keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Ylivertainen luontainen vihollinen, TÄI.Väkisinkin pukkaa tälläisen skeptikon mieleen LIEVÄ salaliitto. Meidän perheeseen nimittäin tuli uusi asukas, tai oikeastaan monta uutta asukasta. Ystävämme päätäi nimittäin päätti perheineen muuttaa meidän lapsemme päähän asumaan samalla saastuttaen koko huushollin...

Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta tässä lähiaikoina vaan vissiin jo kolmas kerta. Taas on paha sanoa mistä ne tuli tai miksi mutta tuli nyt kumminkin. Ehkä ne tuli jo valmiiksi viettämään loppiaista kanssamme suunnitellusti tai jotain?

Ensimmäisen kerran kun näitä yllätysvieraita tuli, saunotin lähes kaikkia tekstiileitä vaivaisessa 110asteisessa saunassa sellaiset 5h kun riittävän määrän pitäisi olla kai 80astetta ja pari tuntia. Lisäksi tietty pestiin kaikkien nupit täi aineilla ja kammattiin niin, että puolet hiuksistakin tuntui jo lähtevän. No sitten taas elettiin onnellisena kunnes jälleen muutaman viikon päästä eräs uusi asukas astui esiin lapsemme päästä ja tällä kertaa sellainen löytyi myös omasta päästä ja puolison päästä. No tällä kertaa saunaa ei laitettu ihan noin kuumaksi vaan olivat nyt sitten siinä 80 astetta ja pari tuntia lisäksi pipot, tyynyliinat, petivaatteet, pyyhkeet jne jne kävivät pesukoneessa 60asteen ohjelmassa pyörähtämässä ja osa vietti vielä yön pakastimessa.. Harjat kävivät kiehuvassa vedessä uimassa noin 10minuuttia. Lisäksi lapsen kaikki pehmolelut ym saivat mennä pihalle paitsioon viikkokausiksi.

No sitten kuluikin jo vähän pidemmän aikaa kunnes nyt sitten toissapäivänä tajuttiin, että taas näitä on täällä. Jippii kiljahdukset kaikuivat pitkin asuntoa. Välittömästi lähti kaikki takit, pipot, hanskat, sohvatyynyt, peitot, päiväpeitteet, pehmoleluja yms pihalle pakkaseen. Siellä saisivat olla pari kolme päivää jäähtymässä nämä vierailijat. Pesukoneessa kuudenkympin ohjelmassa kävi kierähtämässä tyynyliinoja lakanoita, pyyhkeitä ja vaikka mitä. Lisäksi taas pestiin päät jollain mömmöllä joka pitikin olla yön yli päässä, siitä syystä lapsikin sai herätä ennen kuutta suihkuun jotta ehtii kouluun, ai että meillä on kivaa. Taas on turha miettiä mistä ne tuli mutta tuli kumminkin. Koulu varsinkin tuntuu olevan melkoinen syöpä. Eikö voisi jumalauta jakaa kaikille kakaroille täishampoo purkit jos ja kun epidemia huomataan ja antaa kaikille kakaroille paripäivää vapaata ongelman hoitoon, vanhemmille myös ukaasi jossa "pakotettaisiin" tekemään hoito vaikka mitään ei välttämättä olisikaan.. Ei varmaan noiden 1-4 luokkalaisten koulumenestys muuttuisi miksikään parin päivän "loman" takia! Tuntuu, että puoletkaan vanhemmista ei ole panostanut asiaan riittävästi tai ehkä eivät edes tiedä ötököistä vaikka on infottu, ovat luuranneet mukkeloidensa päihin ja todenneet, ei kai täälä mitää oo. Ei jaksa nyt alkaa siivoomaan. Mutta kun ne perkeleet tekee niitä muniaan joita ei edes erota hilseestä jota kaikilla on ainakin vähän (kuivaa päänahkaa siis) ja niistä sitten noin viikossa kuoriutuu näitä ihania pikku otuksia joista jokainen naaras munii sen reilun kahdenkuukauden elämänsä aikana 200-300 munaa... Ei oo vaikee laskee paljonko noita sontiaisia hetken päästä on!

Taas tuli aika pitkä alkulässytys mutta palataanpa aiheeseen jota jo alustin eli tuo salaliittoteoria. Jaa mikä salaliitto? No miettikääpä nyt kun halvimmatkin täiden tappo mössöt maksaa sellaiset 15€ purkki joka ei edes riitä kuin max kahdelle ihmiselle ja yhteen hoitokertaan (usein niissä neuvotaan, että kannattaa pestä uudelleen 7pv kuluttua). Ensimmäinen aine mitä meillä oli taisi olla 18€ purkki (2prk) , oli öljymäistä erittäin ohutta litkua jota piti hiuksiin heittää ja antaa olla muistaakseni 30minuuttia. Aine oli suorastaan inhottavaa kun se valui joka puolelle ohuutensa takia, esim silmiin. Oltiin muuten tuota hoitoa seuraava yö terveyskeskuksessa viemässä puolisoani päivystykseen kun toinen silmä oli pahasti turvoksissa, silmällä ei nähnyt kunnolla ja kivut oli kovat. Tuli jotain silmätippoja ja 2pv sairaslomaa. Että sellainen aine oli se.
Seuraavalla kertaa aine oli muistaakseni sen about 15€ purnukka ja ostettiin vain yksi koska sen piti olla aika riittoisaa ja olikin kyllä. Lisäksi kampaa ei enää tarvinnut ostaa kun ensimmäisten aineiden mukana niitä jo tuli. No tämä aine oli mukavempi levitellä ja piti pitää muistaakseni vain muutaman minuutin. Taas oli hoito tehty.
Sitten tämä kolmas kerta. Muija meni apteekkiin ja kun se aikanaan palasi oli mukana 28€ purkki maksanutta tököttiä! Kampaa ei ollut viitsinyt erillistä ostaa kun aineen mukana tuli taas yksi ja lisäksi erillinen täi kampa olisi maksanut kuulemma 12€ (SIIS VITTU KAMPA!!!, kultaako se oli vai?????)..
No yksi purkki tuntui onneksi riittävän mutta miettikääpä jotain suurperhettä jossa vielä isälläkin tukkaa kuin Nikulalla konsanaan niin ei riitä 100€ näihin kamppeisiin!

Pakosti tässä herää kysymys, että miten vaikkapa todella köyhällä perheellä mukamas olisi rahaa ostaa näitä jumalattoman kalliita mössöjä joiden toimintavarmuus on yhtä varmaa kuin epävarma.. Mistä sen tietää tekeekö nuo mitään kun ei haise miltään, tunnu miltään ja usein pakkausselosteissa lukee sanoja "pitäisi tappaa, hankaloittaa täin munien kehittymistä, ehkä, mahdollisesti, tarkkaile kuitenkin, toista hoito tarvittaessa, täin ei pitäisi tulla immuuniksi jne". Tosi vakuuttavaa siis. HAH Sama kuin burana purkissa lukisi, että "ehkä särkylääke joka ehkä auttaa tai ainakin mahdollisesti vaikeuttaa pääkivun syntyä, lääkettä kannattaa ostaa myös toinen purkki ja ottaa varoiksi 7pv kuluttua toinen satsi jos mahdollisesti vielä ehkä joskus on tulossa pääkipua"..
Taas tuollaista tuotesepustusta jonka perusteella voisin myydä pelkkää vettä ihmisille 20€ /dl kirjoittamalla kylkeen, että saattaa ehkä mahdollisesti jossain tapauksessa tappaa täin tai vaikeuttaa sen munan kuoriutumista jos vaan sattuu planeetat olemaan mahdollisesti jossain oikeantapaisessa asennossa maahan tai johonkin muuhun planeettaan verrattaessa tietyllä tuntemattomalla tavalla.. Ensinnäkin on taas vaikea uskoa, että laki sallii tuollaisen ja toiseksi on mahdotonta uskoa etteikö nyt meidän uskomattoman kehittynyt "superrotumme" olisi jo 2000-luvulla pystynyt luomaan jotain ainetta joka voisi luvata tappaa täit koko talosta ja sillä sipuli!

Henkilökohtainen uskomukseni on, että kaikki täit pystyttäisiin tappamaan naps vaan joka huushollista ehkä jopa jollain keinoilla joita jo on. Joskus esimerkiksi oli asunnossa luokattoman paljon lukkeja siis niitä vitun rumia pitkäjalkaisia hämähäkkejä joita en voi sietää (en muuten siedä muitakaan hämiksiä) ja hain kaupasta pari purkkia raidia jonka piti ne tappaa, riitti kun sumutti koko asunnon täyteen ainesta ja häippäsi itse pariksi tunniksi. Kyllä muuten hämikset hävis kuin pieru Saharaan.
Onkos tämä pikkuruinen täi nyt sitten se ainut lajimme luontainen vihollinen jota vastaan meillä ei vain kertakaikkiaan ole mitään konsteja vai? Olisiko kuitenkin niin, että jos kerrottaisiin yleisölle, että jokin perus niksi tepsii näihin sittiäisiin niin saattaisi loppua noiden ylihintaisten mömmöjen myynti aika lyhyeen? On muuten joka kerta kun täitä on ollut niin apteekissa ko. aine hyllyt kaikuneet tyhjyyttään. Joku muukin niitä siis hamstraa, pakko olla hyvää bisnestä ei muuta voi sanoa jos kammastakin saa yhtäkkiä vähän reilun kympin. Muualla kun tuollainen taskukampa maksanee about euron. Lisäksi täiden tuhoamiseen tarvittavista keinoista puhutaan aina sangen pyöreästi jälleen käyttäen mahdollisimman paljon noita ehkä sanoja.. Väittäisin, että tuollainen onnettoman kokoinen sittiäinen joka pystyy esimerkiksi hengitystään pidättelemään vain hetken, ei pärjää ilman ihmisverta paria vuorokautta enempää, ei kestä kovia lämpötiloja jne. olisi melko helppokin tappaa jos vaan olisi asiaa oikeasti tutkittu tai ne tulokset olisi julkaistu.
Miten vaikkapa pään pitäminen veden alla (snorkkelin kanssa) niin kauan, että ne tukehtuu (ei saisi lääkefirma penniäkään)??
Tai jokin aine joka olisi vaikkapa jossain uimalakin tyylisessä hatussa jota pidettäisiin öisin 7vrk jolloin myös kuoriutuvat kuolisivat jne jne... Toki tässä tapauksessa lääkefirma taas rikastuisi mutta vain kerran eikä joka viikonloppu.. Varmasti, siis aivan varmasti olisi olemassa jotain tuollaista raid tyyppistä ainetta jota vain humautetaan kämppään ja se tappaisi kaikki sontiaiset ja jotain suihkutetta jota ammuttais hiuksiin ja pox kaikki täit kuolis mutta niistäpä ei puhuta.. hohhoijaa.. Entä muuten jos värjää hiuksensa, kuoleeko täi noihin hiusväreihin? Ne on ainakin kovia myrkkyjä noihin täi aineisiin verrattuna joiden koostumus on pitkälti jotain sitruunamehua ja vettä.

Niksejä noiden sontiaisten tappoon otetaan vastaan (vaikka meillä on taas vissiin täivapaata) sillä uskon, että ollaan voitettu jälleen yksi taistelu mutta sota on vasta alullaan näitä vastaan. Haluaisin myös kuulla muiden taisteluista kun joitain tarinoita olen lukenut joissa epidemia on kaikista ponnisteluista huolimatta kestänyt jopa puolivuotta.. Tiedän ettei tälläistä lajia mitenkään täysin pystytä hävittämään, ei ne hyttysetkään lopu vaikka kuinka läiskisi mutta eikö nyt taloja / ihmisiä tälläisessä hyvinvointivaltiossa saada pysymään täivapaina?? Ehkä jokin rokote joka tekee meistä täin mielestä pahan makuisia (ne syövät meidän vertamme)...
No joo ideoikaa nyt muutkin välillä, multa kun tulis aina pari sivullista noita ideoita jos vaan vähänkin pääsen innostumaan..

Tässä yleistieto pläjäys joka on lainattu terveyskirjasto.fi nettisivulta.

"Päätäi (Pediculus humanus var capitis) on tuskin silmällä nähtävä, 2–3 mm pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen, joka asustaa tukassa, enimmäkseen korvien takana ja niskassa, mutta myös muualla hiuksissa. Täin munia, saivareita, näkee toisinaan kulmakarvoissa ja silmäripsissä.

Päätäi

Naaras elää noin kuukauden ja munii sinä aikana satakunta munaa, 3–4 munaa päivässä. Munat se kiinnittää hiusten tyveen Ne ovat tiukasti kiinni hiuksessa eivätkä liiku hilseen tavoin. Munat näkyvät rusehtavina, mannaryynimäisinä, vajaan millimetrin pituisina saivareina (ks. kuva 2). Ne kuoriutuvat noin kymmenen päivän kuluttua. Tyhjä, valkea munankuori jää paikalleen, joskus kuukausiksikin. Se siirtyy ulommas päänahasta hiuskasvun myötä (noin 1 cm kuukaudessa). Kaikki munat eivät kuoriudu eivätkä kaikki nuoruusmuodot elä aikuisiksi. Aikuinen täi ei elä ilman ravintoa muutamaa päivää kauemmin.

Päätäin leviäminen

Pieniä päätäiepidemioita on kouluissa ja päiväkodeissa. Täit leviävät yleensä päähineiden välityksellä, tavallisimmin ilmeisesti vaatenaulakoissa. Täit siirtyvät ihmisestä toiseen myös läheisessä kanssakäymisessä, esimerkiksi lasten leikeissä. Yhteiset kammat, harjat ja korvakuulokkeet ovat muita täiden siirtymisteitä. On myös mahdollista, että saivareita tippuu vuoteeseen, ja täin kuorituessa munasta se löytää hyvällä onnella uuden isännän.

Päätäin aiheuttamat oireet

Päätäi puree hiuspohjaan ja puremat aiheuttavat kutinaa. Puremajäljet ovat pistemäisiä ja ne punoittavat selvästi. Raapiessa päänahkaan tulee helposti bakteeri-infektio, märkärupi.  Aina ei oireita ole.

Päätäitartunnan toteaminen

Päätäit löytyvät harvoin pelkästään hiuksia silmin tarkastellen. Avuksi otetaan tiheäpiikkinen ns. täikampa, jolla hiukset kammataan valkoisen paperin päällä. Paperilta täit on helppo nähdä. Myös saivareiden näkeminen lähellä päänahkaa riittää päätäidiagnoosiin.

Päätäitartunnan itsehoito

Päätäit voidaan hoitaa monella eri tavalla. Pitkään käytössä on ollut kaksi hyönteisten torjunta-ainetta, permetriini ja malationi. Permetriiniä tai malationia sisältävällä täisampoolla pestessä sampoon annetaan vaikuttaa kymmenen minuuttia. Käsittely uusitaan viikon kuluttua. Permetriini sopii yli puolivuotiaiden ja malationi yli kaksivuotiaiden lasten hoitoon. Hoitoon voi käyttää myös malationiliuosta, jota hierotaan hiuksiin ja pestään pois tavallisella sampoolla 12 tunnin kuluttua. Käyttörajoitukset ovat samat kuin malationisampoossa. Permetriinin käyttöön ei tiettävästi liity lisääntynyttä riskiä sikiöhaittoihin raskaana olevilla eikä se ole este imetykselle. Malationin käytöstä raskauden tai imetyksen aikana on vain rajallisesti tietoa ja hoidosta on syytä keskustella lääkärin kanssa. Markkinoilla on myös liuoksia, joissa tehoaineena on silikoniyhdiste, dimetikoni. Silikoniyhdisteen vaikutusperustuu sen ominaisuuteen estää veden haihtuminen täin elimistöstä. Aikaisemmin vallalla olleesta teoriasta täin ilmanottoaukkojentukehduttamisesta on luovuttu. Silikoniyhdisteet sopivat kaikenikäisille ja myös raskauden ja imetyksen aikana.

Saivareiden poistoon käytetään tiheäpiikkistä täikampaa. Kampausta jatketaan hoidon jälkeen joka tai joka toinen päivä kahden viikon ajan. Myös föönauksen on sanottu poistavan saivareita. Päähineet ja vuodevaatteet pestään 60-asteisessa vedessä pyykinpesuaineella. Pesua kestämättömät vaatteet ja esineet suljetaan muovipussiin kahdeksi viikoksi. Täit kuolevat sinä aikana. Myös pakastaminen yön yli tappaa täit.

Vaikka ihmistäit eivät viihdykään eläinten turkissa, perheen koiran turkki on kuitenkin käsiteltävä permetriiniä sisältävällä paikallisvaleluliuoksella."

Kiitos ja kumarrus. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.

- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.
3 kommenttia:

 1. En tie saako apteekista enää sellasta jauhetta ku täystuho, oli sellasta myrkkyä et kyl kaikkenlaiset pikku-ötökät tokeni, niin ihmisistä ku eläimistäki !

  VastaaPoista
 2. Aine on entisajan hyönteistentappo myrkky jonka myynti on kielletty kotikäytössä jo vuonna 1976. Se kiellettiin koska sisälsi suureksi osaksi DDT:tä (Diklooridifenyylitrikloorietaania) joka kertyy maksaan ja munaisiin ym. vaikuttaa hormonitoimintaan, aiheuttaa syöpää ym varsinkin eläimillä aine kertyy ravintoketjujen huippulajeihin. Haittavaikutuksia ihmiseen ei tosin ole todistettu.

  DDT:n käyttö on kielletty nykyään lähes koko maailmassa sen suurten haittojen takia eläimille.
  2006 vuonna toki tuli erikoislupia käyttää ainetta hyönteismyrkkynä malaria alueilla. DDT yhdiste kehitettiin jo vuonna 1874 ja vuonna 1948 tajuttiin, että se toimii hyvänä hyönteismyrkkynä (Paul Herman Müller saikin Nobel palkinnon keksinnöstään) ja aineella tuhottiin jossain kohtaa lähes kokonaan malariaa levittävät hyttyset. Kunnes todettiin, että aineesta on enemmän harmia kuin hyötyä. Moni eläinlaji ehtikin jo kärsiä pahoja tappioita DDT:n käytön vuoksi. Ainetta löytyy eläimistä yhä vaikka käyttö on ajat sitten kielletty.

  Harmi, että aine oli noin pahaa ja harmi, että sitä ei anneta edes kotikäyttöön vaikkapa tuossa "Täystuho" aineen muodossa. Olisi muuten täillä tukalat paikat ja jälkeläisillä myös, ostaisin tuota jos jostain saisi. En hetkeäkään epäilisi mutta kun nykyään kielletään kaikki heti täysin jos on edes jollain alueella jotain vaaraa.. Pitäisi vähän noita ehdottomia kieltoja miettiä ja tehdä niistä vähän täsmällisempiä jotta kuitenkin saataisiin jotain hyötyä.

  Kannatan täille DDT hoitoja!

  VastaaPoista
 3. Hei, tilatkaa www.apo-rot.fi Antiscabiesum tuotetta, 200 ml pullo, 25 % vahvuudella bentsyyli bentsoe valmistetta, maksaa n. 15 euroa ja kestää pitkään ja riittää koko perheelle. Lisäksi voitte ostaa sähköisen täikamman Gigantista, jota käytetää kuivissa hiuksissa.

  VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!