tiistai 20. tammikuuta 2015

Terveysruokaa, VIRITYKSIÄ!

kuva ei liity tapaukseen ja on suoralinkitys googlekuvahausta www.ideakeittiö.fi


Eilen oli hieno päivä kunnes päätin, että voisi koittaa tehdä jotain niin sanotusti terveellistä jälkiruokaa jossa siis ei sokerin yms "epäterveellisen" kanssa tarvitse läträtä... No ruokala netissä sattui olemaan juuri eilen todella todella helppo lätty resepti. En yleensä kyllä etsi helppoja reseptejä ja vielä vähemmän noita "terveellisiä" vaan päinvastoin mutta kun nyt sattui nuo kaikki kaksi ainesosaa löytyä niin pakkohan oli lähteä testaamaan. Lettuihin tuli siis jopa 2 kananmunaa ja 1banaani per annos. Tein heti kaksi annosta. Lisäksi siihen sai lisätä vaniljauutetta jos haluaa.. No minä en ensinkään usko mihinkään vaniljauutteisiin pätkääkään (nekin ovat vähän sellaisia keinotekoisia, että siinä taas tuota mukavaa epäpyhyyttä vaikka ollaan niin ituhippejä että huh)... Käytinkin lähes aina kaapista löytyvää aitoa vanilja tankoa ja heitin siitä siemenet tuonne sekaan.. Sekoitin aineet viimesen päälle hyvin blenderillä (sauvasekoitin olis ajanut saman asian). Sitten oli vuorossa yllätys yllätys lettujen paistaminen. Ei muuten tarvinnut antaa taikinan seistä puolesta tunnista ylöspäin niinku normis lettutaikinaa kun tuohan on lähempänä paistettua kananmunaa kuin lettutaikinaa. Paistamisen salaisuus piti olla mieto lämpö ja paiston piti tapahtua neitsyt kookosöljyssä.. Pah sanoin heti tuolle öljylle kun ei löytynyt "hyllystä", enkä millään usko noiden ituhippien huutamisesta huolimatta, että joku ruoka muuttuu läskimätöksi ihan vaan sen takia kun on paistettu vaikkapa margariinissa.. Hohhoijaa siis ja panin pannuun kylmästi vähän margariinia. Levy oli kolmosella eli puoliteholla ja odottelin ensin tuon vanhan hellan rouskun lämpenemistä sellaiset 20minuuttia (se oli varmaan ihmeessään kun yleensä se on joko nollilla tai täysillä). Sitten kun ajattelin pannun olevan "kuuma" laitoin ensimmäisen "letun" tulille. Odotin ja odotin, vähän kuin olisi katsellut maalin kuivumista.. Mitään ei tapahtunut. Oli pakko lisätä tehoja neloselle. Se tuntui olevan sopiva ja kohta ensimmäistä lättyä pääsi jo kääntämään.. Koostumus oli kääntäessäkin kuin olisi koittanut varovasti kääntää pahvinpalaa joka on maannut 15vuotta suorassa auringon valossa ja nyt se on vielä kastunutkin, "lievästi" haperaa siis. No onnistui se silti ja seuraavaa kokeilin tehdä vähän paksumpaa jotta olisi kestävempi mutta se oli vielä huonompi ajatus koska kun tämä "pahvi" oli nyt vielä painavaakin ei homma onnistunut senkään vertaa.. Loppujen lopuksi about tunnin myöhemmin minulla oli lautasella 4kpl enemmän ja vähemmän kauniita lättyjä. VAU...

Sitten alkoi seuraava vaihe eli maistelu. Jotkut olivat toki ehdottaneet, että taikinaan olisi voinut laittaa mausteeksi myös kanelia tai jopa kardemummaa.. Ajattelin, että onko nämä nyt jotain joululättyjä vai ? Jätin nuo aineet kokeilematta, onneksi. Lätyt olivat nimittäin nyt jo tarpeeksi onnettomia, ne olivat päältä jopa aivan lätyn näköisiä mutta kohdista joissa ei ollut tuota niin sanottua kullanruskeaa paistopintaa letut olivat aivan harmaita kuin vanha ruumis, ei todellakaan houkuttelevaa.. Tarjoiluehdotus oli marjojen tai jugurtin kanssa. No itse en näe noissa pakastemarjoissa mitä tähän aikaan vuodesta saa, mitään hohtoa tai tuoreissakaan lättyjen kanssa kun ne ei vaan kuulu lättyyn (oma mielipide).. Itse kun olen tottunut syömään lättyni sokerin tai hillon kanssa (sairaan epäterveellistä eikö vaan!!! Kas kun en oo kuollu).. Puoliso kokeili mansikkahillon kanssa ja maku oli vähintään karmea, pahvinpalan, kypsennetyn banaanin ja paistetun kananmunan sekoitus syötynä makean hillon kanssa ei todellakaan vastaa ihan käsitystä hyvästä lätystä.. No itsekään en ainakaan jugurtti linjalle lähtenyt koska maustetut on suurin osa "epäterveellisiä" ja maustamatonta jugurttia ei voi kukaan normaali ihminen syödä. Sehän on aivan sama maku kuin söisi hökkelöitynyttä vanhaksi mennyttä maitoa purkin pohjasta, hyi hemmetti.. Ehkä jos on kaikenmoisella terveys romppeella makuaistinsa tuhonnut täysin eikä enää tiedä miltä IHMISEN LUONTAISEN ravinnon pitäisi maistua niin tuokin voi olla sitten kai hyvää.. Laitoin omaan lettuuni siirappia joka on luonnon makiaa ja no... kyllä sen söi kun ei muuta maistanut kuin siirapin ja tunsi tuon ihmeellisen pahvisen koostumuksen.. Muksukin söi omansa kun pari kertaa laittoi lisää siirappia. En tiedä miten terveellistä on syödä pullollinen siirappia banaanimössössä paistettujen kananmunien (lättyjen) kanssa mutta kai se sitten on parempi kuin normaalit letut. Näitä verrattiinkin jossain normaali lettuihin "aivan kuin normaaleja lettuja". No en käsitä miten normaaleista letuista saisi tuollaisia, ehkä laittamalla taikinaan 10kananmunaa ja säkillisen jauhoja (tietysti jotain luomu pelleily jauhoja jotka ei sekoitu mihinkään).. Lisäksi näiden piti olla "helppoja" no joo taikinan tekee kyllä vaikka apina mutta jos laskee siihen paistoajat ym niin tuossa samassa ajassa olisi tehnyt alusta loppuun aika kasan tavallisia lettuloisia (niinkuin ystävällämme  Pelle Hermannilla oli tapana sanoa).. Normi letuista ei toki olisi saanut näin mahtavaa vitutusta.

Näiden terveellisyys on muutenkin kyseenalaista sillä ovathan melkoisia kolesterolipommeja eikä ainakaan diabeetikolle kovin jees ja myös tuo banaani on melkoinen hiilari paukku eli jos meinaa jotain karppaus mättöö vetää niin nämä voi lätkäistä viemäriin..

Tämä kuitenkin sai lisäksi vereni kiehumaan oikein huolella kun mietin nyky gastronomiaa jossa on monenlaista perhanan herkkua tarjolla monessa eri maassa.. Kaiken kaikkiaan maailmassa on varmaan joitain miljoonia reseptejä (vain oma veikkaus).. Osa niistä saattaa sisältää jopa satoja eri ainesosia mausteineen. Mutta eikö jumalauta nykygastronomia pysty tuottamaan terveellistä OIKEASTI hyvää ruokaa?? Mielellään tietenkin myös edullisesti sillä onhan tuo niin sanotusti terveellinen punaisen lihan, kalan, kanafileiden, äyriäisten, pähkinöiden ja hedelmien popsiminen ihan silkkaa porvareiden huvittelua. Olen nähnyt ja kokenut miten meidän ostoskassin hinta vähintään tuplaantuu jos sen täyttää terveellisesti, kaupat ovat osanneet laittaa oikeisiin tuotteisiin kunnon katteet oikeaan aikaan kun kaikki on hurahtaneet.

Paljon mielummin syön ja elän normaalisti nyky yhteiskunnan mukaisesti koska tuo erittäin kyseenalainen "terveellinen" elämä on ihan silkkaa rahastusta teiltä jotka nielette kaiken mitä sanotaan. Itse väitän, että paras ruokavalio on normaali syöminen, kotiruokaa ilman mitään hifistelyjä.. En väitä mitään vastaan aamupaloihin, välipaloihin, tietynlaiseen proteiinin tarpeeseen ym mutta jos syö suht normaalisti saa kaikki tarvittavat aineet (myös hiilarit, tiedoksi vaan karppailijat, että niitäkin tarvitaan!!, ehkä laihdutte mutta kuolette nuorina, ironiaa parhaillaan).. Jos nyt kuitenkin haluaisi edes kokeilla jotain niin sanotusti terveellistä niin olisi nyt edes jotain reseptejä joissa olisi edes hitunen järkeä vai eikö kukaan ole vaan jaksanut edes ajatella moisia kun se on lähes mahdottomuus tehdä jotain oikeasti hyvää jos kaikki on kielletty, suola, sokeri, öljyt, rasvat, jauhot jne... Aikalailla hiljaista on meidän keittiössä jos noita ei enää käytetä! Miettikää nyt hetki asiaa hiljaa mielessänne ja sen jälkeen sanokaa ääneen liitto-oravan tyyliin "pehmeet touhuu".
Monet ravintoterapeutit ovatkin tyrmänneet kaikki nämä kikkailut täysin. Jotkut toki puoltavatkin. Juuri katselinkin kurjuuttani jonkun ravinto hommelin jossa neuvottiin sitten syömään kilotolkulla maitorahkaa (paljaaltaan aivan hirveää paskaa) marjojen kanssa (niitä saa olla kilo per rahkapurkki että maku peittyy), sitten pari lehteä vihreää salaattia, perunaa, lohta, kanaa, raejuustoa ja taas rahkaa. Jos meikäläinen söisi noin joka ikinen päivä niin ruokaan menisi päivässä mulla noin 15-20€ eli voisin mennä ravinteliin syömään joka päivä eikä tarttis itte kokata mitään.. Miettikää, miettikää... Miten hemmetissä meidän rotu on tähän asti selvinnyt jos kaikki mitä me syödään on melkein myrkyllistä?? Olikohan rooman aikaan esimerkiksi sotilaat jotka veti lihaa, lihaa, lihaa, läskiä, lihaa kauheita läskejä kaikki?? Aika hyvin pärjäsivät siihen nähden, että olivat kaikki aivan kuin michelin ukkoja ruokavaliosta päätellen vai olivatko kenties jollain ruokavaliolla ja söivät vaan banaanilettuja ja vahtasivat kalorimittareita? En oikein usko... Siellä ei nimittäin mistään punasista lihoista ym tiedetty mitään..

Sitten on vielä nuo pähkinät jotka maksaa jumalauta 17€ kilo.. Kyllä meilläkin joskus rahaa on mutta ei sentään mitään kirurgeja olla.. Tuollaisten kaikkien touhujen syöminen on kyllä sellasta touhua, että jos noita ruokavalioita noudattaa niin ei ainakaan kannata sitten sossuun tai muuallekaan (KELA) mennä rahaa rutkuttaan kun sitä tuntuu kerran jo olevan! Tarttis lisätä toimeentulotukihakemukseen rastikohta: syötkö "terveellisesti". Jos ruudussa on rasti tulee hylkäys välittömästi.

Toinen "ravitsemusterapeutti" eli joku Suomalainen kaveri joka vetäsee penkistä reippaasti 200kg ja rasvaprosentti on 6 oli myöskin tuonut mielipiteensä julki. Hän paskat piittasi noista terveellisyys hösäämisistä ja hänen ruokavalionsa oli suurinpiirtein näin: Aamulla ei mitään, päivällä jotain vähä tai paljon ja illalla lisää tankkausta mitä nyt sattuu olemaan. Että näin.. Ja tämä kaveri sentään oli itsekin oikeasti hyvässä kunnossa eikä tuollainen perus kuntoinen pulska / roteva tai muuten vaan väsyneen näköinen (varmaan vitamiinin puutteita aika paljon) 50v rouva mitä nuo gustafssonit sun muut..

Ymmärrän 100% sen, että jos syöt enemmän kaloreita kun kulutat niin sitä kertyy.. Ei vaadi kummia älyn lahjoja mutta eikö sitä nyt voi syödä kumminkin sitä mistä tykkää ja harrastaa sitten vaikka enemmän. Niin meidän rotu on tähänkin asti tullut ilman noita terveysintoilijoiden pelleilyitä.
Jos joku voi antaa tänne kommentteihin reseptejä jotka oikeasti hyviä, terveellisiä ja edullisia niin käännän kurssini aivan täysin. Saa olla monimutkaisiakin, minä en pelkää, uskon pärjääväni paremmin kuin moni keskiverto.. Omat mieltymykseni ovat liha (sika, nauta, härkä) ja saa olla läskiäkin sekä reippaasti suolaa hyvin rasvassa paistettuna kiitos, uppopaistetut ranskalaiset (rasvakeitin löytyy), nakit, makkarat, lihapullat, kebab, kaikki missä on lihaa siis edes vähän, sienet, kalat kuten lohi tai hauki paistettuna mielellään, kanansiivet (marinoidut), jälkiuunileipä, maksamakkara, hedelmät jne.. Makeiden puolelta, vanukkaat, mousset, kakut, marengit, panna cotta, tiramisu, creme brüle, banoffee, jne jne Jos joku osaa korvata noita joillain terveys touhuilla niin nam nam. Odotan täällä jo hella kuumana.
Kasvissyöjäksi en ala koska olen ihminen joka on lajina lihansyöjä, sori ny vaan raakasti taas.. En ala syömään mauttomia helvetin kalliita fileitä joita ei saa maustaa ollenkaan.. jne eli hintakin pitää ottaa huomioon! Kannattaa muistaa, että kaikki mikä on keltaista on todennäköisesti pissassa, kaikki mikä on punaista on raakaa, kaikki mikä on vihreää on homeessa. Noh.. vitsi vitsi.. Hyvä motto mutta voi siitä joskus poiketa vähän.. Kummeleissa joskus oli vastaavaa.
Eli muut syö elävää ravintoa ja kaikkea elävää (kasvissyöjät) kun taas paras A-ryhmä syö eettisesti vaan kuollutta ravintoa (lihaa)..

Syökää ihmiset normaalisti sitä mistä tykkäätte ja kuluttakaa, käsittääkseni sen pitäisi olla oikea yhtälö onnistumiseen missä vain. Jos alatte tutkia laihtumis, dietti, terveys tai luomu touhuja tulette hulluiksi sillä kaikki terapeutit tai muuten vaan "tietäjät" tarjoavat aina eri vastauksen ja menette totaalisen sekaisin. Jokaiselle on olemassa omat soveltuvuudet kun olemme kaikki erilaisia. Ruokavalio on henkilökohtainen eikä suinkaan minkään himohipin yleiskeksintö jolla kaikki muuttuu super ihmisiksi jotka vetää vain superkipoista, superaamuina, superfoodia, superlusikalla, supertyylikkäsäästi HAHAAA...
Alkaa tulla hulluksi kun näitä "supereita" sun muita hölmöyksiä syötetään ihmisille joka tuutista ja eritavalla, että kaikki ostais kaikkee ylihinnoiteltua terveystöhnää mahdollisimman paljon, ettekö tajua BISNSESTÄ!! Mahtavaa tietty nykyään kun voi vaikka työpaikalla keksiä olevansa erityisruokavaliota noudattava ja ei voi syödä kuin härän sisäfilettä punaviinikastikkeessa niin sellaista sitten täytyy tälle yhdelle nykyään tehdä koska hänellä "erityisruokavalio".. Hyväksikäytön huipentuma eikä mikään ruokavalio, ottakaa lääkärintodistus mukaan kun väitätte tuollaisia niin olette edes pikkuisen uskottavia. Kukaan ei voi itselleen diagnosoida ruoka aine ongelmia! Ei eläkkeellekään pääse vaikka itse diagnosoisi itselleen jonkun taudin ja kertoisi sen kelalle !


Kiitos kun luitte ja toivottavasti vielä osallistutte toiseen tekstiini liittyvän tapahtumaan. Tästä linkinstä onnistuu.

Kommentoikaa rohkeasti ja jos niin lujaa jännittää ettei meinaa uskaltaa niin kommentoi vaikka silmät kiinni! Täällä saa moittia ja olla erimieltä, tai kehua ja olla samaa mieltä tai mitä vaan haluaa. Ei kannata miettiä sen enempää.

Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.

- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

2 kommenttia:

  1. On se kyl kumma,et ihmiset ei saa nykypäivänä syödä muuta ku jotain "terveys" ruokia... ja et se ku niist vie "rahastetaan" tosi raakasti, vaikka kait sitä joillakin on siihen varaa... suuremmalla osalla väestöstä ei kyl valitettavasti oo... Itse oon sitä mieltä et normaali kotiruoka on paras, ei mitään turhia hössötyksiä. Jos haluaa "laihtua" syö pienempiä annoksia ja kuluta ennemmän siis liiku, "läskit" katoaa ihmeesti. Itselläni kyl on tota elopainoa liikaa, mut on omaa laiskuutta ja Hyvän ruokahalun+isojen annosteni syy :) Olen silti tyytyväinen itseeni, vaikka makkara on "porkkanani". Miks ihmiset ei saa olla sitä mitä ovat, pääasia et on tyytyväinen itseensä ja onnellinen elämässään, täytyyks meiän kaikkien olla mallin mitoissa... Normi Ruoka Ykköseksi!

    VastaaPoista
  2. Kyllä ihmisen pitääkin mielestäni keskittyä vain olemaan tyytyväinen itseensä. Tietenkin lihavuus johtaa moniin terveyshuoliin mutta en usko, että taikakonsti sen parantamiseen on nämä "terveysruuat". Voisipa ottaa senkin esimerkin, että kun mennään edes sukupolvi tai kaksi taaksepäin lihavuutta ei ollut läheskään niin paljoa (ei ollut myöskään terveyspelleilyä) ja syy pitkälti siinä kun syötiin sopivia määriä (ei ollut ylenpalttisesti ruokaa)ihan normaalia monipuolista ruokaa ja liikuttiin paljon kun ei joka paikkaan päässyt kahdella askeleella tai julkisella liikenteellä.

    Normi "ruoka ykköseksi nimenomaan"! Jokainen meistä ei ole malli eikä tule olemaankaan minkään terveysruokien popsimisella sillä siihen vaikuttaa moni muukin asia kuten geenit joita ei terveysruoka muuta mitenkään! Ei meidän kaikkien kuulu olla malleja, eihän niille muuten riittäisi töitä sitäkään vähää mitä nyt. Mallit aivan turha keksintö muutenkin, olisi kiva nähdä vaikkapa vaatemainoksia joissa vaatteet tavallisten ihmisten päällä...

    Luomua yhteiskuntamme ei pysty tuottamaan kaikille eli annetaanko sitten muiden kuolla nälkään vai??? "Terveysruuat" puolestaan saattavat sisältää ihanteellisen määrän sitä sun tätä mutta usein jotain ainesosaa on aina epäterveellisen paljon ja monipuolisuutta ei ole tarpeeksi jolloin keho kokee hitaan kuoleman jonkun aineiden puutteessa. Tai sitten popsitaan "terveellisiä" vitamiinipillereitä lisäksi. Unohtakaa humpuuki ja opetelkaa tekemään ruokaa! Terveysruuat on laiskojen keksintö ja peitelty terveyden taakse.. No "rahalla saa ja hevosella pääsee"..

    VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!