keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Kouluun vai? No kellä on jumalauta varaa?

(kuva linkitetty google hakutuloksista genengnews.com)

Taas tulee rumasti kieltä käytettyä mutta nyt se on väistämätöntä. Niinkuin usein tuntuu olevan kun järjestelmästämme puhun. Ei vaan "normaalit" nätit sanat riitä kertomaan ihan kaikkia hyviä puolia. Tai en halua edes yrittää käyttää tätä "normaali" sanastoa niin kauan kun kirjoitan tätä asiaa tälle blogille. Jos alan kirjoittamaan vaikka lehteen, siivoan kielen. Ok?

Kyllä ottaa hermoon tämä tanan järjestelmä aina vaan. Nyt kun duuneissa on tauko on kerinnyt miettimään elämää ja tulevaisuutta monelta kantilta ja aina vaan kiinnostaisi kouluttautua. Kolmesta syystä, nautin uuden oppimisesta, alanvaihto ehkä kiinnostaisi ja lisäksi tämä selän terveys jotenkin sanoo minulle, että opiskelu voisi olla oikea suunta vielä kun on elämää jäljellä. Opiskelun ajatteleminen saa minut aina innostumaan mutta sitten samalla iskee raivo.

Täällä meidän valtavassa hyvinvointi valtiossamme kun aina kannustetaan, että koulua koulua... Mutta kai sitä ny tarttis kannustaa vähä muutenkin kun tuota hokemalla ? Rahalla ei ainakaan kannusteta. Muistan esimerkiksi aikanaan kun kävin Satakunnan Ammattikorkea koulua ja matkaa sinne oli noin 60km yhteen suuntaa. No linja autolla pääsi kulkemaan juuri ja juuri oikeisiin aikoihin kun jaksoi herätä joskus neljän aikaan ja odotella sitten paikan päällä tovi että pääsee eteenpäin, tietty sama ralli taas iltapäivällä... Kuluja tuli kuukaudessa tästä muistaakseni 70€. Sai koulusta toki valtavan opintotuen muistaakseni jotain 300€ kiemuissa se oli ja kun kaikki laskin yhteen (perheellinen ihminen) vuokrat, elämisen jne jne jne en jäänyt kuukaudessa kuin parisataa miinukselle. Eli tuo vähintään 4vuoden koulu olisi tullut maksamaan noin 8000€... Mistä se raha sitten olisi tullut mä vaan kysyn kun vanhempien syliin oli turha juosta kitisemään. No koulun joku "avustaja" oli sitä mieltä, että mene töihin.. No en voinut kun sanoa, että: "jos tähän aikaan on vaikea löytää koko aika työtä niin miten meinaat, että löytyy duuni johon saa mennä ja tulla aina kun haluaa ja ehtii???" Lisäksi jos nyt muutaman tunnin olisin ehtinyt matkoiltani ja läksyiltäni tosiaan tehdä töitäkin niin se olisikin sitten vienyt minulta heti tuon opintotuen jolloin olisi taas tullut takkiin... Voi helvetti mikä systeemi. Kesällä ei olisi tullut mitään tukea kun on loma aika. Toki silloin olisi voinut jonkun duunin hommata. Ei voi kun sanoa, että mahtavaa kannustusta. Loppuhan se koulu sitten niin kuin kanan lento kun alko oleen puolen vuoden laskut rästissä niin ei pää enää kestäny..
Sitten tietty on näitä aikuisopiskelupaikkoja joissa käydään silloin tällöin tunti pari ja saadaan sillä paperit. Siinä on taas sellanen vika, että en anna arvoa ko. tutkinnolle joka tulee aivan liian heppoisesti. (tai sitten koulu kestää 25vuotta kun sitä ei käydä kun tunti viikossa) Kuka vaan pystyy kotona copy pasteamaan mahtavia esseitä jostain vaikka USA:sta ja kääntämään ne Suomeksi kun kukaan ei valvo.. Itsekin toki taidan jotain tuollaista koulua kattella seuraavaksi ja kait se sitten riittää kun itse tietää oppivansa jotain.. Papereilla ei ole ennenkään muuta tehnyt kun puotansa pyhjennyt.. Koskaan ei ole kysytty mitään koulupapereita vaikka työpaikkoja on takana jo kymmeniä... Usein näkeekin niitä hienoperse insinöörejä jotka onkin joutunut takaisin todellisuuteen kun työelämä on alkanut ja pomo on käskenytkin puvun sijasta vetää ylle paskasen haalarin.. Siinä kohtaa on tälläisen taviksen ollut aina vieressä helppo hymyillä. Ja onhan niitä päässyt muutaman kerran pompottamaankin. Ei se tarkoita, että pääsee hienoon duuniin jos on joku opiskelutausta. Jotkut onnekkaat pääsee mutta ei läheskään kaikki. VR työllistää kaikki jotka kouluttaa mutta se on aika varmaan jotain veturitouhuun liittyvää ja ei kiinnosta pätkääkään istua rautaisessa putkessa joka liukuu ruostuneita I -palkkeja pitkin vääntämässä vauhtivipua edestakaisin päivästä toiseen.

Miten helvetissä nuo valtion päämiehet eivät näe tätäkään ongelmaa?? Eikös olisi pikkuisen fiksumpi systeemi jos tehtäisiin niin, että palkat tms eivät vaikuttaisi opintotukeen tai ainakin saisi tienata vaikuttamatta vaikkapa 1000€ / kk. Lisäksi jos on työtön ja menee kouluun niin kyllä opintotuen nyt vähintään pitäisi olla tuon työmarkkinatuen kokoinen vai onko järkeä, että kun makaan kotona perse homeessa saan ilman selityksiä tai muutakaan lunastaa valtiolta noin 500€ joka kuukausi?? Kun taas jos menen tyhmänä kouluun ja hinkkaan siellä sen vähintään 6h päivässä illat tehden tehtäviä saan noin 300€ ja se edellyttää, että käyn oikeasti sitä koulua. Toki tuo erotus 200€ selittyy sillä kun opiskelijasta on kuluja enemmän kuin työttömästä tai jotain... Valtio osaa kyllä laskea kotiin päin mutta muuten ei..
On tietty jotain erityistapauksia joissa on koulua voinut työkkärituella käydä mutta niissä käsittääkseni on jokin maksimipituus ja lisäksi eivät toimi läheskään joka koulutuksessa tai alassa. Yleensä kyseessä onkin jotkut muutamien viikkojen tai kuukausien kurssit jossa sitten valmistuu vaikkapa kengänpohjien kuluneisuuden tarkkailijoiksi tai lipputangon nuppien kiillottajiksi. Yksi suunta on tietty mennä työkkärin tuputtamille työelämään valmentautumiskursseille jos haluaa tehdä hitaan lobotomian ilman leikkausta. Vittu mitä keksintöjä ja valtiolle tulee miinusta, että rahisee. Nuo perseen kuluttajat jotka kursseille eksyy saavat siitä muutaman egen lisää per päivä ja työkkärituen päälle. Ei siinä toki hikoilemaan joudu mutta kiven alla on nuokin muutamat eurot. Kurssin hyöty: 0, kouluttajan palkka: ties miten paljon, kurssilaisille muutama ege per päivä lisää jne ... Takkiin siis tulee valtiolle mutta ei ne tajua tuotakaan. Tarttis poliitikkojen olla ko. kurssilla vaikka edes 6kk niin kyllä mieli muuttuis jos vielä on järjestä hituakaan jäljellä. No eipä se järki noilla päättäjillä ainakaan vähetä voi.
Jos jotain oikeasti töihin halutaan niin antakaa vähän porkkanaa ja keppiä. Esim antakaa työkkäritukea vielä muutama kuukausi vaikka olisikin työllistynyt ja työnantajalle työllistämiseen avustusta. Sitten taas keppi olisi sellainen, että työmarkkina tuki olisi ensin vaikkapa 80% palkasta ja laskisi sitten tasaisesti aivan älyttömän pieneksi vaikkapa 6kuukaudessa. Tämä rohkaisisi porukkaa hakeutumaan takas duuniin ja auttaisi niitä jotka jäävät yhtäkkiä työttömäksi pitämään elintasonsa kunnossa edes hetken uutta töitä etsiessä. Jossain maassa tämä toimiikin näin ja loistavin tuloksin mutta en muista nyt juuri missä, ei täällä meillä ainakaan niinkuin ei mikään muukaan.

Kouluun mennessä mielestäni tuo opintotuki pitäisi mielummin tulla työkkärirahan LISÄKSI edes vähän aikaa jotta saataisiin porukka kouluun ja sitä kautta pätevää sakkia markkinoille. Ja puhun nyt nimenomaan korkeakouluista ja yliopistoista. Amiksen aikoihin monet vielä kihnuttavat kotona tai ainakin ovat valmiita vastaanottamaan vanhemmiltaan "opintotukea". Omalla kohdalla oli niin paljon onnea, että sain käydä opiskelun ajan ihan kunnolla töissä jolloin rahallista hätää ei ollut ja puolestaan vippasin rahaa mutsille eikä toisin päin.
Mutta korkeakoulu olikin jo erijuttu. Siinä tunsi itsensä hylkiöksi ja tiesi jo valmiiksi kun homma selkesi, että tähän touhuun ei tule olemaan rahaa. Sossusta kun tuli sitten rahaa vinguttua niin muu perhe sai kyllä toimeentulotuen mutta minun kohdallani sanottiin "toimeentulotuki evätty koska laiminlyö perhettään olemalla menemättä töihin". Olin siis jumalauta korkeakoulussa tuolloin.. Että kyllä oli TODELLAKIN kannustavaa vai mitä???? Sitten toki ehdotetaan opintolainaa. Voi hyvää päivää, valtiolla on pokkaa upottaa kaikki velkoihin jo ennen kun edes tajuaa mistään mitään.. Vähän hemmetin hyvä bisnes kun melkein joka toinen laina tulee maksuun vasta ulosoton kautta ja kunnon koroilla. Ketkut!!

Kyllä tarttee hattua nostaa niille jotka jaksavat hinkata kouluja täällä meidän "luvatussa" maassamme. Ja niille jotka ovat löytäneet opiskelupaikan kylkeen sellaisen työn joka ei siis häiritse opiskelua. Mitä järkeä olisi koulua käydä jos ei ole aikaa oppia tai sisäistää mitään?? Järjettömyyttä tuo koko touhu ei muuta voi sanoa... Auttakaa nyt joku niitä päättäjiä ja viekää ne niskasta kantaen opiskelemaan vähäksi aikaa ja rahaa ei penniäkään opintotuen lisäksi! Alkaa Tubbi, Ranne ja Käteinenkin tajuamaan, että ei täällä niin saatanan hienosti mene kun mitä jotkut ihmeesti väännellyt tilastot antavat ymmärtää. Aina väliin tuleekin niitä asiantuntija lausuntoja joissa on todettu kaikkien käyrien olevan päin helve****... Kukaan ei tiedä millä tai kenen rahalla niitä käppyröitä on saatu väärennettyä mutta on päivänselvää ettei taulukot ole niin valoisia kuin annetaan ymmärtää. Ei palkoissa, ei työttömyydessä, ei eläkeläisissä jne jne.
Tiedän jopa opiskelijoita jotka satunnaisesti dyykkaa elääkseen. Toki dyykata voi muutenkin ja se on tavallaan yksi kiehtova elämäntapa vaikka tuskin minusta koskaan on siihen. Olen silti kuullut, että todella hyviä tuloksia tuolla on saanut. Taas joutuu hattua nostamaan, kuluu kohta sekin puhki. Onneksi hyvistä syistä.

Jaksakaa opiskelijat opiskella ihan oikeasti! Olen teille katkera ja kateellinen mutta en pahalla tavalla. Ehkä vielä keksin itsekin jonkun koulun johon minulla on varaa. Edellyttäen, että se on joltain kiinnostavalta alalta. Koulut eivät toki ota ketään sisäänkään pelkän elämänkoulun perusteella vaan täytyisi jo valmiiksi tietää kaikki ennen kuin voi mennä mitään oppimaan. Sama kuin työpaikkoja on tarjolla vaan niille jotka ovat nuoria 18-25v ja työkokemusta vähintään 15v.. Voi vittu olla nurinkurista touhua ilman että kukaan siihen puuttuu tai edes tajuaa koko asiaa.. No vielä me näytetään joskus noille mistä kana kusee vai mitä?

Onneksi ollaan sisukkaita Suomalaisia ja tarpeeksi tyhmiä menemään vaikka kynsimällä läpi harmaan kiven.. Vaikka kuinka lyötäis päätä seinään ollaan niin tyhmiä että tehdään se aina uudelleen kunnes onnistuu. Siinä me ollaan loistavia ja ehkä siksi monessa asiassa ollaankin todella hyviä. HYVÄ ME!!

Paskajärjestelmä saa haistaa itseään ja minä katselen itselleni koulutusta vaikka söisin sen aikaa sitten  kynsiäni mutta töitäni en silti aio jättää vaikka veisitte kaikki lapselliset tukenne, thats it! Käyn sitten vaikka opiskelemassa aina kun ehtii ja huvittaa, niin se meni peruskoulukin läpi että paukahti nukkumalla mutsin häkkivarastossa. Tuskin se korkeakoulu sen pahempi on. Ei kunnan kannata heittää koulusta ketään pihalle sillä joka oppilaasta tulee sievoinen tukku tuohta valtiolta koululle. Olen tämän kuullut ihan erään opintoalavastaavan suusta, että pidetään oppilaita listoilla jotta raha hana pysyy auki vaikka jannuja ei olisi näkynyt moniin kuukausiin :D Osaa ne koulut sentään vähän kusta valtiotakin silmään.. Niille annankin vielä yhden hatunnoston. Tähän "hat trickiin" on hyvä lopettaa.Jos joku tietää tuosta "tukihelvetistä" paremmin niin olisi todella mahtavaa jos avaisit tietämystäsi kommentoimalla. Tämä olisi tärkeää minulle ja uskoakseni monelle muullekin.
Täällä saa myös moittia ja olla erimieltä, tai kehua ja olla samaa mieltä tai mitä vaan haluaa. Ei kannata miettiä sen enempää.

Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.

- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!