keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Benin vartti!

Kyllä Beni vitsin murjaisi, vai miten pitäisi aloittaa tämä aamu.. Ei voinut nimittäin olla noteeraamatta kovaa media huomiota saanutta poliitiko Ben Zyskowitzin ehdotusta jonka mukaan sillä, että julkisen sektorin työaikojen pidentäminen vartilla toisi noin miljardin säästöt..

Tutkijatkin ihmettelevät, että millaistakohan poliittista laskukaavaa tällä kertaa on käytetty. Jos tuo saataisiin varmistettua ja se olisi tosiaan totta ja Suomi sitten pelastuisi tuolla ylimääräisen vartin aherruksella uskon, että jopa suurin osa meistä suostuisi siihen. Mutta kun ei ole mitään takeita, että tuo ensinkään toisi mitään säästöjä ja toiseksikin ihmisillä on tapana "varastaa" työaikaa jo muutenkin. Työaikaa vietetään vessassa, somessa, kahvilla ym ylimääräisiä minuutteja tälläkin hetkellä ehkä noin 1h per päivä.. Miten sitten varmistamme, ettei tuo "Benin vartti" menisi myös haaskuun jolloin kukaan ei voittaisi mitään paitsi itse työntekijä olisi vartin myöhemmin kotonaan. Kolmanneksikin on paljon työpaikkoja joissa jo muutenkin viimeinen vartti menee vähän niinkuin odotellessa kun on päivän hommat pulkassa.. Mitä auttaisi odottaa vielä toinen vartti.

Tuosta vessasta tuli mieleen, että eräs työnjohtajani oli tehnyt henkilökohtaisen toteamuksen / laskelman joskus, että jos firmassa on vähintään 50hlö töissä on silloin yksi mies koko ajan vessassa. Suomeksi sanottuna 8h päivästä menee vessaan. Sama kuin yksi palkattaisiin vallan vessassa istumaan jos muiden ei sitten tarttis käydä ollenkaan. Noin ihmeellinen se työaika on jos sitä alkaa vähääkään perkaamaan. Uskon että Benin vartti menisi näppärästi siinä kun porukka valmistautuu kotiin lähtöön enkä usko tuohon miljardi säästöön ollenkaan.

Mitäpä jos nyt annettaisiin periksi ja sanottaisiin Benille, että tottakai me väännetään extra vartti maamme puolesta suorastaan mielellämme. Mitä se toisi tullessaan? Lyön melkein vetoa, että ensinkin saataisiin huippuotsikointia ihmisten poruamisesta muutama viikko vaikka olisivat siihen itse suostuneet (sama kun päättäjistä rutistaan vaikka itse ne sinne äänestetään joka neljäs vuosi). Kuukausien päästä tulisi otsikkoa siitä kun mitään säästöjä ei tullutkaan vaan jopa menoja mutta sitten siitä huolimatta alettaisiin ajaa asiaa, että muillekin työläisille mätkäistäisiin tuo vartti ja hetken päästä se olisikin kaikilla paitsi varmaan tuolla Benillä ja hänen kollegoillaan.

Vuoden parin päästä sitten olisi hyvä tingata toinen vartti tai vaikka suoraan nostaa työpäivän normi / vähimmäispituus 9tuntiin. Lopulta kaikki saisimme tajuta miten meiltä vietiin TAAS suoraan sanottuna riihikuivaa rahaa tai aikaa, riippuu miten ajattelee. Ajatellaanpa pikkuisen matikkaa kun minä niin siitä tykkään.

Esimerkki:
Kaverilla on 15€ / h palkka ja kahdeksan tunnin jälkeen se on +50% ylityölisällä varustettu eli silloin palkka on yhdeksännellä tunnilla jo 22,50€ /h .. No jos tuosta tunnista sitten otetaan se vartti eli neljäsosa niin se on pyöristettynä 5,65€ / vartti. Jos tuon vartin uhraa joka päivä Benin ajatuksille se tarkoittaisi vuodessa noin 1462,50€. Tämä on siis Benin vartin hinta jos sen noin haluaa ajatella. Ehkä Beni onkin miettinyt säästön juuri noin. Tavallaanhan tuon voisi laskea säästöksi jollekin mutta pitääpä muistaa, että tässä tapauksessa se on myös toiselta pois. Tällä kertaa duunarilta ja verottajalta koska tuota ei maksettaisi siitä ei myöskään maksettaisi veroa.
Itselläni on tuolle rahalle muutakin käyttöä kuin Benin ajatteleminen enkä usko että tuo ehdotus saa tuulta alleen koska ihmiset tekevät nyt jo niin paljon töitä ilman mitään ylityö tai muita korvauksia, että he alkavat jo valmiiksi olla melkoisen kypsiä siihen kun vaaditaan aina lisää mutta porkkanaa ei oo eikä tuu (keppiä sen sijaan piisaa jos joku menee mönkään). Jotkut tekevät jopa ilman palkkaa kaikenlaisia extra hommia (itsekin olen joskus sortunut). Ihmettelenkin miksei useammat ihmiset aja oikeuksiaan ja vaadi ylityö ym rahojaan vaikkapa liittojen avustuksella. Kyllä minun mielestäni menetetystä vapaa ajasta pitää saada aina korvaus, varsinkin jos vielä tuottaa sillä ajalla jollekin muulle jotain.

Itselleni tarkemmin ajateltuna on juurikin se ja sama kestääkö päivä tuon vartin pidempään mutta silti tuolle tielle en missään tapauksessa lähtisi koska sitten mennään taas siihen suuntaan kun annetaan pahalle pikkusormi ja lopulta se vie koko käden.
Tälläkin hetkellä minun maailmani normaali työaika eli 7.00-15.30 tuottaa tuskaa. En tarkoita sen pituutta mutta sitä kun esimerkiksi kaikki virastot ovat ihan kiusallaan auki siten ettei vahingossakaan ehdi niissä käymään. No olen muutenkin aina sanonut että työn kohdalla sivistyssanakirjassa pitäisi lukea "nälän aiheuttamia pakkoliikkeitä".

Ei minulla silti todellakaan mitään ole työtä vastaan mutta katsotaan tätä asiaa sitten kun Beni on valmis joka päivä itse tekemään töitä vartin pidempään ilman palkkaa. Sitähän tämä Suomeksi tarkoittaa. Mitä ajattelisit työnantajastasi jos hän kävisi kysymässä, että "kai teille kaikille sopii, että tästä edespäin käytte leimaamassa itsenne pihalle 15.30 mutta sen jälkeen menette vielä vartiksi töihin. Ja tästä vartista siis ETTE saa palkkaa"... Uskon että työnantajaa pidettäisiin hieman huonommassa arvossa sen jälkeen.

Olen nähnyt muutenkin noita jonoja kellokorttikoneen edessä siinä 15.29 ja porukka siinä sitten melkein yhteen ääneen laskee sekunteja ja juuri kun kellon aika vaihtuu leimataan itsensä pihalle. Vaikka ollaan aikaansaavia tekijöitä tuntuu kiire kotiin olevan kova ja vieläpä kaikenikäisillä. Jos he joutuisivat vartin seisomaan jonossa tuon koneen edesssä olisi se vielä hilpeämpää :D

Itse en koskaan ole tajunnut tuota meininkiä muutenkaan, että ne hanskat pitää pudottaa juuri sillä sekuntilla kun työaika loppuu. Itse tykkään tehdä homman loppuun jos on kesken ja sittenkin tehdä sen lähdön hyvin rennosti. En häviä mitään olenko kotona 5minuuttia aiemmin tai myöhemmin. Jossain siitä on saanut pienen pienen ylityökorvauksen ja jossain ei mutta se on samantekevää. Ei silti voi edes ajatella, että ihmisiä pakotettaisiin palkattomiin lisätöihin samalla kun juuri noita palkattomia töitä ja maksamattomia korvauksia yritetään kitkeä ja harmaata taloutta poistaa. Jälleen nähdään kun poliitikko pissaa taidokkaasti omaan nahkasaappaaseensa. Benille tarttis ostaa kahluuhaalari jotta nestettä mahtuu enemmän, muuta en oikein osaa tuohon ehdotukseen sanoa. Mutta turha tässä on Beniä yksin syytellä, kaikkihan nuo tuolla heittelevät noita omia ideoitaan joista osa on surkeita ja osa sitten ei. Tämä nyt oli tälläinen surkeiden puolelle kaatuva jos minulta kysytään. Mutta jos vaikka alkoholimainonnan kieltoon verrataan niin tämähän oli loisto ajatus jolla edes teoriassa voisi olla jotain hyötyä.

Meneppä Beni vielä hiomaan ajatuksiasi vähän ja tule sitten uudelleen julkisuuteen. Aina voit vedota vahvaan malaria lääkitykseen jonka vuoksi olet hourinut etkä muista mitään, muista anteeksipyyntö.

Vastauksia kaipaisin seuraaviin:

1. Kuinka moni suostuisi tekemään ilmaista työtä (15min/pv) ilman että tietäisi sen auttavan jotain?

2. Kuinka moni suostuisi tekemään ilmaista työtä (15min/pv) jos se tosiaan vaikuttaisi?

3. Onko poliitikkona istuvalla oikeutta edes yrittää kiristää tavallisten työläisten rahapussia ja aikataulua?

4. Mikä on yleismielipide tästä Benin vartista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!