keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Hyöty liikuntaa vai? EI.
On se surkuhupaisaa kun nyt on koittanut vähän fysioterapeutin höpinöiden vuoksi liikkua, ei se toki muutenkaan varmaan pahaksi ole. Mutta mieleen se nostaa keskustelun jonka olen muutaman kerran työmailla käynyt elämäni aikana suuresti ivalliseen ääneen. Nimittäin naurattaa ja säälittää nuo jotka aamulla nousevat 5-aikaan lenkille tai juoksentelevat ehtoo kaudet piittaamatta parisuhteista, levosta tai muustakaan elämästään tippaakaan, sen päälle vedetään sitten vähän jotain terveysruokia tai sitten jos ollaan näitä "toisenlaisia" liikkujia joiden päämäärä on vaan näyttää muille, että "hei, minäkin liikun katsokaa kaikki" saatetaankin heti kun muiden silmä välttää olla vetämässä kahmalokaupalla suklaata, cokista ja kaikkea muuta mukavaa. Joskus olen nähnyt sauvakävelijän jolla oli toisessa kädessä sauvan lisäksi snickers patukka. Se oli varmaan huvin ja hyödyn yhdistelmä tai jotain..

Naurettavia nämä ovat lähinnä sen takia, että tuntuu etteivät liiku omaksi ilokseen tai terveytensä takia vaan tasan siksi, että pääsevät mainostamaan "huikeita" suorituksiaan jossain, nykyään tietenkin yleisimmin somessa.. No enpä olisi sielläkään kovin rehvää mistään muutamien tuntien liikkumisista silloin tällöin. Jos noita lukuja verrataan oikeasti urheilevaan ihmiseen ne ovat suorastaan mitättömiä. Itsellä ei ole mitään tarvetta mainostaa surkeita suorituksiani missään kun ei ole mitään mainitsemisen arvoista. Itse noin teoriassa, matemaattisesti ajatellen sekä huippukuntoisten juttuja tutkien voinen todeta, että jos et liiku aivan täyttä häkää useita tunteja joka ikinen päivä se on aivan turhaa.. Tietenkin kohottaa kuntoa ja itsetuntoakin ehkä mutta turha luulla pääsevänsä fitnes lehden kanteen.

Toinen asia joka heistä tekee pinnallisia ja melko säälittäviä on kun heidän kanssaan alkaa juttelemaan ja jos vaikka itse satut tekemään työtä jossa joudut oikeasti hikoamaan koko päivän ja viemään itsesi niin äärirajoille kuin mahdollista vähintään 8h päivässä se ei ole yhtään mitään kun sitä verrataan koko päivän istuneen ihmisen 2tunnin kävelylenkkiin.. Siis heidän mielestään. He eivät yleensä siis laske töissä painamista minkäänsortin liikunnaksi vaan liikunta on vasta vapaa ajalla tehtyjä suorituksia ja tietenkin uusimmissa jumppatrikoissa joita urheiluliikkeistä sai. Itse kun mielsin ennenvanhaan sanan "hyötyliikunta" juuri tarkoittamaan sitä, että liikkuu vaikka töissä jolloin saa työnpalkanlisäksi hyötyä itselleen eli liikuntaa.. Nykyään ilmeisesti ei ole mitään hyötyliikuntaa olemassakaan vaan on vaan tuo "muotiliikunta" uusimmissa kuteissa. Vaatteet kertoo samalla muillekin "liikkujille" että tässä ollaan nyt enemmän tosissaan kuin sinä. Sitten tietenkin pitää olla kaikki mittarit ym mukana tai ei ole mitenkään uskottava. Jos tuo töissään täysillä painava ja itsensä aivan tuuttiin rehkivä ei jaksa työpäivän jälkeen lähteä lenkille hän on pilkan kohde. "Laiska kun ei liiku" sanovat. Jopa huolestuneena keskenään supisevat, että "varmaan lihoo muodottomaksi tuota menoa kun ei ollenkaan harrasta liikuntaa.. Voi voi sitä parkaa, ottaisipa meistä mallia"..
Jospa se kalori mittari olisi näillä toimistokuntoiluhirmuilla tai kassaliikuntatyöläisillä aamusta iltaan kädessä ja sitä sitten verrattaisiin tuon fyysisen työn tekijän mittaustuloksiin illalla niin voisi naama mennä väärinpäin. Toki sitten alettaisiin sanomaan, että olet kuitenkin syönyt väärin ja syke ei ole ollut riittävän korkea ja lepoa ei ole tullut tarpeeksi jne jne jne..  Vielä sanoakseni myös, että arvostan toimistotyöntekijöitä ja ehkä vielä enemmän kassatyöntekijöitä. Minusta ei olisi ainakaan kassalle. Mutta liikuntaa se ei silti ole.

Liikunta voisi olla hienoa ja saattaisi auttaa allekirjoittanuttakin mutta se on kyllä mennyt aivan sellaiseksi välineurheiluksi ja jonkinlaiseksi "parempien ihmisten" muodostamaksi piiriksi jossa toisiaan vertaillaan ollen kuitenkin aina itse parhaita.. Tuolla kun kävelee tai ylipäätään tekee mitään kaikki katselevat nenänvartta pitkin, että mikähän laitapuolen kulkija tuokin on, ei sillä oo varmaan ees uusinta sport tech 5000 alusasua joka pitää kusen vaatteissa lämmittäen suorittajan lihaksia.. Tai jotain vastaavaa.. heh.. Liikkujat pitävät itseään selvästi muiden yläpuolella ja kilpailevat tuntemattaan toisiaan, jos toinen juoksee toisen ohi alkaa toinen välittömästi mielessään ajatella, että ei tuo kuitenkaan liiku niin paljoo kuin minä vaikka nyt hetken juoksikin lujempaa.
Pitää olla parhaita, mikään muu ei riitä.

Mihin on kadonnut liikkumisen ilo jota joskus kauan sitten vaikkapa koulussa sai kokea, kaikilla oli varusteet mitä oli (kaikkea vanhaa ja uutta sekaisin) muutamaa "hikkeä" lukuunottamatta joita suorastaan karsastettiin ja ajateltiin, että nolo kun ei pärjää ilman noita kaikenmaailman varusteita. Nykyään asia on täysin päinvastoin. Markkinointi on siis onnistunut loistavasti kaikenmaailman kunto tuotteille sekä kuntoilumäärille joita nykyään pitää noudattaa ollakseen "hyvä" ihminen ja voidakseen pitää aina vapaa ajalla trikoita. Ehkä se johtuukin siitä.. Ei jakseta enää vaihtaa farkkuihin vaan saadaan hyvä syy pukeutua teräsmiehen oloasuun ja olla siinä iltaan saakka, myöskin hien kuuluu haista raakasti koko ajan. Sehän on selkeä merkki liikunnasta. Ja onhan antiperspirantit (deodorantit) pahasta ja varmaan tappavia (en ole löytänyt vielä kuoleman tapauksia mutta varmasti niitä on paljon. HAH)... Päästään siis hyvällä tekosyyllä olemaan paljon rennommin kuin yleensä.. Aika nerokasta. Kun ei enää tarvitse ostaa tavallisia vaatteita niin ilmankos on sossulaisillakin varaa näyttäytyä uusimmissa ulkoiluvarusteissa.. Nerokasta. Miksen tajunnut tätä ennen kuin aloitin kirjoittamaan.. Nyt pidänkin tätä sakkia neroudessaan aivan omassa luokassaan ja itseäni jopa tyhmänä kun kulutan rahaa dödöihin ja vaatteisiin.. Ilman olisi paljon helpompaa ja vakuuttavampaa jos vaan haisisi hieltä ja käyttäisi trikoita saattaisin päästä aivan uusiin porukoihin. Toki pitäisi opetella tuo kalamiesten puhetapa eli kaikkea tekemäänsä pitää liioitella ja ylistää raskaasti. Varsinkin tuttavapiirissä. Eroa on tullut kyllä aika paljon nykyajan ja muutamien vuosien takaisen ajan välille. Itse nimittäin epäuskoisten pilkasta huolimatta aikanaan kävin päivittäin salilla ja liikuin paljon. Koskaan ei ollut itsella tai kavereilla syytä mainostaa sitä mitenkään, siitä vaiettiin ja annettiin mahdollisten tulosten puhua puolestaan. Muuten oltiin turvat tukossa, ettei vaan kukaan saa tietää miten "haaskaan" vapaa aikani. No niinkuin olette varmasti huomanneet nyt some aikana asia on päin vastoin jos edes 10minuuttia tekee jotain liikunnaksi laskettavaa tulee some päivitys "urheilin täysillä 3tuntia kalleimmalla salilla, uusimmissa varusteissa".. Eli pikkusen vielä maustetaan todellisuutta..

Toivottavasti jotkut liikkuvat vielä ihan itseään varten varusteista piittaamatta tai vaikka käyttäsivät niitä niin antavat sen liikunnan olla se pääasia ja tajuavat, että hyvään kuntoon voi päästä ilman kuntosaliakin vai meinaatteko, että vaikka meidän isoisoisät joissa oli paljon uskomattoman hyväkuntoisia voimakkaita miekkosia olivat salilla joka ilta? Epäilen kyllä pikkuisen mutta kaipa olen väärässä, kai heillä oli kaikilla easyfitin kortit lompakossa ja salaa kävivät.
Kyllä salillakin tietenkin käydä saa vertailemassa muiden vaatetuksia ja hajuja siinä sivussa tehden jotain mutta pärjää varmasti ilmankin. Ainakin jos sinne menee pitää tasan tietää mitä tekee ja tehdä se joka päivä (lepoja lukuunottamatta)..
Liikkukaa ihmeessä ihmiset mutta älkää unohtako elämäänne ja ottako siitä liikunnasta liikaa stressiä, sillä ette saa muutakun harrastuksen loppumaan lyhyeen kun tajuatte että ette koskaan ole maailman parhaita kuitenkaan vaikka kaikki varusteet ostaisitte. Lisäksi aikanne parisuhteen, lasten ja muiden harrastusten parissa kärsii joka kerta jos ette tajua, että nekin hetket ovat liikkumista (leffan katsomista sipsipussin kanssa ei toki lasketa, järki käteen).
Sopivat määrät liikkumista ja yhdessä tekeminen sekä oleminen.. Siinä on oma resepti jolla onni pysyy mukana eikä liikunnan stressi paina... Toki allekirjoittanut voisi olla paremmassa kunnossa mutta eikös se ole oma murheeni?

Kiitos.Asiasta toiseen.
Toivottavasti muistatte liittyä myös ryhmään tekemään ainutlaatuista kuvakoostetta. Tässä vielä linkki. Ylimääräinen muisto, tapahtuma.

Kommentoikaa rohkeasti ja jos niin lujaa jännittää ettei meinaa uskaltaa niin kommentoi vaikka silmät kiinni! Täällä saa moittia ja olla erimieltä, tai kehua ja olla samaa mieltä tai mitä vaan haluaa. Ei kannata miettiä sen enempää.

Kiitos ja kumarrus lukijoille. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.

- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

4 kommenttia:

 1. Mulle liikunta on terapiaa.. lenkillä saa purettua paineita ja selkiytettyä päätä.. Toki oon huomannu et hyvät kengät jja huonot kengät on ihan eri.. et saa nautintoa vielä enemmän kunnon varusteilla(toki mun omat ainakin on lidlistä ym. alelaareista).. Toki myös se että kerran on ittensä melki hautaan saanu omilla typerilölä teoillaan.. et nyt kunb annettu "toinen mahdollisuus" vähintä, mitä voi tehdä on pitää huolta kropastaan.. Vanhuuskaan ei tule yksin.. kyl se vaan totta on lapsen saamiset, ikä ym alkaa näkyä ja tuntua.. liikunnalla saa paljon hyvää aikaan, jotta voisi edes vähän paremmin.. Noita terveys/protsku ym juttuja en ymmärrä minäkään.. Kotitruokaa.. ihan tavallista.. mahd. paljon itse tehtyä eineksiä ja teollista ruokaa välttäen pääsee jo pitkälle. Onpa tuosta kropan muokkaamisesta tullut aika hittiä nykyään joillekin.. mutta ei se taida olla pidemmälle katsoen enää kovinkaan tervellistä touhua.. Mut liikkumaan suosittelen.. jo senkin takia, jotta pääsee pihalle.. luontoon.. ja nyt munki täytyy myöntää et mun kroppa tarvii myös kuntosalia, koska aletaan mennä niin paljon kolmenkympin paremmalla puolella ja lihaskunto on ihan kakkana.. vaik oonkin 10 vuotta painanu hiki päässä pitkiä päiviä henkisesti ja fyysiesti raskaassa työssä..

  VastaaPoista
 2. Mutta tosiaan liikuntaan olisi hyvä löytää terve suhtautuminen.. Itse sain ysillä ehdot liikunnasta.. ja nyt nautin siitä täydestä sydämestä.. joo se vaikuttaa itsetuntoon.. fyysiseen vointiin ja niin paljon moneen muuhun.. Oman ja perheen hyvinvoinnin takia sitä tehdään.. Kun mua oikeen kiukuttaa saan käskyn lähtee hikilenkille.. ja kyllä on ihan eri ääni kellos kun on saanu purkaa kiukun sinne lenkkipolulle... terapiaa se ehkä eniten on itselleni kuitenkin..

  VastaaPoista
 3. Kyllähän liikuntaa voi varmaan suositella kaikille. Ja sinulla näyttää pointit olevan kunnossa mutta kaikilla ei ole.
  Liikkujat voisivat pitää mielessään, että se tosiaan on tarkoitettu sellaiseksi "iloiseksi itsensä korjaamiseksi" eikä suinkaan muille näyttämiseksi tai muiden takia tekemiseksi. Joskus voi olla liikkumattakin ja "tuhlata aikaa" muihin harrasteisiin ja vaikka siihen perheeseenkin. On myös hienoa, että kannustetaan muita liikkumaan mutta painostaminen ja kannustaminen on kaksi aivan eri asiaa.. Muistanpa opettajan amiksesta joka piti kaikkia noloina paitsi niitä jotka harrastivat oikein aktiivisesti ja isolla rahalla vaikkapa yleisurheilua tai hiihtoa kilpatasolla. Kaikki me muut saimme aina alentavia katseita ja jopa sättimisiä että, "tehkää ny vaikka näin vaikka tuskin siitä mitään tulee tuolla porukalla" siis todella kannustavaa.. Lisäksi hän piti itseään parempana kaikessa, sitten kerran kun oltiin hänen kanssaan lähes kahdestaan ja nostin penkistä samat tulokset kuin hän.. Pysyi turpa ummessa vihdoin mutta silti tuli liikunnasta ykkönen kun en halunnut tehdä tunneilla mitään ihan vaan sen takia, että se oli painostusta ja lisäksi vähättelyä koko ajan. Tuonkin herran takia monen into liikuntaan meni. Ei ole kenenkään mielestä kivan tuntuista jos sanotaan heti valmiiksi, että et ole yhtä hyvä kuin muut ja muut ovat paljon parempia kuin sinä mutta senkus yrität jos haluat... Pitäisi arvostaa kaikkien suorittamista vaikka joillakin se on paljon vähäisempää ja joillakin kuntoa riittää loputtomasti.

  Tuntuu, että liikunta on tällä hetkellä muotijuttu samoin kun kaikki terveysruokapelleilyt ja niitä tehdään vaan sen takia kun ihmiset opetetaan tv:n ym välityksellä siihen että ilman niitä olet nolo ja ulkopuolinen. Kaikillahan pitää olla mallin vartalo.. Totuushan on se, että kaikille ei tule mallinvartaloa ponnisteluista huolimatta. Toki tämä on tavallaan positiivinen muoti ilmiö mutta ajaa taas osan kansasta vielä häpeällisempään valoon. Kaikki ei ole liikkujia vaikka olis mikä.. Bisnes toisten terveydellä on sairasta! Mikähän mahtaa olla seuraava muotivillitys?

  Niin ja tottakai hyvillä ja huonoilla varusteilla on eroa mutta kun on niitä liikkujia jotka menee sinne pihalle vain esitelläkseen vaatetustaan jonka yhteishinta saattaa mennä jopa 1000€ pahemmalle puolelle... Sitten katsellaan nenänvarttapitkin niitä joilla ei välttämättä ole mahdollisuutta panostaa tuollaisia summia tai on sen verran järkeä ollut ja tajunnut, että perus liikkuja ei tarvitse olympia tason välineitä. Välineet saattaa olla halvatkin mutta silti käyttäjälleen passelit niinkun mainitsit alelaarista ostaneesi hyvät kengät jotka ovat sinulle passelit. Vanhat äijät ja mummot jotka tuolla liikkuvat kuin koneet päivästä toiseen ja yleensä iänkaikkisen vanhoilla varusteilla valittamatta pätkääkään tai mainostamatta suorituksiaan ovat niitä tosi liikkujia joita ei pätkääkään kiinnosta muutakun se oma liikkuminen. Ja vaikka voisi olla jo vähän reteilyynkin aihetta niin harvemmin ovat mainostamassa suorituksiaan. Unohtaisimmepa kilpailun ja keskittyisimme itseemme kerrankin kun saa ihan luvan kanssa..

  Hyvä, että olet löytänyt liikunnasta ne sinulle sopivat ilot ja hyödyt.. Ja tietenkin kaikkea hyvää "toiseen mahdollisuuteen" virheet kuuluvat elämään ja ilman niitä moni hyvä asia jäisi tapahtumatta tai ne eivät tuntuisi miltään.. vai mitä? Sinäkin olet oppinut arvostamaan elämää aivan uudella tapaa vaikka se onkin joskus ollut sinullakin vaikeuksia ja vaaroja täynnä, ilman niitä et olisi "sinä". Niin se usein menee. Jaksamisia liikuntaan ja arkeen :)

  VastaaPoista
 4. Tässä vielä hyvä esimerkki miten liikunnasta on tullut ilon sijasta pakkomielle joissa muiden ajattelulla ei enää ole tilaa ja hauskuudesta ei tietoakaan. Tähänkö ollaan menossa? Olisi ollut kivempi lukea vaikka, että mies auttoi lapselle sukset jalkaan mutta eipä enää nykyaikana..

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1421921005732.html

  VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!