymmärtänyt tuotakaan kun väitän itse että tuolla keskipalkalla eläisin jo herroiksi)... Lisäksi vielä sellainen sivuhuomautus, että he pitivät monesti myös esimerkiksi AMK tutkintoa ihan keskivertona kuten myös Yliopistollista / maisteri tutkintoa. Tohtorit vissiin vasta on vähän ylempää keskiluokkaa tai jotain. Minä puolestani olen vissiin ihan deeku kun vaan ammattikoulun käynyt ja palan amk:ta ja noistakin olen tyhmänä ollut joskus jopa ylpeä... Voi voi tätä kun tuntee itsensä niin noloksi.. Onko meitä noloja enemmänkin??

Kuulemma "normaalin" perheen pitää tienata bruttona 5500-6000€ € /kk VÄHINTÄÄN tai on hankaluuksissa (toisin sanoen köyhä / rupusakkia). Me ei tienata lähellekään tuollasia summia ja luulin, että meillä menisi joskus jopa ihan kivasti... Totuus on ilmeisesti kuitenkin se, että olemme niitä noloja jotka ovat yhteiskunnan jaloissa pyörimässä ja ilmeisesti ikuisesti sossun asiakkaita oltiin töissä tai ei..

Onko se asia tosiaan noin??? Onko kaikki alle tuon tulotason olevat perheet onnettomia ja köyhiä? Eikö voi edes haaveilla ulkomaan lomasta tai joskus ostaa itselle vaikka yhdet merkkifarkut? Entä lapsen harrastukset, ei vissiin onnistu.. Siis minä ja tuttavapiirini ollaan isolla L-llä luusereita. Olisipa kiva kuulla vaikka jonkun tälläisen noin 4000k /kk tai alle tienaavan perheen arjesta (onko sellaisia tai kehtaako kukaan myöntää?). Onko lapsi harrastuksissa, käyttekö koskaan lomareissulla, onko omaa taloa edes haaveiltu, onko auto miltä vuosituhannelta jne.. Tärkeinpänä onko teistä kukaan taloudellisesti tai ylipäätään onnellinen??? Vai onko elämä jatkuvaa taistelua ja kituuttamista?

En halua tarkkaa tarinaa kenenkään elämästä jos ei halua kertoa mutta jotain jos avaisitte niin voisi verrata omaa surkeutta muiden kanssa. Entä onko miten pärjätty muulla kuin AMK tai yliopisto papereilla? Onko kaikki muut opinnot aivan liian noloja? Kertokaa nyt ihmeessä mitä tämä nyt oikein on.. Painuin vissiin juuri luulemastani keskiluokasta todella alhaiseen luokkaan mutta en suostu uskomaan olevani siellä yksin perheeni ja tuttavieni kanssa, kai nyt muitakin täytyy olla.. Haluaisin myös kuulla ihmisten tuntiliksoja, ihan bruttoja siis.. Ja tietty vähän tuntimääriäkin sitten.. En nimittäin oikeasti tunne ketää jolla olis vaikka 22€/ h palkka mutta niitäkin on ilmeisesti oltava aika paljon.

Jos asiat noin mitä yllä kirjoitin pitää alkaa ettiin taas uusia töitä koska tuntipalkan pitää näemmä olla vähintään 20€ /h  40h/vk jos meinaa olla keskituloinen... Lisäksi pitää mennä lukemaan itsensä maisteriksi...

AAAAPUUUVA! :)Älkää unohtako osallistua lahjoittamaan 1euro sairaan Bertta tytön hyväksi.

Tässä linkit asiaan:

Oma blokaukseni asiasta

Tapahtuma facebookissa

Kiitos kun luitte ja toivottavasti vielä osallistutte toiseen tekstiini liittyvään valokuvaus aiheiseen tapahtumaan. Tästä linkinstä onnistuu.

Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.

- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

2 kommenttia:

  1. On se aikalailla noin, 2 ihmistä, ja kun olin töissä, lastenhoitajan palkka oli alle 2000/kk, siittä sitten kaikki pois, verot yms. Siis ei lähellekkään keskituloa. Ihmettelen kans miten tuo "keskitulo" lasketaan. Kaikki raharikkaat ja tavalliset työssätallaajat yhteen ja niistä keskiarvo.Työttömät ym sairaslomalaiset on heivattu laskuista, kun eihän ne mitään tienaa, saa vaan olemisesta rahaa. Luulen että näin on laskettu. Yks rikkaampi vastaa viittätoista köyhempää, niin kai keskiarvo nousee.Mun ainoot reissuni on muutamaan vuoteen ollu parturi/lastentapaamismatkat, ja sekin pistää loppukuun budjetin kuralle. Eli köyhän tarttis viel kulkee tukka roikkuen ja naama rasvasena loistaen. Tervetuloa joukkoon, ystäväni.

    VastaaPoista
  2. Keskitulon laskukaava on kyllä varmaan näkemisen arvoinen.. Mutta kun se pitäisi tavallaan olla nimenomaan tavallisten duunarien keskipalkka. Erikseen on olemassa noiden "korkeasti koulutettujen" (amk ja yliopisto) tulot ja ne on noin 3800€ /kk. Lisäksi erikseen on olemassa mediaani eli tulotaso jonka alle jää puolet kansasta ja puolet sen yläpuolelle. Se on puolestaan noin 2800-2900€ / kk ... En yllä noihin mihinkään mutta näemmä minulla on kohtalotoveri.. Varmaan useitakin jos ilmoittaumisia alkaa tulemaan :)

    En siis perheineni olekkaan ainut laatuani tässäkään. Se kerrankin vähän lohduttaa.. Sääli että ilmeisesti tosiaan tuon rajan alla eläessään on todellakin köyhä eikä voi haaveilla elämässään kuin korkeintaan tuosta parturi reissusta.. Voi voi.. Tietääpä jo valmiiksi missä mennään. Tuntuu se vaan oudolta miten sossun asiakas pärjää yhtä lailla kuin tuo 2000€ tienaava.. Onko kuitenkin johonkin rahan menoa jota tällä sossun asiakkaalla ei ole. Pitäisi kysyä elämän ohjeita näiltä jolloin tuo 2000 tulon pitäisi olla jo mahtavan tuntuinen..

    Olisi se kiva päästä tuonne keskikastiin mutta tuntuu aika mahdottomalta jo ihan TES palkkoja katsellen.

    VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!