tiistai 17. helmikuuta 2015

Downloading, ajatusmaailma... 100%

Tänä aamuna taas tajusin meidän olevan lähempänä tietokonetta / robottia kuin voisi yhtäkkiä kuvitellakaan. Tällä kertaa tarkoitan vain ajatusmaailmaamme ja ylipäänsä ajatteluamme.

Moni tutkija on heittänyt lauseen "ihminen on kuin kone". Se pitää tosiaan minunkin mielestäni paikkaansa melkoisen hyvin vaikka meillä toki on oma tahto ja oma mieli mutta perustoimintomme toimivat koneen tavoin. Hyvä esimerkki on ruuansulatuksemme. Kun tungemme vatsaamme kaikenlaista kamaa päivän aikana siellä on monenlaiset systeemit hajottamassa sitä ja tuottamassa siitä energiaa jota sitten pumpataan elimistöömme meitä liikuttamaan. Loppu mitä jää poistetaan melko hienon jäte järjestelmän kautta (jokainen tietänee mitä se tarkoittaa, vinkki:liittyy vessaan).

Tällä kertaa en kuitenkaan ajatellut mihinkään ihmisen liikkumiseen tai ruuansulatukseen takertua kunhan nyt halusin esittää alkuun tuollaisen argumentin joka pitkälti tukee teoriaa siitä, että me olemme kuluvia koneita.

Aivot kuin tietokone.

Niin on. Aamulla huomasin jälleen hauskan piirteen itsessäni ja se lienee ihan normaali ihmisen toiminto. Onko kukaan muu aamulla herätessään huomannut ajattelevansa vain jotain tiettyä asiaa. Minä ajattelin herätyskelloa ja sen sammuttamista. Kun tämä toiminto oli tehty ajattelin kahvia. En edes tajunnut miettiä, että pitää nousta sängystä tai muuta vastaavaa vaan lähdin suorittamaan tuota "tehtävää" elikäs kahvin hakua. Hetkessä olinkin kuin zombi keittiössä kahvikuppini kanssa menossa kohti kahvinkeitintä. Seuraava pieni ajatus oli saada kahviin maitoa. Sen hain jääkaapista sen enempää ajattelematta. Samalla huomasin, että pitää avata uusi maitopurkki, edelleenkään en ajatellut mitään muuta. Sitten tajusin, että lääkkeet pitää ottaa ja otinkin ne. Lampsin siitä valitettavasti seuraavaksi tupakalle ja istahdin alas polttelemaan savukkeen. Siinä kun oli nämä aamun "tehtävät" suoritettu alkoi raksuttamaan kun hetkeksi pysähtyi. Pikkuhiljaa mieleen alkoi hiipiä edellinen ilta, edellinen päivä ja sitten jo asioita joita pitäisi tehdä, asioita jotka ovat tekemättä, asioita jotka ovat tehty, muistoja ja jopa asioita jotka ovat vasta tulevaisuudessa eikä niillä ole mikään kiire. Sitten ajatukset tavallaan tasaantuivat ja menivät ehkä tietynlaiseen järjestykseen erilaisiin lokeroihin joista ne on kuitenkin tarvittaessa helppo ottaa. Painuinkin sitten takaisin sisälle ja siinä kohtaa pystyinkin jo "itse" päättämään, että menen keittiöön ja luen uutiset eikä minulla enää pyörinyt päässä mitä sattui, enkä enää "suorittanut tehtävää" ja olisin pystynyt vaihtamaan tuota suunnitelmaa heti jos olisi ollut tarve.

Tajusin kuitenkin jo pihalla ajatuksiani kasaillessa, että tapahtuiko siinä näiden minun itselleni opettamien tapojen kuten: aamukahvi ja tupakka toteutumisen jälkeen eräänlainen järjestelmän käynnistys ja tietojen lataus tai kiintolevyn käynnistys jossa nuo tiedot olivat. Sitä ennen kun en ollut ajatellut oikeastaan mitään vaan ne alkoivat sitten vasta tulemaan kun tilanne oli rauhoittunut ja pakolliset toimet oli tulleet suoritetuksi tai niiden suorittaminen oli ainakin jo aloitettu. Pakollista ei ole tupakoida tai juoda kahvia aamulla mutta ne on kai asioita jotka olen tavallaan polttanut aivojeni tilaan jota voisi verrata tietokoneen emolevyllä olevaan BIOS:sin käynnistys järjestyksessä ykkösenä olevaan laitteeseen. Tietokone nimittäin myös käynnistää tietyt toimet ennen muita ja suorittaa ne jokaisen käynnistyksen yhteydessä. Ehkä nuo minun aamutoimet ovat kuin USB tikulle poltettua dataa ja se tikku on minun "tietokoneessani" asetettu ensisijaiseksi käynnistysasemaksi. Kun se on käynnistetty, luettu ja suoritettu voidaan käynnistää seuraavaa asiaa joka onkin ehkä juurikin tuo muu ajatusmaailma jota voisi verrata nopeaan SSD kiintolevyyn. Tällä levyllä on sitten varsinainen käyttöjärjestelmä joka ladataan ja suoritetaan. Siellä sitten pääsee tekemään kaikenlaisia komentoja ja klikkauksia kuten windowsin työpöydällä kuten "mene keittiöön lukemaan uutiset". Järjestelmä lisäksi osaa varoittaa jos vaikkava jätejärjestelmän anturi huutaa, että alkaa olla säiliössä ylitäyttöä. Silloin järjestelmä pyrkii kumoamaan omat tekemäni toiminnot ja asettamaan primääritoiminnoksi jätejärjestelmän tyhjennyksen.

Nukkuva ihminen on kai kuin kone joka on asetettu valmiustilaan tai lepotilaan. Herätyskellon sointi on kuin heilauttaisi hiirtä jolloin pikkuhiljaa ruutuun alkaa ilmestyä kuvaa jne. Äsken sanoin tuon USB tikun käynnistyvän ensimmäisenä mutta tietenkin voisi ajatella myös niin, että ensin käynnistyy keho. Eli tuo kone pääpiirteissään kuten näyttö, näppäimistö, tuulettimet jne jne (nyky tietokoneessa tosin nuo käynnistyy todennäköisesti paljon jäljempänä kun usb ulostulot ja näytönohjain ovat heränneet mutta ei mennä nyt niin tarkkoihin yksityiskohtiin).. Nekin käynnistyvät ensin tosin vain tietynlaiseen testaus tilaan kun niille syötetään virtaa. Sitten vasta kun kone on käynnistynyt täysin ja tunnistanut nuo laitteet toimiviksi niitä aletaan täysin käyttää järjestelmän vaatimalla tavalla. Sitä ennen ne saatetaan vielä ohittaa tai niiden antamia toimia ei rekisteröidä.

Koneen tehot ja vanheneminen

Tästä kaikesta lähtee päivä käyntiin. Itsellä tämä kone alkaa ehkä olemaan jo vanha tai ehkä se on vaan kulunut tai jäänyt liian vähälle käytölle ja se saattaakin aamuisin takkuilla vielä pitkän aikaa vaikka järjestelmän lataus olisikin täysin suoritettu. Tuokin tavallaan tukisi tietokoneen ja ihmisen yhteyttä. Sillä vanhassa koneessa alkaa olla vahingoittuneita piirejä jotka ovat lämmöstä kärsineet sekä myös kovalevyille ym tallennusvälineille tulee iän myötä ja kovassa käytössä sektoreita jotka eivät toimi aina halutulla tavalla ja lopulta kone alkaa jopa unohdella asioita (eikös täsmää ihmiseen melko hyvin) Dementiaa voisikin sanoa vaikka pahasti vialliseen kiintolevyyn jonka lukeminen ei tahdo enää onnistua kuin tietyin paikoin.. Koneetkin siis vanhenevat ja hidastuvat monestakin syystä. Voisi vielä mainita virheet joita tietokoneen elämässäkin tapahtuu. Jokin komentojono ei annakaan tietokoneelle sen olettamaa arvoa ja tulee niin sanotusti virhe. Käyttäjä ei välttämättä tiedä koneen virheistä mutta kun tiedot alkavat osien vanhetuessa myös joskus vääristyä alkaa näiden virheiden määrä aina kasvaa ja sekin hidastaa konetta entisestään kun niitä alkaa kasautua ja kone yrittää niistä selvitä. Hyvin ihmismäistä tuokin tavallaan ja sopii myös vanhenemiseen.

Tietokone tykkää kylmästä ja vihaa kuumaa, sen prosessointia voidaan kylmässä kiihdyttää hurjasti. Tällöin puhutaan kellottamisesta tai ylikellottamisesta jolloin samoilla osilla saadaan vaan irti enemmän laskentatehoa polttamatta komponentteja. Ihmistä ei ehkä voi suoraan kellottaa siirtelemällä jumppereita tai säätämällä BIOS:sia mutta on tutkittu, että kylmällä kun ei ole niin sanottua lämpörasitetta ihmisen aivot  toimivat nopeammin kun ne on ensin saatu käyntiin. Kuumalla taasen lämpörasite häiritsee kovasti suorituskykyä ja teho laskee..

Olemmeko tehneet niistä meidät

Aina vain löytyisi vaikka miten paljon yhtenäisyyksiä koneiden ja meidän välillämme mutta monelle tuo on jostain syystä kauhean vaikea myöntää.. Monet tyrmää aina tuollaiset ajatukset vaan että "ei me olla mitään koneita vaan ihmisiä". Joo niin ollaan sitä minä en väitä vastaan mutta silti meissä on selkeästi yhtenäisyyttä myös koneisiin. Itse uskon tämän johtuvan, en niinkään siitä, että meidät olisi luotu koneiksi vaan siitä, että me olemme jumalan tavoin luoneet näitä koneita ja olemme ehkä ihan tajuamattamme luoneet niistä itsemme näköisiä. Emme välttämättä ole tajunneet alunperin kun ensimmäinen tietokone keksittiin sen toiminnasta juuri mitään mutta hyvin pian sen jälkeen koneet alkoivat kehittyä huimaa vauhtia kun tiedettiin mitä niihin pääsääntöisesti tarvitaan ja keksittiin prosessori eli niin sanotusti tietokoneen aivot. Prosessori lähinnä määrittää miten monta laskutoimitusta / asiaa kone pystyy samanaikaisesti suorittamaan joka taas on verrattavissa meidän hermostoomme ja ajatuksiimme. Prosessorin periaatteesta sen verran, että sen pääkomponentti on ehdottomasti transistori ja mitä enemmän transistoreita sen parempi prosessori (ehkä voisi verrata ihmisen neuroverkkoon joka aivoissa siirtää ja käsittelee dataa koko ajan). Tietokoneiden maailmassa Herra Moore joskus teki toteamuksen (1965) joka on nykyisin nimeltään Mooren laki ja se menee näin  

"Transistorien lukumäärä halvasti toteutettavissa mikropiireissä kaksinkertaistuu noin kahden vuoden välein."
Tuo tarkoittaa juurikin sitä, että kansan saatavilla olevat koneet kehittyvät hurjaa vauhtia.

Meilläkin pyörii koko ajan erilaisia ajatuksia toistensa päällä (niin sanottu moniajo jossa useita tehtäviä pidetään toimintavalmiudessa toistensa päällä / takana) josta me aina poimitaan se jota kulloinkin tarvitaan. Lisäksi on "ajastettuja" ajatuksia vaikkapa jonkun laskun maksaminen tiettynä päivänä saattaaa pongahtaa ennen kyseistä päivää mieleen aina kiihtyvään tahtiin. Hermostomme lisää prosessorimme kuormaa kertoen koko ajan monia asioita koneemme tilasta ja kaikista tarpeista sekä ärsykkeistä. Hyvä esimerkki on näkömme. Koko ajan kun katsomme jotain tai ylipäätään pidämme silmiämme auki, aivojen osa jota voisi verrata tietokoneen näytönohjaimeen, prosessoi tietoa ja näyttää näkemmämme meille siten kun olemme sen tottuneet näkemään ja tarkentaa alueet jotka on tarpeen nähdä paremmin. Lisäksi tosin ihmisellä on tuolla näön puolella paljon erilaisia algoritmejä kuten vaikka se että liikkeeseen tarkentaminen on aina ensisijainen toiminto. Tarkoittaa sitä, että kun näemme jonkun liikahduksen näkömme tarkentaa välittömästä siihen. Se on todennäköisesti perintöä niiltä ajoilta kun elimme vaarojen keskellä ja metsästimme. Aivot ovat nerokkaasti keksineet myös tavan keventää noiden toimintojen vaatimaa tehoa. Kun vaikka katsomme johonkin tarkkaan, aivot tai näytönohjaimemme antavat tahallaan muun ympäristön sumentua. Lisäksi meillä on paljon olettamuksia joita käyttämällä näkö pääsee helpommalla. Oletamme vaikka jonkun asian liikkuvan tietyllä tavalla tai olevan tietyn näköinen sen vuoksi monesti näemme olemattomia tietämättä siitä mitään jos se riittää meidän päänsisäisen "virtuaalitodellisuutemme" rakentamiseen se on hyvä. Lisäksi vaikkapa kasvot ihminen tunnistaa aina paremmin kuin mitään muuta ja olettaakin niistä löytyvän aina tiettyjä piirteitä jolloin ne piirtyvät päähämme jo ennenkuin kuva on tarkentunut. Tämä nopeuttaa ja keventää prosessia paljon. Nerokasta siis.

Prosessorimme kuitenkin siis normaalisti suorittaa noita kaikkia asioita eri lohkoissa tuskatta jatkuvan tehokkaasti ollen todellinen supertietokone jolle oikeat tietokoneet eivät pärjää vielä läheskään, eikä mikään tallennustila pystyisi tallentamaan kaikkia tietoa jota käsittelemme edes väliaikaisesti.. Mutta meidänkin on mahdollista jopa "polttaa" tuo prosessori jolloin voidaan ehkä puhua hullusta tai aivokuolleesta jonka prosessori on siis mennyt tilttiin ehkä jonkin liian monimutkaisen tehtävän ansiosta tai muuten vaan hajonnut. Puhutaan siis meidänkin kohdallamme osista jotka voivat hajota milloin vain. Melkein jokainen onkin kokenut tietokoneiden maailmassa sen kun jotain yllättäen hajoaa.

Olemme mekin rakentaneet erittäin hienoja tietokoneita ja nyt jo voidaan myöntääkkin että niistä koitetaan aina vaan enemmän tehdä ihmismäisiä eli keinoälyä koitetaan parantaa koko ajan. Keinoäly on koneilla sitä, että ne pystyvät tiettyjen algoritmien varassa "järkeilemään" erilaisia ratkaisuja jopa tilanteisiin joihin ne eivät ole ennen joutuneet. Se on jo todella lähellä ihmisyyttä. Suurin puute lienee nyky keinoälyssä tunteet. Niitä on vaikea opettaa koneelle koska koneen on kovin paljon helpompi laskea jostain asiasta todennäköisyyksiä tai erilaisia tapahtuma vaihtoehtoja ja päättää niiden perusteella mikä on paras ratkaisu. Koneelle on esimerkiksi vaara tilanteessa helppo päättää kenet pelastetaan ensisijaisesti joko sillä perusteella kumpi pelastus onnistuu paremmalla todennäköisyydellä tai kumman pelastaminen on järkevämpää muulta kantilta katsottuna. Esim terve kannattaa pelastaa ennen sairasta. Kone on siis vielä hyvin "kylmä" eikä se osaa pitää jotain ihmistä tai asiaa itselleen tärkeämpänä kuin joku toinen vastaava eikä se osaa tuntea surua sen toisen puolesta jota ei ehkä saada pelastettua. Se vaan ajattelee tehtävän onnistuneen tietyllä prosentilla ja jatkaa eteenpäin Jollei sille ole annettu erillistä komentoa niin sille kaikki on samanarvoista tai yhtä arvotonta, ensisijaista on se miten hyvin jokin sille annettu tehtävä prosentuaalisesti onnistuu. Tosin itseään kone saattaa suojella jos se hyvän algometrin saattelemana tajuaa, että jonkun osan rikkoutuessa tai antaessaan jonkun osan pois se ei pystykään enään suorittamaan tehtävään. Tämä on tuota terminaattori ajattelutapaa mutta niin se tulee melko varmasti joskus vielä olemaan. Näin pelkää jopa eräs kohtalaisen tunnettu fyysikko Stephen Hawking.. Koneet vielä joskus saavuttavat singulariteetin joka siis tarkoittaa sitä, että ne ovat riittävän älykkäitä kehittämään itseään. Silloin niiden kehitys räjähtää kasvuun ja jokainen kone sukupolvi on aina edellistä kehittyneempi. Silloin me saatamme olla vain tiellä tai ehkä varaosia mutta voimmehan toivoa, että meidänkin prosessorimme pystyy mukautumaan tuohon tilanteeseen ja voittamaan koneen tekemällä jonkin yllättävän ratkaisun johon ikuisesti monimutkaisien algoritmien varassa pyörivä kone ei pysty.

Meilläkin on toki tavallaan algoritmi joka kehottaa meitä hengittämään, suojelemaan itseämme, suojelemaan lähimmäisiämme, hankkimaan ravintoa, lepäämään jne jne .. Meidänkin on todella vaikea poiketa tuosta algometristä mutta oikein kovasti halutessamme pystymme sen tekemään. Tätä voisi verrata siihen, että pystymme ohittamaan komentoja eli tavallaan hakkeroimaan itseämme. Tämä on mielestäni suurin ero meidän ja koneen välillä. Koneen on lähestulkoon mahdottomuus ohittaa komentosarjoja joita sille on annettu ja se noudattaakin niitä orjallisesti jollei tule vaikka jotain vikatilannetta. Mekin voimme ohittaa komennon vikatilanteessa mutta myös muuten jos niin päätämme. Se on merkki meidän sielustamme ja omasta tahdosta jota koneilla ei todennäköisesti koskaan tule olemaan. Mutta on turha väittää ettei meissä olisi yhdennäköisyyttä. Siitä tuleekin lainaus raamatusta:

"Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen"

Olenko inhottava jos sanon että:

"ihminen loi koneen omaksi kuvakseen"..

Tuo vahvistaisi myös sitä, että olemme vähän kuin apinoita ja meillä on erittäin kova halu matkia (pitää muuten paikkaansa). Tässä kohtaa olemme matkineet Jumalaa. Ehkä hänen matkimisensa on paras mahdollinen polku mitä voisi ajatellakaan mutta ohi ei saisi kuitenkaan edes yrittää mennä. Se pitäisi pitää mielessä.

Miettäkääpä huomenna heräämisenne jälkeen tuota aivojen "latautumista" olenko ainut jonka järjestelmä käynnistyy hissukseen 1...5...10..20........100% vai onko kenties muitakin ?

Oma järjestelmä on taas käynnistetty ja toivotan tervetulleeksi uuden päivän. Kiitos ihanat lukijani teille ja lopuksi vielä pahoittelut kun oli tuossa päivän tai kahden kirjoitustauko. Tämä sairastaminen vaan vaatii vähän erilaiset rytmit kuin mihin olen tottunut ja näiden kanssa ei ihan pulppua ajatukset niinkuin minulla yleensä. Keskusteluista saan aina eniten uusia ajatuksia mutta jos on vaan itsekseen on hankala keskustella. Kommentoikaa siis niin saadaan keskustelua.

Käynnistäkää järjestelmänne iloisena uuteen päivään. Älkää antako elämän tai minkään ympärillänne olla itsestään selvyys. Kaikki mikä täällä on kuten planeettamme, aurinko, happi, muut ihmiset ovat täällä syystä ja niitä pitää kunnioittaa ja nauttia niistä joka ikisenä päivänä.


Älkää unohtako osallistua lahjoittamaan 1euroa sairaan Bertta tytön hyväksi.

Tässä linkit asiaan:

Oma blokaukseni asiasta

Tapahtuma facebookissa

Kiitos kun luitte ja toivottavasti vielä osallistutte toiseen tekstiini liittyvään valokuvaus aiheiseen tapahtumaan. Tästä linkinstä onnistuu.

Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.

- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!