tiistai 13. tammikuuta 2015

Kädentaidot tulevat olemaan suuri menetys, sääli..Se on todellinen sääli miten meille on käynyt tässä vuosien saatossa. Tai ainakin suurelle osalle meistä.

Ihmettelette jo, että mitä nyt tällä kertaa. No lähdetään samasta liikkeelle kun eilenkin, uutisista en saanut jälleenkään irti mitään aihetta päivittäiseen vuodatukseeni joten en edes yritä. Kirjoittaminen jostain tarvitsee tietynlaisen palon siihen asiaan. Muuten siitä ei voi kirjoittaa tosissaan. Jälleen siis pengoin aihelistaani sekä katselin itse lisäämiäni videoita tuolta kevennys sivulta.

Välittömästi sytytti asia joka on itseäni todella lähellä, yritän nimittäin kaikkeni etten kuuluisi tuohon ryhmään joita meistä suurin osa on. No eiköhän ala olla aika sanoa mistä on kyse. Kädentaidot on se mikä minua kismittää raakasti. Kevennys sivun videot nro. 11 ja 8 antavat hyvän käsityksen siitä mihin ihminen pystyy parhaillaan kun harjoittelee ja harjoittelee. Molemmat hommat ovat tekijöilleen yksinkertaisia eivätkä vie aikaa kuin muutaman minuutin jos sitäkään. Kuitenkin molemmat tehtävät ovat sellaisia joita oikeastaan kukaan muu ei voi kylmiltään tehdä. Se ei tule onnistumaan.

Tuossa vain pari melkoista ääriesimerkkiä kädentaidoista. Niitä on nimittäin paljon paljon muitakin kuten: peltisepän työt, kutominen, virkkaaminen, räätälintyöt, suutarintyöt, hienopuusepän työt, asesepän työt jne jne.. Kaikkiahan noita edelleen on olemassa. Se ei ole muuttunut mutta nykyään moni noiden alojenkin ihminen käyttää tehtävissään koneita eikä suinkaan edes osaisi tehdä asioita ilman niitä, sitten he pitävät itseään perinteisinä ammattilaisina jota minä en niele.
Toki he ovat perhanan taitavaa sakkia ja omaavat paljon tietoakin mutta minulla on nyt mielessä vaan se kun entisajan seppä on vaikka takonut haarniskan tai miekan eikä takuulla ole käyttänyt CNC koneita tms. jotka tietenkin ovat mahtava apu mutta silti pitäisi jotain osata itsekin!
Tai kun puuseppä tekee päiväkausia käsin pikkuruisen taltan kanssa (jonka on saattanut itse suunnitella ja valmistaa ko. hommaan) erittäin monimutkaisia ornamentti kuvioita vaikkapa pöydän jalkoihin. Jokainen jalka pitää tietysti olla myös samanlainen. Nykyään homma onnistuu CNC myllyllä niin että surahtaa ja jokainen on varmasti samanlainen. Silti jännä kyllä tuo puuseppä saattaa saada pöydästään vähemmän hintaa kuin tuo kuuluisan huonekalutehtaan valmistama pöytä.. Se on vähän väärin kun toisella on kestänyt sen tekemiseen vuosien harjoittelun lisäksi viikkojen työt. Tehtaalla taas ohjelmoijan päivän työn lisäksi muutama minuutti ja voi tehdä sarjana niitä vaikka tuhat. Kummalle kuuluisi paksumpi nippu tuohta? Eihän tuo puuseppä parka tule saamaan tuosta pöydästään sen enempää (päinvastoin) paitsi jos hän sattuu olemaan joku kuuluisuus mitä kaikki käsistään taitavat eivät välttämättä ole, todellakaan. Useat käsistään taitavat ovat nykyään "nikkareita" autotalleissaan jotka valmistavat ihan mitä sattuu tai vain korjailevat kaikenlaista. Heillä on se luovuus ja halu tehdä jotain jota monilla ei ole. Valitettavasti he jäävät yleensä sinne talleihin ja kaikki mitä he ovat oppineet ja oivaltaneet menee aikanaa arkkuun heidän mukanaa. Siis tavallaan tosielämän hiljaisia sankareita. Itse toivon edes vähän kuuluvani tähän "nikkari" porukkaan joille nostan hattua aina kun tapaan uuden vastaavanlaisen henkilön. Ilman heitä täällä ei selvitä kovin pitkälle. Juuri he ovat aikanaan olleet niitä jotka ovat keksineet erilaisia monimutkaisia keksintöjä kuten: polttomoottori, sähkö, lamppu, kello, ompelukone jne.. Tuollaisia keksintöjä joissa tarvitaan monimutkaista mekaniikkaa tai haastellisia toteutuksia (vanhanajan laitteilla) ei enää pystyttäisi nykyihmisen osaamisella tekemään. Jos jotain tarvitsee miettiä mekaanisesti se mallinetaan tietokoneelle ja simuloidaan uudelleen ja uudelleen kunnes luullaan sen toimivan myös livenä. Kone tekee osat ja ehkä kokoaakin jolloin päästään koittamaan toimiiko.. Tai sitten asiat toteutetaan digitaalitekniikan avulla jotta mahdollisimman paljon tuota monimutkaista mekaniikkaa voidaan siirtää piirikortille ja jättää se pois sillä sitä ei ymmärretä enää itsekään.. SÄÄLI!

Luovuushan on tuossa se toinen osa, vaikka osaisi kaivertaa puusta miten hienoja kuvioita ei niitä voi tehdä jos niitä ei pysty luovasti näkemään jo valmiiksi ennenkuin on tehnyt mitään. Luovuus auttaa myös ongelmien ratkaisussa päivittäisessä elämässä. Olenkin huomannut, että jopa jos mennään edes yksi sukupolvi taaksepäin ja otetaan esimerkki henkilö jolle tulee vaikka jokin huoli auton kanssa. Hän todennäköisesti pitää mukanaan jotain teippiä, rautalankaa ja muutamaa työkaluakin. Näiden avulla hän saattaa onnistua ratkaisemaan ongelman McGyver tyyppisesti ja pääsee edes jatkamaan matkaa kotiin jossa hän sitten sitkeästi itse korjaa autonsa lopullisesti kuntoon.
Entäs nykysukupolven ihminen ? No hän on ensin aivan paniikissa vähän aikaa, kaivaa kännykän taskusta, postaa asiasta facebookkiin ja ottaa kuvan twitteriin. Tämän jälkeen hän soittaa Veholle tms korjaamolle ja hinauttaa auton sinne. Miettien miten perkeleesti tämä tulee maksamaan. Onneksi hänellä toki on kaikki vakuutukset mitä vakuutusmyyjä sanoi olevan tarpeen. Tällä kertaa ne ovatkin. Kun auto on hinattu korjaamolle hän on jopa kiukkuinen jos remontti ei ole valmis jo ennen kuin auto on edes korjaamolla asti. Ihmettelee samalla facebookki tilaa jatkuvasti muutellen, että miten se voi olla niin saakelin vaikeeta vaihtaa jokin osa. Vaikka ei itse pystyisi vaihtamaan välttämättä yhtään mitään. Pissapojan nesteenkin hän kaataisi öljykorkista sisään jos joku ei neuvo.
Kun hän sitten saa autonsa takaisin korjattuna hän kirjoittaa remontista taas faceen ja twitteriin haukkuen samalla korjaamon hitaaksi ja auton aivan paskaksi kun se ei aina toimi. Oletushan on nykyään, että mikään ei riku koskaan. Ja jos rikkuu pitäisi saada heti uusi tilalle ja vanha romuttamolle koska se oli varmaan viallinen yksilö.. Oli kone sitten mikä hyvänsä. Ennen vaikkapa tv-korjaajia oli ties miten paljon, no ei oo enää kun ei kannata korjata mitään kun samaan hintaan saa jo monta uutta. Se kuormittaakin ihan tosissaan kaatopaikkoja ympäri maailman kun kaikesta on tehty kertakäyttöistä ja ihmisestä on tehty täysin uusavuton. Usein vertaankin asiaa ajattelemalla, että jos nykyihminen laitettaisiin metsään ilman mitään, hän varmaan kuolisi nälkään ja vierotukseen teknologiasta melko nopeasti, odottaen vain, että kyllä joku tulee pelastamaan ja kiroten, että miksei täällä ole kuuluvuutta ja netti ei toimi. Edellisen sukupolven kaveri todennäköisesti kyhäisi jonkun suojan ja ehkä yrittäisi jopa tulen saada aikaiseksi, hän saattaisi vähän ymmärtää mihinpäin lähteä kun katselisi aurinkoa, kuuta, tähtiä, puita ja sammaleita kivissä joista voi päätellä paljon ilmansuunnista. Hänen selviytymismahdollisuutensa olisivat huikeasti paremmat.

On todella sääli, että teknologia sekä yhteiskunnan muutokset ovat jopa yhden sukupolven aikana saaneet tuhottua rotumme mukana tuhansia vuosia kulkeneet primitiiviset vaistot selviytymisestä sekä perustietämyksen erilaisista asioista jos googlea ei ole saatavilla. Kaikki on käynyt todella äkkiä. Entä kun mennään vielä eteenpäin? Alkaa varmasti olemaan jo suorastaan vaikeaa löytää tekijöitä aloille joissa tarvitaan kädentaitoja tai luovuutta kuten suutareiksi, ompelijoiksi, rakennuksille, räätäleiksi ja peltisepiksi. Jos lapset eivät näe luovaa työtä he eivät tule sitä koskaan tajuamaan ja näin se saadaan tapetuksi jopa mielistämme. Kaikki hamuavat konttoreihin hommiin mutta siellä ei taloja tai laivoja rakennella tai ainakaan kasata vaan ihan ulkosalla! Itse olenkin kauhulla katsellut erilaisilla talotyömailla mitä olen ollut tekemässä kun usein naapureihin on elementtitaloja kohonnut. Toki siinä voi jotain hyvääkin olla mutta siinä ei ole sielua.. Kun olen ollut renkinä peltotöissä tai turvetyömaalla traktori kuskina tai kaivinkonekuskina ojia sekä peltoja tekemässä olen nähnyt kun ko. koneisiin alkaa tulla automaattiajo toimintoja.. Onko siinä maajussin tai kaivinkonekuskin ammattitaidolla kohta mitään enää merkitystä? Metallialalla ollessani CNC on tullut joka paikkaan, seppä on tuntematon käsite nykyään. Jossain kohtaa se "seppä / metallimies" muuttuikin "tuotantotyöntekijäksi" joka on minulle karmean tuntuinen sana. Varastolla työskennellessäni tuli jopa trukkeja jotka menevät itse hakemaan tavaraa hyllystä ja vievät minne käsketään.. Autoalalla on vain muutama keltainen korkki jäljellä joihin saa autossa koskea ilman tietokoneohjelmointi insinöörin papereita.. Tai takuu laukeaa.. Autoremontti nimittäin alkaa nykyään siitä kun kytketään "nintendo" auton perseeseen. Sitten vasta tiedetään mikä on vikana vaikka auto olisi renkaan vaihtoon tullut.  Rakennusalaa siirretään tehtaisiin ja jopa 3d tulostimella yrittävät taloa "pursottaa" tuolla jossain Japanissa. Entäs me jotka tykkäämme rakentaa ihan pitkästä tavarasta ja vieläpä korjailla vanhoja taloja, tuleeko meistä tuotantotyöntekijöitä? Myynti työt ja sen sellaiset ovat pysyneet samoina mutta niissäpä ei luoda mitään... Tykkään tehdä niitäkin töitä todella paljon ja olen tehnytkin mutta niissä tulee aina ikävä sitä tunnetta kun on itse saanut luotua jotain tai on päässyt näkemään mitä on tehnyt, metallista, puusta, maasta tai mistä vain.. Ehkä ette enää ymmärrä mitä näillä tarkoitan mutta sanoin silti.

On totuttu, että koneetkin pystyvät jo tekemään paljon. Mutta jos ja kun jossain tarvitaankin ihmistä niin mistä ne kohta enää löytyvät? Suosittelen itse henkilökohtaisesti kaikille, että yrittävät tehdä kaikenlaista käsillään vaikka usein menee pieleen niin pitää jaksaa yrittää. Enkä tarkoita mitään vaikeaa vaan vaikka piirtäkää, kirjoittakaa, touhutkaa oman autonne kanssa, rakentakaa vaikka linnunpönttö ja kaikkea pientä Jos osaa edes yhtä luovaa asiaa tehdä on se suureksi avuksi muissakin asioissa ja ongelmanratkaisussa. Eihän anneta hienojen perinteisten taitojen vaipua unholaan vaikka niitä ei juuri nyt päivittäin tarvittaisikaan. Miettikää millaisen perinnön voitte jättää lapsellenne opettaen hänelle kädentaitoja? Varmasti rahalla vaikea korvata. Nuo taidot auttavat niin paljon tämän maailman ymmärtämisessä, kun tajuaa miten asiat toimivat ja että usein yksinkertainen ratkaisu on se paras. Eikä suinkaan se ratkaisu jota on joku asiasta tietämätön inssi suunnitellut viikkokausia tietokoneen ruudulla. Ehkä se siellä ruudussa toimii mutta tosimaailma on vähän karumpi. Vaikka inssiksi alkaisikin ja monitoria elämänsä vahtaisi olisi hyvä tietää asioista käytännössäkin vähän enemmän jotta niitä sitten osaa soveltaa, eikö?

Nostampa vielä pari esimerkkiä joissa olen nähnyt itse miten maailma voi olla outo paikka nykyään. Ensimmäisessä esimerkissä olin tekemässä laivan ilmastointikanavia, no tällä kertaa se tarkoitti noin erilaisten kuutioiden, putkien, kartioiden ym. hitsaamista 3mm pellistä joihin oli tehty erilaisia läpivientejä ym. No näitä kappaleita oli paljon ja kuvat tulivat minulle aina pala kerrallaan. Siinä kohtaa kun olin saanut tehtyä ensimmäisen kuution joka oli noin 1,5m x 1,5m x 1,5m tuli tuo seuraava joka oli 2m joka suuntaan. Sitten alkoi ihmetys kun tuli seuraavat kuvat joissa tuo ISOMPI kuutio piti laittaa tuon pienemmän sisään joka oli toki jätetty yhdeltä sivulta auki kuten edelliset kuvat käskivät. Mutta silti alkoi minun ihmetykseni, kaikki läpiviennit ym olivat suunniteltu tämän mukaan. Että isompi kuutio menee tuon pienen sisään... Kuitenkin olin niin nolo etten pystynyt toteuttamaan tätä suunnitelmaa vaan insinööri joutui lopulta taipumaan tultuaan katsomaan asiaa oikein paikanpäälle. En alkanut piruilemaan koska hän edusti asiakasta mutta miten huonolla mallilla asiat ovat jos tuollaista virhettä ei tajua siellä monitorilla vaan täytyy tulla katsomaan kun muuten ei usko / ymmärrä? Varmaan olis kannattanut päivittää ko. piirto ohjelmisto, varsinkin jos uskoo siihen enemmän kuin todelliseen maailmaan.
Seuraavassa esimerkissä tuttavani autoon piti vaihtaa renkaat ja muistaakseni akku tai jotain. Heillä kun oli tapana tuoda auto aina minulle korjattavaksi ja vaihdoinkin siihen aikojen saatossa vaikka mitä kunnes lopulta totesin sen pohjan kunnon vuoksi romutuskuntoiseksi, tahtoni oli laki ja uusi auto tuli heidän taloonsa ja rempat loppuivat.
No tämä renkaiden vaihto meni hienosti ja hänen poikansa oli auton tuonutkin ettei minun tarvinnut hakea. Poika / mies katseli hommaa kieli pitkällä ihmetellen ja myhäillen että hän ei ymmärrä tälläisistä asioista yhtään mitään (olin sen toki kuullut jo muiltakin ettei hän saisi rengasta itse vaihdettua).
Eihän tässä ollut tähän mennessä mitään ihmeellistä kun noihin uusavuttomiin on jo tottunut ja ymmärrän sen ettei kaikki osaa kaikkea, se on ihan OK. Mutta kun jossain kohtaa kuulin, että tuo poika / mies oli silloin ollut toisella luokalla opiskelemassa jossain korkeakoulussa itseään laivan konemestariksi!! Siis mitä helvettiä, minä ajattelin. Konemestari joka ei ymmärrä miten autoon voi vaihtaa renkaan? Miten suppeaksi ihmisen tietämys ollaan ajettu. Hän tietäisi mekaniikasta paljon enemmän kuin minä mutta jos se koskee jotain muuta kuin laivan moottoria hän ei tiedä edes mitenpäin pultti aukeaa. Ei siis osannut soveltaa tippaakaan! Uskomatonta.

Vielä yksi esimerkki töiden arvostamattomuudesta kun toiselle tuttavalle maalasin autosta nokkapellin, takaluukun ja katon kun olivat menettäneet kiiltonsa täysin ja kivenhakkaumiakin oli. Maaleihin, hiekkapapruihin, teippeihin ym ym meni rahaa about 200€ jos aivan kaiken laskee. Sitten vielä työt joita sai ainakin kolme päivää tehdä kun pellit purin pois, hioin, kittasin ja yhden lommon oikaisin koritinalla, lopun auton peittelin jotta katto oli maalattavissa kittailuiden jälkeen jne. Maalasin, pesin ruiskut, siivosin paikat, kasasin auton ja vielä kuljetin sen omistajalleen. Tuttava oli perhanan tyytyväinen ja kysyi mitä pitäisi saada heitin ilmaan ilmeisesti täysin kohtuuttoman 400€ vaatimuksen jolloin alkoi kauhea poru siitä, että olen ryöstäjä ja kai ymmärrän etten voi ottaa samaa hintaa kuin huippumaalarit kun en varsinaisesti ollut mikään automaalaamo yrittäjä (toki maalaamo olisi ottanut neljänumeroisen summan mutta ei hän sitä tiennyt, vaan luuli tietävänsä).
Ja eihän tuohon voinut kuulemma mennä kuin desi maaliakaan (hyvin riittoisaa vissiin hänen maalinsa). No lopulta tinkasi ja tinkasi kunnes 350€ sain käteen perusteltuani hintoja ja näyttäen kuitteja maaleista ym. Kaupan päälle sain toki vielä vihaisia katseita. Tyytyväinen mies hän oli mutta koskaan ei enää teettänyt minulla mitään vaikka oli autonsa hienolla maalipinnalla jopa leveillyt (kuulinpa vaan)..

Ihmiset ei parhana ymmärrä miten paljon työtä kaikki käsin tehtävät asiat vaativat. Se on hieman eri kun joku teollinen linjasto tekee jotain sarjatyönä, en anna penniäkään arvoa kuin materiaalille vaikka olisi kuinka hienoja juttuja!
Kädentaitajat eivät saa mielestäni kuolla sukupuuttoon tai se on todella suuri menetys meille kaikille. Eilenkin tuli muuten yleltä joku ohjelma jossa lauloi Suomen viimeinen runolaulaja joka oli jo todella vanha mies ja kuollessaan vie siis jälleen yhden perinteen hautaan. Todella surullista.
Ettekö enää osaa arvostaa käsintehtyä enempää kuin koneella tehtyä? Miettikää aina hetki miten kova työ on ollut tehdä jotain käsin tai miten kova työ olisi tehdä jokin asia käsin jos koneita ei vielä olisi. Toki koneella tehtykin vaatii sen suunnittelijan sinne taakse mutta parhaillaan hän on vain mallintanut jotain valokuvia eikä ole mikään luova ihminen. Ja hänen luovuutensa on muutenkin siellä monitorilla, ei käytännössä.. Suru..

Mielestäni mikään hinta ei tavallaan ole liikaa käsintehdystä työstä koska siinä arvotat tekijän ammattitaitoa, etkä sitä miten kallis kone työn on tehnyt ja miten nopeasti. Ihminen on varmasti arvokkaampi kuin kone. Itse esimerkeksi tinkaan aina kun ostan jotain sellaisesta paikasta missä se on mahdollista. Näin saan vähän säästöä, hyvän mielen ja lisäksi mahtavan olon siitä kun edes osittain estän kauppiaan suorittaman ryöstön kun katteet yleensä ovat aivan älyttömiä. Mutta jos ostan jotain joka on ammattitaidolla käsin tehty tai se on vaatinut luovuutta ym. en muuten tinkaa. Siinä on oma tapani joka kertoo jotain.

Älkää antako kädentaitojen hävitä täysin tai olemme kusessa jos ja kun joskus tekniikka meidät pettää! Te jotka teette töitä käsin joko työpaikallanne tai kotitalleissanne älkää unohtako miten tärkeää se on! Kiitos teille.

Kommentoikaa! Olisi todella hieno kuulla erilaisista taidoista tai siitä miten ne ovat kadonneet jne. Tai jos jonkun mielestä taas puhun paskaa. Täällä saa moittia ja olla erimieltä, tai kehua ja olla samaa mieltä tai mitä vaan haluaa. Ei kannata miettiä sen enempää. Mikä olisi parempi kuin kunnon tiukka keskustelu!Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.

- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!