perjantai 16. tammikuuta 2015

Palatakseni lapsilisiin 8,44€ on paljon.

(kuva linkitetty suoraan google kuvahausta transitionvoice.com) 


Kirjoitin lapsilisistä omalla tavallani jo aiemmin melkoisen stoorin jonka voi lukea helposti tästä.

Nyt kuitenkin sain toiveen kirjoittaa aiheesta vielä kerran vähän enemmän lukuja käyttäen ja niin aionkin nyt tehdä. Tällä kertaa nimittäin olisi pohdittavaksi vielä se seikka, että miten paljon lapsilta lopulta vietiin.

Edit: en viitsi erikseen alkaa puida vielä yksinhuoltajien tilanteita tässä asiassa sillä heidän korotuksensa pysyivät samoina ja varmasti heillä on koko rahan edestä vielä rankempaa. Jaksakaa silti, teillä on tärkeä rooli!!. Tässä vielä vanhemmuudesta.

No otetaanpa vaikka kolme erilaista esimerkki perhettä joissa perhe A:ssa on vain yksi tenava. Perhe B:ssä sen sijaan on 3 mukkeloa ja perhe C on täysverinen 10lapsen suurperhe.

Lapsilisäthän menivät ennen vanhaan heidän kohdallaan näin:

Perhe A sai lapsestaan 104,19€ / kk eli 1250,28€ vuodessa. Tällöin 18vuoden ikään mennessä rahaa oli tullut 22 505,04€. Aika mukava summa turvaamaan lapsen / nuoren elämän alkua vai mitä.

Perhe B sai 1. lapsestaan tuon saman rahan ja toisesta lapsesta 115,13€ /kk eli 1381,56€ vuodessa. Kolmannesta lapsesta taas vähän enemmän eli: 146,91€ /kk ja vuodessa 1762,92€. Yhteensä siis 366,23€ kuukaudessa ja 4394,76€ vuodessa. Tuo vajaa 400€ kuukaudessa on jo tuntuva lisä varsinkin jos perhe on pienituloinen. Koko lapsilisäoikeutensa aikana (18v ikään saakka) lapset saavat valtiolta omiaan pois yhteensä
79 105,68€ jolla jo saisi vaikka pienen talon jostain. No nämä rahat todennäköisesti menevät lapsiin vieläpä monin kerroin eikä suinkaan kerrytä rahaa johonkin autokassaan.

Perhe C on sitten vielä ääriesimerkkinä eli heillä ensimmäiset kolme saivat saman kuin perhe B:ssä mutta sitten neljäs lapsi sai 168,27€ / kk eli 2019,24€ vuodessa. Viides lapsi ja kaikki siitä ylöspäin saivat saman joka oli: 189,63€ / kk eli 2275,56€ vuodessa No heitä kun laskee yhteen tulee kuukaudessa yhteensä 1672,28€ kuukaudessa eli 20 067,36€ vuodessa. Jolla tätä valtaisaa katrasta siis elättää ainakin vähän ja todennäköisesti tuo rahan on tuon mittakaavan perheessä aivan välttämätön enkä usko, että siinä on senttiäkään ylimääräistä. Päin vastoin. Lapsilisäoikeuden aikana (huom. laskettu sen mukaan, että lapset olisivat syntyneet samana vuonna, joten pieni virhemarginaali on olemassa) perheelle tulisi kyllä 361 212,48€.. Josta ei voi sanoa kuin, että melkoinen kasa rahaa mutta tuolla rahalla kun ajattelee, että 10 ihmistä saa alkuun elämänsä ensimmäiset 18vuotta niin ei se niin kauhea raha olekkaan. Ei saa kaikille omakotitaloja ei muitakaan hienouksia mutta perustarpeita ja mahdollisesti vaikka ajokortin jos säästeliäästi toimitaan. Sehän olisi jo iso startti ihmisen elämään.

No nyt kun valtion päämiehemme päättivät, etteivät halua rokottaa enää rikkaita ystäviään vaan vievät valtion tarvitsemat torkkupeitto rahat mielummin ainoasta rahasta / lisästä joka maksetaan tavallaan lapsille. Tulos on se, että kaikki väheni 8,1% jolloin summat ovat seuraavat.

Tässä sama lista nykyaikana eli vuonna 2015 alkaen.

Perhe A saa 95,75€ / kk eli 1149€ vuodessa. Lapsilisäoikeuden aikana 20 682€.

Perhe B saa yhteensä 336,56€ / kk eli 4038,72€ vuodessa. Lapsilisäoikeuden aikana 72 696,96€.

Perhe C saa yhteensä 1536,82€ / kk eli 18441,84€ vuodessa. Lapsilisäoikeuden aikana 331 953,12€

No edelleen aikamoisia summia jos ei ajattele pätkääkään pidemmälle. Ei tuolla silti osteta osteta joka muksulle kauheasta mitään kivaa joka kuukausia vai ? Ajatelkaa nyt vaikka ruokamenoja perhe C:ssä... Ei ole tuo ~1500€ kun nähdä..

No joka tapauksessa perhe A:lle tulee siis takkiin 8,44€ / kk eli puhutaan noin kahdeksasta maitopurkista (joka viikolla pari purkkia) joka saattaisi juuri tuolle lapselle muroihin riittää. Nyt ei enää riitä vaan jää esim sukat ostamatta tälle muksulle jotta saa hänelle huomattavasti tärkeämpää maitoa. Voisi myös ajatella, että päättäneistä poliitikoista kävisi viemässä tuolta pieneltä lapselta jokaisena sen karkkipäivänä pari tikkaria kädestä. Miltä tuntuu!!!?? Vuodessa turpaan tulee 101,28€ eli yhdet talvivaatteet esimerkiksi. Entäs lapsilisäoikeuden aikana, no 1823,04€ elikäs ajokortti voidaan jättää hommaamatta, kulkekoot kävellen eikä ainakaan mihinkään pitkälle tartte töihin lähteä.

Perhe B puolestaan ottaa takkiinsa joka kuukausi 29,67€ eli vaikkapa jonkun jätelaskun voi jättää maksamatta, että saa lapsille turvattua sen mitä ennenkin. Vuodessa 356,04€ tarttee ottaa nyt jostain muualta. No jätetään kesän huvipuisto retki pitämättä niin ei sitten ole mitään hätää. Mielikuvassani torkkupeittoon kääriytynyt päättäjä repii särkänniemen rannekkeet lapsien samalla katsellen ja itkien.
Lapsilisäoikeuden aikana 6408,72€ jolla olisi taas ne ajokortit saanut tai vaikka kaikille halvat autot jos kortit muuten järjestyy.. No nyt ei järkeillä enää sellaisia kun rahaa ei ole. Mietitään mielummin miten äiti ja isi sais lainaa lasten ajokortteihin tai vaikka ensikotejen vuokratakuisiin..

Perhe C:ssä tilanne ei ole sen parempi vaan häviötä on 135,46€ kuukaudessa. Tuolla olisi maksanut jo ehkä sähkölaskun mutta kai kynttilänvalossakin pärjää kun on noin paljon porukkaa niin se kuitenkin lämmittää. Vuodessa menee valtion torkkupeittorahastoon jo 1625,52€ jolla olisi jo saatu jotain huvia perheelle tai vaikka hankittua polkupyörät kaikille mutta kai sitä ilman moisia turhakkeitakin pärjää. Kävelkööt. Päättäjä setä kun tuli potkimaan koko katraan polkupyörät pyörätelineeseen lapsien huudoista välittämättä. Korjauskelvottomat raadot ja lasten pettyneet ilmeet vain naurattivat päättäjä setää ja hänen varakkaita ystäviään..
Entä koko lapsilisäoikeuden aikana.. No 29 259,36€ .. Eihän se ole kuin pienen kesämökin hinta jonka päättäjä juuri tuikkasi nurkalta tuleen. Kyllä noin isolla perheellä varmaan on rahaa muutenkin niin ettei paskalle taivu sanoihan muuan poliitikko juuri ettei suomessa oikein kukaan tienaa alle 2100€ kuukaudessa.. No yhden aikuisen kuukauden palkka menee jokavuosi valtiolle nyt tämän järjestelmän myötä.. Tuo koko summa vajaa 30 000€ tekee lasta kohden tässä suurperheessä noin 3000€ eli jätetään se ajokortti ja sen ensiasunnon takuuvuokra jokaiselta maksamatta niin homma on bueno.

Päättäjät eivät nyt varmaan tajunneet, että vaikka ryöstö olisikin vain "pieni" se vaikuttaa pahimmillaan melkoisen merkittäviin asioihin ja hankintoihin.. Eivät pällit tajua, että köyhälle lapsiperheelle 8maitopurkkia voi vastata arpavoittoa. Tai jos on ns extra rahaa ostaa kolmelle muksulle tai edes yhdelle polkupyörä tai muuta vastaavaa kuten talvivaatteita tai harrastevälineitä vuosittain niin se olisi ainakin meillä todella iso asia mutta en tiedä sitten ollaanko me erikoistapauksia?? Juuri ostettiinkin muksulle sukset jotka olivat muistaakseni 120€ paikkeilla kaikkineen niin lähes sen verran tänä vuonna tulee rahaa vähemmän.. Turpaan tuli nuokin sukset siis.
Olisi ollut parempi sanoa muksulle, "että valtio on käyttänyt sun suksirahat kansanedustajien torkkupeittoihin, sori. Haetaan kirpparilta vanhat puusukset, saat sitten niillä mennä." Tämän jos päättäjä näkisi lapsen pettymyksen mukaanlukien se varmaan myhäilisi tyytyväisenä. Puhumattakaan tuolla suurperhe C:ssä jossa vaikka nuo ajokorttien hommaamiset ovat mahdottomuus ilman suurta lainaa. Mutta jos he vaikka olisivat laittaneet kaikkien lasten lisistä 8% säästöön olisi saatu kortit. Nyt 8% vie valtio. Eikös ole kivaa?

(btw. miksi hemmetissä valtion kaikki tuet ym on tuota sentti peliä. Olisiko tasasumma aivan järjetön ajatus? Varmasti olisi helpompaa pelata tasasummilla.)

No tietenkin ymmärrän joidenkin ihmisten ajatusmaailman tästä, että kyllä pitää vanhemmilla olla sen verran tuloja, että on varaa lapsi kasvattaa jos sellaista meinaa hommata, "vahinkojahan" ei käy kenellekään kuulemma PAH... No jumalauta 18 vuoden aikana moni asia ehtii muuttua vaikka aluksi olisikin mukamas suunniteltu kaikki hyvin. Tulee lomautuksia, lopputilejä, sairauksia jne jne.. Ja  olisi sitäpaitsi mielestäni sairasta ajatella lapsen hommaamista vain siten, että onko meillä sitten varaa laittaa tietty budjetti siihen kiinni joka kuukausi ja laskea sitten sen lapsen elämän joka kuukausi hänelle aina tietty budjetti ja jos se ylittyy niin se on syömättä tai jotain.. Sairaat jotka näin teette! Ja vaikka olisikin juuri riittävästi pätäkkää lasta elättää niin uskokaa tai älkää lapsesta tulee myös usein yllättäviä kuluja niin nuorena kuin varsinkin teini iässä. Lapsi saattaa vaikka yhtäkkiä haluta harrastaa jotain. Näiden asioiden turvaamiseen tai edesauttamiseen saattaa vakavaraisessakin perheessä tuo lapsilisä olla todella tervetullut asia ja jo muutaman euron heitto kuukausittain saattaa laittaa vaikkapa tuon vuosia kestävän harrastuksen vaakalaudalle tai huonontaa muun perheen elintasoa. Vaikea varmaan päättäjien tajuta kun elävät, syövät ja kulkevat valtion piikkiin ja kaikki tilit jäävät lasten kasvattamiseen ja viihteeseen. Olisi ollut paljon hyvätuloisia jotka olivat valmiita olemaan vaikka ilman lapsilisiä tai ainakin tiputtamaan sitä reilusti jotta vähäosaisille saisi jäädä tuet mutta ketään ei taas kuunneltu kun joku tarpeeksi tärkeä saa ajatuksen eduskunnassa niin asiat jyräävät läpi kuin puskutraktorit. Käsittämätöntä!

Itse kannatan, että kansanäänestyksiä käytettäisiin enemmän ja lakattaisiin vihdoin sorsimasta niitä joilla ei muutenkaan ole enään mitään vai onko tässä ideana vaan niistää heistä viimeisetkin mehut jolloin jäljelle jää vain ne "paremmat" ihmiset. Eräs toinenkin harrasti tätä samaa metodia tuossa taannoin, hänen nimensä taisi olla joku Adolf ja sukunimi muistaakseni Hitler.. Joku täydellinen rotu hänelläkin oli kiikarissa ja siihenkään ei varmaan köyhät sovi. Koskahan meille tulee kaasukammioita? Tai siis köyhien suihkuja?

Koitetaan silti pärjätä sillä mitä on mutta pidetäänpä mielessä mitä valtio taas meille teki. Joskus menee vielä liian pitkälle ja sitten kuuluu naps. Mitä silloin tapahtuu, en tiedä.

Loppuun sopii vielä erään sijoitusgurun neuvot joka oli tutkinut koko maailmaa tavallaan sijoituksena ja huonoin sijoitus hänen hienoissa diagrammeissaan ja tutkimuksissaan oli nimenomaan lapsi. Hän oli tarkkaan laskenut paljonko siihen todennäköisesti kuluu rahaa, aikaa ja resursseja ja todennut lisäksi, että sijoituksen takaisin saaminen on erittäin epätodennäköistä jopa olematonta. Hän kehottikin kaikkia täysjärkisiä olemaan hommaamatta lasta ja sijoittamaan johonkin parempaan... Jos kaikki pitäisimme lapsia vain sijoituksena voisi olla pikkuisen karua täällä mutta ehkä se on joskus väistämätön ajattelutapa.
Vielä toistaiseksi ainakin pidän oman lapseni ihmisenä enkä sijoituksena ja annan hänelle kaiken minkä voin jotta hän ja jokainen tuleva sukupolvi saisi aina vain paremman elämän kuin edellinen. Se on vähintä mitä voin tehdä kun olen hänet tähän pahaan maailmaan saattanut ilman kysymättä mitään. Elämän ihmettä arvokkaampaa ei vaan ole.
Raadollista on, että nykyään sekin ihme vaatii rahaa ollakseen ja pärjätäkseen mutta se on vaan rahaa. Elämä vs Raha kamppailu on ajat sitten pelattu ja elämä voittaa aina 6-0.. Jos jollain menee raha tuossa pelissä voitolle niin unohtakaa lapset mutta muistakaa sitten laittaa se raha omankin elämänne edelle! Yhtä arvokas tai arvoton sekin on!

Valtiolla raha voitti tuon kamppailun ja tässä on tulos.. Toivottavasti joutuvat joskus vastaamaan seuraamuksista ja miettimään uudelleen. Unelmani olisi, että muutamat tästä äänestäneet joutuisivat itse vähäosaisiksi ja lapsilisällä eläjiksi. Siinä vaiheessa olisi kiva nähdä miten päin suu kääntyy.

Onnea kaikille joille lapsi tai lapsia siis lapsellisille :) olette tehneet ihmeen muistakaa se ja vaalikaa sitä. Lapsilisistä tippaakaan piittaamatta.

Te joilla on sanottavaa lapsilisistä KOMMENTOIKAA rohkeasti. Tämä ei jää tähän.


Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.

- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!