sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Teimme sen, uusavuttoman sukupolven!

Kuva linkitetty suoraan googlekuvahausta. www.pixgood.com


Näin taas meilläpäin. Olen jo pitkän aikaa ihmisten ilmoilla liikkuessani ihmetellyt noiden nyky tyttölasten (teinien, nuorien) elämää... On vaan tuntunut siltä, että niillä ei ole sitä ollenkaan. Tai on toki mutta se on vaan katupylväisiin nojailua prostituoitujen tyyliin ja ostareilla oleskelua. Tietenkin pitää muistaa pitää kännykkä (mieluiten muotituote kuten i luuri) kädessä tai trendikkäästi takataskussa koko ajan. Jos takatasku on riittävän syvä siis. Vanhemmat eivät enää määrää lapsiaan tekemään yhtään mitään, SIIS EI YHTÄÄN MITÄÄN... Tässä käytin vain tyttölapsia esimerkkinä siksi, että ainakin osa pojista hakeutuu ihan itse esimerkiksi kaveripiirin kautta vaikkapa tekniikan pariin josta saa heti tarvittavaa "kosketuspintaa" todellisuuden kanssa  (mutta tämä sama teksti kyllä sopii poikiinkin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta!). Kaikenlaiset taidot ovat paljon tarpeellisempia kuin uskommekaan. Vanhemmat ovat ehkä ajatelleet, että heillä on teetetty niin paljon lapsena kaikenlaista, että he eivät halua olla samanlaisia, ajattelematta millaisen uskomattoman tärkeän elämänkoulun se on muodostanut. Maalla tietenkään asiat eivät ole muuttuneet niin paljoa kun on tiettyjä pakollisia tehtäviä aina (paitsi, että maatilatkin ovat hyvin pian täysin automaattisia ja maajussit entistä paremmin syöneen näköisiä) mutta edes pienessä kaupungissa ihmisillä on niin kiirekin, että on nopeampi tehdä jokin asia itse kuin opettaa lasta sitä tekemään. Ei osata siis ajatella "yrityksen" hyväksi yhtään. Perhehän on aina kuten pien yritys joka pyörii hyvin tai huonosti. Lapsi on tavallaan uusi työntekijä / osakas joka hyvin hitaasti koulutetaan erilaisiin tehtäviin joita se sitten osaa tehdä jo itsenäisestikin ja niistä sitten palkitaan. Jos koulutus jätetään tekemättä tulee jatkossa tästä "uudesta työntekijästä" vain tappiota. Hän jää sivusta katsojaksi mutta kuluttaa kuitenkin resursseja vähintään yhtä paljon kuin muutkin.

Vanhempana ei todellakaan kannata ajatella niin, että jos en teetä lapsellani vaikkapa pyykinpesua, kauppareissuja, astianpesukoneen täyttöä, imurointia ym kotitöitä silloin tällöin niin lapsi on onnellinen ja hänelle jää omaa aikaa enemmän. Sehän on juuri sama kuin opetettaisiin ihmiselle, että ei kannata mennä töihin niin jää enemmän omaa aikaa ja on onnellinen.. Ei oikein hyvä. Tietenkin kaiken pitää tapahtua ainakin aluksi lapsen tahtiin mutta joskus tietenkin voi käyttää vanhempien määräysvaltaa ja näin lapsi oppii sen, että elämässä on "johtajia" joiden käskyjä pitää noudattaa. Uutisjutussa selitettiin miten vaikeaa nykyihmisten jotka omilleen alkavat muuttaa on esimerkiksi selviytyä kauppareissusta kun eivät esim. tunnista vihanneksia tai osaa ostaa pyykkäys aineita. Ei tietenkään osaa jos ei koskaan ole niitä nähnytkään tai ne on ollut jo valmiina kun äiti on aina ne tuonut ja laittanut pöytään. Sitten niille järjestää martat jotain kursseja jossa opetellaan ko. asioita. Kursseja pidän idiotismin multihuipentumana (hyvä rahastus toki, onnea martat keksinnöstä). Jos aikoo muuttaa omilleen pitää kyllä löytää itse keinot selvitä ja kaupassakin usein lukee vihannesten nimet ja pesuainehommat saattaa saada selville jopa googlesta joka on varmasti joka teinillä käytössä 24/7... Eli siis pitää vaikka kantapään kautta oppia nykyaikaiset selviytymis keinot tai eihän elämästä kertakaikkiaan tule yhtään mitään!
Nuoret ovat minun mielestäni haluttomia selvittämään asioita itse tai oppimaan itse. Oletetaan, että senkin tekee joku puolestamme (martat tällä kertaa). Aivan varmasti jokainen teini aikanaan oppii, että ei tämä maailma niin helppo ja kaunis paikka ole ja yleensä tosiaan kantapään kautta mutta se oppi meneekin parhaiten perille asti. Aina on vaikeuksia vaikka olis mikä. Elämällä on tapana potkia naamaan niin, että veri lentää mutta siihenkin tottuu sitten kun on tunto jo lähtenyt. Antamalla näiden teinien elää vapaasti ja saada kaikki haluamansa hidastamme vaan hemmetisti heidän itsenäistymistään. Muuten ihmisenhän pitäisi olla suurinpiirtein valmis itsenäiseen elämään omilleen lähdettyään mutta nykyään siitä vasta alkaa se opiskelu jolloin useita vuosia menee ennenkuin tosissaan ollaan itsenäisiä ja tiedetään mitä se elämä on.

Nykyteinin ainoat ongelmat saattavat näin ulkopuolisen tarkkailijan havaintojen perusteella olla, että mistä saisi vielä lyhemmät merkkifarkut kuin kaverilla. No sehän hoituu kun käskee äitin ostaa uudet merkkifarmarit ja sitten äiti saa repiä ne lyhyemmäksi siististi ja niin että ne ovat enään korkeintaan tavallisen vyön korkuiset. Taskus toki roikkuvat alhaalla jos on jäänyt vielä kangasta missä taskut ovat kiinni.. Etupuolelta saattaa tosin olla muutenkin vielä kangasta muutama sentti (ehkä kylmän tuulen takia) mutta perse pitää olla paljaana. Alushousuina toimii hyvin äidin kahdesta karhunlangan pätkästä solmimat stringit jotka voi vaan illan tullet paperilla pyhkäistä kuivaksi kosteudesta ja taas on käyttövalmiit. Sitten lähetetään äiti ostamaan lähes läpinäkyviä paitoja, toppeja ym. ja todennäköisesti äiti parka joutuu vielä näitä hiomaan hiekkapaperilla varovasti yön yli jotta niistä sitten kanssa näkyy läpi. Alle laitetaan 4kokoa liian suuret liivit tai sitten niin pienet että kaikki näkyy. Ei parane unohtaa rakkarimaista tyyliä muutenkaan. Tämä meininki takuulla lisää kaikenlaisia pedofiilejä ym. En vastusta yhtään jos AIKUINEN nainen pukeutuu tuohon malliin mutta teini EI ole AIKUINEN!!, olenhan mies ja mitä enemmän vähäpukeisia naisia niin ainahan se on kai parempi vaikka oma muija on kuitenkin se ykkönen <3.. Mutta eikö nyky vanhemmat enää puutu mihinkään?!?!? Vai onko nykynuoret taas menneet evoluutiossa pätkän eteenpäin ja ovat oppineet manipuloimaan ja alistamaan edellistä sukupolvea paljon paremmin kuin mikään sukupolvi heitä ennen.. Vai ovatko nykyvanhemmat niin väsyneitä etteivät vaan jaksa enää vastustaa ja antavat vaan olla ja tekevät kuten käsketään, eli elävät työpaikkansa elämää myös kotona jossa pomona on sitten se teini!

Laittakaa nyt ne teininne ja lapsenne tekemään kotitöitä edes vähän.. Tuo uutinen kertoo mitä tapahtuu jos ette niin tee. Toki kukin kasvattaa lapsensa kuten haluaa ja jokainen tapa on oikea mutta minä vaan ajattelen näin. Ei se rikki mene jos se joutuu jotain tekemään mutta jos se heitetään elämään ilman mitään valmiuksia se tosiaan saattaa mennä rikki, elämä antaa niin lujaa turpaan ettei siitä välttämättä selviä jos ei yhtään pysty puolustautumaan. Meillä mukkelo on jo about 3-4 vanhasta asti täyttänyt pyykkikonetta, tiskikonetta, siivonnut, imuroinut, laitellut pyykkejä narulle jne. usein ihan omasta tahdostaan kun tieää, että siitä saattaa saada jotain pientä.. Muutaman kerran on saanut olla ylpeä kun tulee töistä ja kämppä on yllätykseksi siivottu, tiskit on poissa, pyykit poissa, lattiat imuroitu ja pöydät pyyhitty. Tietenkin näkee lapsen kädenjäljen mutta se on vaan vielä mahtavampaa. Silloin lasta on hieno palkita ihan pyytämättä ja näkee lapsen silmistä miten ylpeä hän on itsestäänkin. Ja tuo on uskomattoman tärkeää tulevaisuutta ajatellen. Jos osaa olla teoistaan ylpeä ja tietää tehneensä jotain oikein niin mennään takuulla oikeaan suuntaan niin kotona kuin työelämässäkin. Ainakin minun mielestäni. Itse jouduin äitini sairasteluiden takia hoitamaan kaiken kotona, pankkiasioista - voileipien tekoon äidilleni tuosta 10 vuotiaasta saakka. Sitä ennen pelkäsin henkeni edestä koko ikäni omaa isääni joka oli alkoholisti.
No minä vihasin sitä puuhastelua yli kaiken ja kaveritkin jo sanoivat, että jos sun täytyy taas käydä tänään kaupas niin sitten en oo tänään sun kanssa "kun sä käyt aina vaan siä kaupas, miksei äitis mee ite??". Lähes jokapäivä kaupassa tai muilla asioilla kävinkin. No vaikka vihasin sitä ja väliin kärsin siitä niin nyt kun mietin niin en ole hetkeäkään joutunut opettelemaan mitään asiointeja, kauppareissuja, siivoiluja ym. Minä olen jo saanut niihin opin eikä siis niihin enää tarvitse aikaa käyttää. Minulla ehkä meni vähän överiksi kun siinä jo koulujaksaminen ym alkoi vähän vaikeutua mutta selvisin kyllä kunnialla lopulta. Ajatelkaapa miten arvokas koulutus ja ihan ilmaiseksi vieläpä kotiopiskeluna. Kyllä nykyteiniltäkin tarttis repiä se i-luuri kassakaappiin pariks tunniks joka päivä ja laittaa sitä vähän hommiin. Ei se siittä ainakaan pahene ja jos omatunto kolkuttaa töiden teettämisestä niin antakaa vaikka joku euro palkkaa sitten kun hommat on hyvin tehty. Kohta teini äkkää kyllä, että tämähän on kätevä konsti saada rahaa läpinäkyviin vaatteisiin, i-luurin bling bling kuoriin tai mihin ne nyt sitten säästääkin..

Kammottava ajatus millaisia uusavuttomia idiootteja me tehdään seuraavasta sukupolvesta ihan tieten tahtoen. Suosittelen vääntämään suunnan äkkiä toisaalle ennenkuin on myöhäistä.. Meitä edeltävä polvi taasen halusi meille usein paremmat opit kuin itselleen.. Miksi me ajattelemme toisinpäin... Syitä varmaan on paljon mutta uskon, että haluamme mukamas lapsillemme parempaa (mennään pahasti mettään) ja ollaan niin paljon laiskempia kuin edeltäjämme. Evoluutio ei toki ole koskaan tarkoittanut ihmistä ahertamaan kellon ympäri (ehkä siksi emme meinaa jaksaakkaan) tai ainakaan tekemään mitään istualtaan kuten puuduttavia toimistotöitä yms. Sehän on jo tutkittu, että istuma asento ei ole ihmiselle luonnollinen tila ja toimistoihmiset ovat todella väsyneitä ja monesti sairaita ja energiaa ei vain ole. Muilla aloilla taas tahti vaan kiristyy aina jolloin porukka on väsyneempiä ja väsyneempiä mutta kun ei muutakaan voi kun aletaan kilpailemaan jo kohta robottien kanssa.. Koittakaa saada itsestänne irti enemmän kotona vaikka sitten töissä olisitte vähemmän aktiivisia. Mielestäni koti / lapsi on tärkeämpi vaikka monesti tuntuu työt menevän edelle.. Ei saisi mennä.. Vaikka tottakai töissäkin pitää panostaa lähes kaikkensa koska muuten jää ne mini,nano,micro,picofarkku rahat tienaamatta ja sitten onkin teinillä todellisia vaikeuksia edessä jos porukoillakaan ei ole rahaa edes laskuja maksaa..

Ajatelkaa ja rakastakaa lapsianne myös "käänteispsykologisesti" eli se mikä saattaa tuntuu rangaistukselta onkin tulevaisuutta ajatellen iso palkinto. Tuo ajattelu nimittäin takuulla maksaa itsensä takaisin kunhan sitä käyttää maltillisesti. Ja kukapa meistä ei kaipaisi pientä apuria kotiin joka auttaa edes silloin tällöin? Jos oma muksu ei joskus aikanaan osaa ostaa pesuaineita tai ei tiedä mikä on salaatti niin hakkaan OMAA päätäni seinään aika tovin. Te nuoret jotka olette kotitöitä tehneet tai joudutte niitä tekemään. Olkaa todella tyytyväisiä sillä kun "pääsette vanhempien kahleista" omaan kämppäänne muuttamaan, olette oikeasti siihen valmiita ja moneen muuhunkin elämän haasteeseen. Pitäkää kotitöitä vahvuutenanne älkääkä häpeilkö tai yrittäkö luistaa niistä askareista. Tehkää ne huolella ja pääsette vielä pitkälle, ihan varmasti.

Alkupeäiseen uutiseen voi tutustua TÄSTÄ


Kommentoikaa rohkeasti ja jos niin lujaa jännittää ettei meinaa uskaltaa niin kommentoi vaikka silmät kiinni! Täällä saa moittia ja olla erimieltä, tai kehua ja olla samaa mieltä tai mitä vaan haluaa. Ei kannata miettiä sen enempää.

Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.

- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!