sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Liikuntaa ja säästämistä kotikonstein kaikille!

kuva linkitetty suoraan google kuvahausta free-picture.net


Kaikessa neroudessani (nyt tuli oikeasti nero fiilis) olen nyt keksinyt miten saa kunnon ja-tai raha-asiat paranemaan pikkuhiljaa erittäin hauskalla itsensä "kiusaamisella"..

Nimittäin kun oltiin tuossa vähän käveleskelemässä ja mietittiin surkeaa taloudellista tilannetta. Mitäs muutakaan, kyllä se nimittäin aina vähän auttaa kun juttelee ja pohtii mitä pitäisi tehdä... No siinä sitten mietittiin noita "isoja pahoja" juttuja mutta sitten myös vähän pienempiä päivittäisiä kulunkeja. Ihan rennosti ja huumorillakin on ajateltu vaan kun ei ne asiat parane pätkääkään stressaamalla tai huutamalla, siinä moni ihminen meneekin metsään ja alkaa se kauhea kriisi vaikka asiat voisi vaan yhdessä taistella läpi..

No siinä sellaisena sivu tuotteena tuli keksintö joka aivan varmaan mullistaa maailman (no ehkä vähän pikkusen liioittelen :D )... Me kun ei mitään kolmensadan kilometrin lenkkiä väitetä kävelevämme tai oltais molemmat ojan pohjalla hengettöminä vaan muutama kilsa korkeintaan ja nekin mielellään harvoin, tienkin tässä kohtaa pitäisi väittää juuri toisinpäin, liioittelu kalajuttumaiseen tyyliinhän kuuluu liikuntaan.. Ehkä jos huijaa itseäänkin voi tosiaan elimistökin luulla liikkuneensa enemmän ja tulokset paranee.. No me ei siis rehellisesti olla mitään himoliikkujia ja liikunta kun rehellisesti ajatellen tuppaa vaan kuluttamaan myös tuota rahapussia, aina tarttee jotain vaatetusta ja varusteita jne. Ainakin jos joskus haluaisi muutakin kuin kävellä ja kyllä talvi pakottaa ainakin lämmintä vaatetta hommaamaan..
No me nyt tyydytään kävelyyn kyllä ettei ole niistä varusteista kiinni mutta sitten mietittiin siinä näitä muita turhia menoja kuten tupakat, karkit, kyläkahvit ym (joo tupakka on se turhin TIEDÄN)..

Sitten välähti valo päässä.. Se valo kertoi, että miksipä ei voisi liikuntaa ja säästämistä yhdistää, eikä päin vastoin? Samassa välähti uudelleen ja toinen välähdys sanoi minulle, että jospa tälläisille hyvin vähäisesti liikkuville varsinkin olisi oikein sopivaa muuttaa jokainen euro kylmänviileästi kilometreiksi. Muille liikkujille toki sama juttu mutta sen normiliikunnan päälle. Ihan sama kulkeeko pyörällä, suksillä, luistimilla, kävellen, juosten tai miten vaan kunhan se on liikkumista (siihen ei lasketa siis autoilua ym). Näin ollen siis kun ostan tuon tutun turvallisen Marlboro askin (helppo vertaus, sori) se maksaa 6€ jolloin se on tasan 6kilometriä.. Sitouduimme molemmat siihen, että aina kun hankkii / aikoo hankkia jotain joka "ei ole tarpeellista / pakollista" pitää jos vain mahdollista niin ENSIN liikkua kyseinen raha kilometreinä tai kuitenkin mahdollisimman pian, mielellään samana päivänä.. Eikös ole nerokasta.. Tietenkin laskut pitää maksaa sekä ruokaa ja polttoainetta ostaa mutta muuten kaikki turha lasketaan.. Nauroinkin, että enää ei yhtään tee mieli ostaa 100€ lenkkikenkiä (siis 100kilometrin kenkiä) :D, no eipä muutenkaan tehnyt mutta nyt vielä vähemmän..  Nyt siis loppuu ukon / akan jatkuvat urheilukampe tms hankinnat :D Siitä jo pitäisi saada monet omahyväiset naurut jos saa kumppaninsa tähän innostumaan.. Pyytäkää vaikka allekirjoitus paperiin jos muuten pelkää toisen lipsuvan, rangaistuksena "sopimusrikkeestä" tietenkin jotain vielä pahempaa.. Tähän jos sitoutuu tosissaan niin uskoisin, että tulee melko sopiva määrä liikuntaa tai ainakin hyvästä syystä lisäliikuntaa kun tarkoitus tosiaan on, että tämä tulee sen muun liikunnan päälle! Jos siis muuten hinkkaa jokapäivä vaikka 5km lenkin niin siihen päälle sitten ne "eurokilometrit".. Tämä voi myös säästää muutamia euroja sieltä täältä jos päättääkin jättää tuhlaamatta kun ei yhtään huvita lähteä liikkumaan..
Laiska säästää ja liikkuva voi vähän itseään sitten palkitakkin vaikka niillä kyläkahveilla (ei kannata pullaa ostaa ku menee liikunta hukkaan)...

Moni ei muuten osaa ajatellakkaan paljonko noihin tuollaisiin menee rahaa. Itse joskus pahimmillaan laskenut kylä kahveihin (vaikkapa yksi per päivä), tupakkiin, sekalaiseen karkkiin, pelikoneeseen tai muuhun pieneen mitä matkaan tarttuu yllättävän usein menevän jopa aikas paljon.. Jos lasketaan viikon menot se voisi olla vaikka: kahvit arkipäivisin 1,7€x5 = 8,5€, tupakat vaikka aski joka toinen päivä 6€x3 = 18€, pelikoneisiin yms pikkuseen jotain 10€ viikossa eli yhteensä 36,5€ ja jos ottaa kaffit aina pullan kanssa saa tuohon vielä lisätä ainakin 5*2,5€ = 12,5€ eli yhteensä sitten 49€ viikossa.. Vuodessa tuo tekee 2548€. Suunnilleen siis hienon lomamatkan verran, tai muutaman "lyhennysvapaan tai vuokravapaan" kuukauden... Tuonkin jos onnistuu supistamaan pois tai sitten sitkeästi liikkuu tuon noin 50km viikossa ylimääräistä niin joko kunto kasvaa kohisten tai jää vähän ylimääräistä sukanvarteen. Kannattaakin nuo hilut jotka päättää jättää liikkumatta heittää johonkin kippoon niin huomaa melko pian siellä jo olevan kymppejä, satasia jne... Ihan iloinen asia mielestäni.. Mutta joku voi jälleen olla eri mieltä jos haluaa.. Mielelläni vänkään tästä asiasta jonkun kanssa jos joku uskaltaa aloittaa :)

Olisi kiva kuulla oliko tässä nyt mitään järkeä, kommentteja siis otetaan vastaan ilomielin? Mullistaako tämä maailman... Ei ehkä mutta olispa edes jollekin iloa.. meille tuli jo monet hyvät naurut ja katsotaanpa mitä jatkossa.. Joko kaksi tosi pihiä tai sitten pitäisi raahata itsensä pihalle melko paljon useammin, molempi parempi jälleen...
Kiitos kun luitte ja toivottavasti vielä osallistutte toiseen tekstiini liittyvän tapahtumaan. Tästä linkinstä onnistuu.

Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.

- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

2 kommenttia:

  1. Hiton hyvä idea :) luulen kyl et teille tulee niin paljon kävelymatkaa näillä säästöillä, et kuinkahan käy toteutumisen, ei pahalla :D. Itselleni onneksi ei kyl tällä idealla paljon kilometrejä kerry, ku en oo ostanu mitään itselleni moneen vuoteen, ainoastaan tietty tuoretta ruokaa ja yhen neljän ja puolen eken presupussin paris viikos, en kyl varmaan näil kintuillani pitkää lenkkiä pystys tekeenkään... Kerroppa myöhemmin miten tää säästö/liikunta idea on toiminut :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä tästä ajattelin päivitellä aina silloin tällöin. Toistaiseksi ihan ok on lähtenyt kuitenkin käyntiin. Muutamia poikkeuksia on aiheuttanut kova kiire kun on vähän ollut tuttavia kyläilemässä jne. Pidän kuitenkin kirjaa "eurokilometreistä" ja pyrin "maksamaan" ne takautuvasti :)

    VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!