torstai 8. tammikuuta 2015

Alkoholilakiuudistus, mitä vi**** se vaikuttaa?
Tekstiä ei voi tästä aiheesta aloittaa kuin sanomalla "voi jumalauta". Pahoittelen lisäksi heti kielenkäyttöäni mutta kun aihe saa taas veren kiehumaan. Ymmärrän jos puututaan vakavaan ongelmaan josta aiheutuu paljon pahaa (hyvääkin) mutta pelleily on perseestä!

Nyt se tuli sanottua mutta mennäänpä eteenpäin, oli nimittäin erittäin hyvä keskustelu tuossa muutamia päiviä sitten facebookissa jonkun tuiki tuntemattoman miehen kanssa joka oli hämmästyksekseni uuden lain puolestapuhuja. Hänen mielestään koko juttu on hyvä  ja ainakin hänen mielestään se on vaan hyvä osa jotain "suurempaa kokonaisuutta" jolla Suomesta tehdään raitis. Itse olin tietenkin tiukka vastarannan kiiski ja intin vastaan tavalliseen tapaani. Olenhan tunnetusti huono olemaan samaa mieltä mistään.  Keskustelusta kuitenkin jäi väkisinkin mieleen tämä aihe.

Kerrompa ensin vähän tietoa päivän aiheestani eli tuon uuden alkoholilain tavoitteista joita nyt sitten aletaan noudattamaan kun vuosi on vaihtunut.
On siis tavoitteena, että alkoholia ei markkinoida millään tavalla eikä varsinkaan houkuttelevasti eikä ihainnoiden. Eli kaikki kauniit pullojen kuvat, poreilevien siiderimukien kuvat, suuret huomiota herättävät mainokset (laitilan kukko tölkki, joka on vesisäiliö), lapsiin vetoavat "mainokset" (koffin hevosvaunut), seksiin jollain ihmeen tavalla viittaavat mainokset (Ron Jeremy konjakki), ym ym ym ym.. On täst edespäin kiellettyä materiaalia. Kaikki alkolin käyttö tai tarkemmin sanoen sen haitat nimittäin ilmeisesti olivatkin suureksi osaksi em. asioiden syytä! Melko v-mäisiä asioita siis voisi sanoa.. No tällä uudella pelleilyllä nyt sitten on tarkoitus saada tuo alkoholi pois meidän kansalaisten ja varsinkin meidän lastemme mielestä sellaisena "ilon tuojana" tai muutenkin ja tämähän tietty näillä uusillä pelleily säädöksillä onnistuu ihan naps vaan?.
Valmistajan merkkiä saa edelleen mainostaa eli jos vaikkapa rekassa on lukenut koff ja taustalla on ollut hieno pullon kuva ja vaikka sana olut. Tässä tapauksessa saa koff teksti jäädä mutta pullon ja olut sanan on häivyttävä. Tarrojen teettäminen tosin maksaa tuossakin tapauksessa ihan yhtälailla tälle yrittäjä paralle. Lisäksi käsittääkseni ei saisi enää käyttää alkoholiin suoraan liittyviä sanoja kuten olut, viski, konjakki, viini, viina, kossu tai edes niihin viittaavia termejä kuten

-karhu (ähtärin eläintarhassa ei enää ole karhuja vaan jotain karvaisia nalleja)
-otto (otto automaatit piiloon)
-lonkero (mustekalat, valitettavasti teillä ei enää ole lonkeroita Suomessa vaan ehkä jotkin EUn määrittämät joustoraajat tms. kuten kärpänen on EU direktiivinen mukaan "uloste liidokki" ihmiset vain eivät osaa vieläkään puhua asioista oikeilla nimillä!)
-karjala (loputkin joudutaan antamaan vissiin ryssille kun nimi on paikalla tuollainen)
-koskenkorva (yksi paikkakunta joudutaan poistamaan kartalta)
-finlandia (finlandia talolle ja hymnille taisi tulla purkutuomio, sääli).

Esimerkkijä olisi lisääkin. Ja myös esim Laitilan Kukko Nakki tehdas ei saa enää käyttää tuota kukko sanaa koska sehän ei ole valviran mielestä eläin vaan olut, tässä kohtaa tekee mieli kysyä, että miten paljon tuo valviran mies / nainen oikein ajattelee vain alkoholia (varmaan muuten pikkujoulukaudella päätetty näitä juttuja) kun joka sanasta on tullut mieleen jotain alkoholi tuotteita (ehkä piiloalkoholisti)...

Tästä lähtien jos yritätte kertoa vaikkapa "menevänne Etelä - Pohjanmaalla Koskenkorvan (viinaa) Otto (lonkeroa) automaatille hakemaan rahaa jotta pääsette lasten kanssa Karjalaan (olutta) katsomaan mustekalaa ja sen Lonkeroita (taas lonkeroa) uuteen eläintarhaan jossa on myös Karhu (taas olutta), kanoja ja Kukko (taas olutta) ja sen jälkeen Finlandia (vodkaa) taloon kuuntelemaan Sibeliuksen Finlandiaa (taas vodkaa)".

Syyllistyitte juuri erittäin räikeään alkoholilain rikkomukseen käyttäen selkeitä viittauksia alkoholiin ja jopa liitätte sen hauskuuteen kuten lähteä lasten kanssa eläintarhaan, hävetkää siis!. En tarkkaan tiedä miten kovat tuomiot tästä tulee mutta neuvoisin olemaan varuillaan sillä karhukopla voi kohta olla oven takana (tosin sanaa karhu ei varmaan hekään saa enää käyttää, ehkä keijukopla tai jotain). Lisäksi myös someen sekä internetiin koitetaan puuttua jollain tapaa. Vaikkakin tätä kohtaa jo kaduttiinkin ja todettiin ylilyönniksi ja virheeksi oli se jo peruuttamatonta. No esim jos jokin viinapulju laittaa fb sivuilleen tietoa tuotteistaan (laillista) sitä ei kuitenkaan missään tapauksessa saa kehua. Ja jos joku jakaa tätä tietoa jopa kehuen sitä, on mainostajan poistettava kaikki jako yritykset välittömästi. Myös tykkääminen on otettava pois (ei onnistu) tai tykkäykset on jollain tapaa poistettava kun niitä tulee. Eli somessa ei täst edes päin enää puhella noita "rumia" niin sanotusti. Meitä blogaajiakin säännöt koskevat. Jos blogaaja tienaa jotain blogillaan hän ei saa mitenkään mainostaa alkoholia hyvänä asiana. Minä en toki alkoholissa näe mitään hyvää mutta on se silti jonkinlaista ilmaisunvapauden rajoittamista jos haluaisi vaikka jotain tuotetta kehua niin ei saisi tehdä.

Miten tähän on voitu ajautua, kuka päättäjä on saanut tälläisen unen jossain konjakki höyryissä? Onko ajateltu pätkääkään miten kalliiksi tämä tulee yrityksille joilla vaikka useita rekkoja joiden kyljissä komeilee erinäisiä tuotekuvia? Onneksi löytyy vastustajiakin, muutama yrittäjä on nimittäin luvannut viitata kintaalla koko paskalle ja antaa mainosten olla, katsotaan kauanko kestää ennen kuin valvira puuttuu heidän touhuunsa. Toiset yrittäjät ovat laitelleet autojensa kylkeen koko valkoisia tarroja joissa lukee isolla tekstillä "tässä oli ennen kaunis kuva pullosta" toivottavasti tuo herättää pöllöjä eduskunta talolla, ainakin laillista tuon pitäisi olla. Miten yhden tuoteryhmän mainostaminen voidaan piilottaa noin? Missä hemmetissä se tasa-arvo taas on? Tulee nyt niin paljon kysymyksiä mieleen tästä että on paha jatkaa mutta yritetään.

Facebook keskustelussa josta mainitsin päästiin monenlaisiin väittelyihin joista mieleen jäi eritoten se, että kuulemma mainonta kielletään sen takia kun alkoholi on vaarallista ja tappaa ihmisiä joka vuosi vaikka miten paljon aivan kuten tupakka aikanaan pantiin piiloon. Lisäksi oli puhetta esimerkiksi siitä, että jos tiukkaa linjaa tosiaan alettaisiin vetää ja Suomeen määrättäisiin uusi kieltolaki niin mitä sitten tapahtuisi, no viimeksi tapahtui se, että kotipolttoiset juomat yleistyivät rajusti ja ne kun ei aina oo ihan turvallisia mutta eipä mene valtiolle penniäkään verorahoja.
Jos taasen tuolle vaarallisten aineiden listalle lähdettäisiin niin minä olin ja olen sitä mieltä, että aine on toki vaarallista mutta vasta kun sitä väärin käytetään tai sitä käyttää joku jolle se ei sovi. Minun mielipiteeni on alkoholin kanssa se, että kannattaisi puuttua niihin jotka sitä vetää ja ovat mahdollisesti vielä väkivaltaisia. Tällä hetkellä kun koneistollamme ei ole mahdollisuutta kun saattaa kaveri putkaan ja seuraavana päivänä se tulee entistä kiukkuisempana kotiin ja pam.. Taas mentiin. Tämän olen kokenut! Pitäisi siis mielestäni mahdollistaa pakkohoidot alkoholiongelmaisille ja kuunnella heidän läheisiään jotta ongelma todella nähtäisiin. Eivät he itse koskaan myönnä, että olisi jokin ongelma. Antabus kuuri vähintään välittömästi puoleksi vuodeksi ja pakkohoitoa päälle!. Meinasin myös sitä, että Suomalaiset ovat tietyllä tapaa kasvatettu mallia näyttämällä (kotona ja kotimaisissa elokuvissa esim) sitä viinaa kittaamaan örveltämiseen asti. Jos esimerkiksi lapsille olisi opetettu, että aina kun saa puukon käteen pitää tappaa joku olisi puukotkin melko vaarallisia keittiövälineitä. Olisi muuten omalle kohdalleni aika ironinen ajatus että kaikki se huuto, tappelu ja veri jota alkoholi toi lapsuuteeni olisi ilmeisesti loppunut jos koffin rekan kyljessä olisikin ollut vaikka enkelin kuva.. Voi miksi tämä tuli nyt vasta, en voi antaa koskaan tätä anteeksi valtiolle. HAH...

Ei lapset varmaan lähde kaljakauppaan nähtyään tv:ssä karhun ! Tai vaikka ihan oikean siiderimainoksen. Eivät edes tiedä mitä se on jos kotona sitä ei jatkuvasti juoda. Meillä ei muksu ole koskaan nähnyt meitä kännissä eikä kovin usein ole nähnyt edes olut tölkkejä. Hän on joskus kysynyt jotain alkoholista ja olen vastannut tyyliin, että siinä ei ole mitään pahaa mutta sen kanssa täytyy olla todella varovainen sillä se on pahaa myrkkyä ja että pitää kasvaa isoksi ja tietää mitä tekee ennen kuin voi kokeilla. En tiedä onko linjani oikea mutta se on minun linjani silti! En voi sanoa alkoholia aina pahaksi, olen ollut itse monissa bileissä joissa on tosiaan ollut hauskaa alkoholista huolimatta, moni parisuhde on alkanut baarista tai ainakin moni sellainen yhden illan parisuhde, monet parit viettävät kauniita iltoja viinejä siemaillen.. Ei kaikki nämä asiat ole mielestäni pahoja vai onko? Onko alkoholi lopulta niin paha vai onko joissain käyttäjissä kenties vikaa, emmekö pysty sitä myöntämään! Minä pystyn. En osaa juoda aina viisaasti ja sen takia olenkin vähentänyt, siinä se tuli eikä yhtään pelottanut!

Jos mietitään aineita / asioita jotka ovat vaarallisia väärin käytettynä onkin syytä lakata moni muukin mainostaminen ja myydä kaupassa lähes kaikki tuotteet piilosta jotta lapset eivät näe mitä sieltä saa. Näin lapsen kasvettua vihdoin aikuiseksi olisi sitten paljon kaikkea kiellettyjä juttuja kokeiltavaksi kun on ikää mennä noille "kielletyille" kaapeille.
Piiloon voitaisiin laittaa ainakin, kaikki veitset, sakset, kynät, ym terävät esineet, rautakaupan kaikki koneet sekä terät, luistimet tai ainakin terät, metsästysvälineet, ruokasuola (todella vaarallista paljaaltaan), kaneli (edellistäkin vaarallisempaa kuulemma lue lisää tästä), hyttysmyrkyt ym torjunta aineet jotka ovat myrkyllisiä, pakkasnesteet, öljyt, bensat jne.. jne.. Saatoitte jo tajuta miten paljon onkaan asioita jotka saattavat olla lapsillemme vaarallisia ja ne ovat jokapuolella näkyvissä. Minäkin ostan ja käytän lähes päivittäin bensaa ja se on sentään myrkkyä ja herkästi syttyvääkin. Miten olen voinut olla noin ajattelematon ja huono vanhempi. Tästä edes päin kannustankin kaikkia käymään kaupassa lapsilta salaa ja samalla tankkaamaan auton ilman, että lapset joutuvat alttiiksi bensiini mainoksille ja sen houkuttelevalle tuoksulle. Myös suolasirottimen menen heti ottamaan pois pöydästä samalla kun laitan lukon laatikkoon jossa on ruokailuvälineitä. Kaikki deodorantit ja muut palavat vien myös lukolliseen lokeroon. Enkä koskaan enään mainitse mitään em asioista ääneen lapsen aikana. Muijankin kanssa puhun niistä varoen, ehkä niistä saisi jonkin kiihottavan esileikin kun silloinhan voi puhua "tuhmia" ??

Joku saattoi jo tajuta mutta muillekin tiedoksi, että en todellakaan ryhdy em toimiin vaan nauran niille päin naamaa. Elämme maailmassa jossa nuo kaikki on tarpeen enemmän tai vähemmän ja ainakin olemme niihin oppineet joten niiden kanssa täytyy tottua elämään.
Tätä mallia muuten käytetään alkoholin kanssa monissa maissa joissa ko. tilastot ovatkin valoisampia. Nimittäin monessa paikassa alkomahooli myynti on vapaampaa aamusta iltaan saa kossua vaikka R-kioskilta, mainontaa saa harrastaa miten tahtoo, baarit on auki yötäpäivää jne. No uskoakseni juuri tämän takia noissa paikoissa viinan kanssa ei ole ongelmia. Me mettänpöyrööt kun haluamme kitata kossua salaa kotonamme osittain senkin takia kun se on vähän sellaista "ei niin sallittua" touhua. Jospa se kossu ei olisikaan enään mikään status tuote vaan perus kampe joka on joka kioskin hyllyssä. Uskon, että sen markkina arvo romahtaisi melko äkkiä niin kuin muissakin maissa on käynyt. Mutta jos tämä uusi alkoholilaki on jotain saanut aikaiseksi niin alkoholi ei hetkeen ole näin paljoa saanut mainosta netissä, uutisissa ja mediassa kuin tämän lain avulla. Kiitos päättäjille ilmaisesta mainostamisesta. Ja vieläpä vähän tuhmana tuotteena jota sitten varmana tarttee ainakin kokeilla kun se noin on "kiellettyäkin" (tottahan kaikki vähänkään salainen kiinnostaa enemmän, rotumme on luonnostaan utelias)... Toki valtio sattuu omistamaan yhden pikku monopoli viinakaupan (monopoli laiton Suomessa mutta silti) että saattaa tuo mainosarvo olla erittäin positiivinen juttu, haiseeko tässä paska.. No haisee.. Jos kaikki läträäminen olisi vapaata uskon, että ihmisiltä aika pian menisi mielenkiinto asiaan, niin se on mennyt muuallakin. Sitten jotku pölhöt pelkää väkivallan lisääntymistä. No jospa ne baarit olis aamuun asti auki niin ei olis niitä väkivaltaisia kotibileitä vaan oltaisiin järkkäreiden valvovien silmien alla tissuttelemassa. Hinnatkin toki täytyisi saada kuriin niin baareissa kuin kaupoissakin jolloin viinarallit loppuis ja valtio sais viinoistaan ne verorahansa! Eikä me Suomalaiset muutenkaan olla niin väkivaltaisia kuin ajattelemme. Tästä kertoo hyvin tilasto jossa käsiteltiin poliisin vuonna 2014 ampumia laukauksia joita oli koko maassamme kaikenkaikkiaan 6kpl. Tätä joku Amerikan elävä ihmetteli, että tarkoittaako se 6laukausta per ihminen vai ?? Mutta kun ei tarkota vaan 6laukausta koko maassa koko vuonna poliisin toimesta, thats it! Ei siis kovin pahalta vaikuta vielä.

No minulle on aivan sama vaikka alkoholia ei enää myytäis ollenkaan, pärjäisin hyvin. Juon noin kerran kahdessa kuukaudessa muutaman oluen niin taitaisin pärjätä ilmankin (eikä muuten koskaan oo mitään etua tai hyvää tullut niistäkään olusista, että vois olla vaikka ilmanki)..
Nyt on kuitenkin markkinointiin puututtu raskaasti ja toivottavasti kansa osaa myös muokata puhekielensä sen mukaan sekä hävittää olutmerkkien mainosvarjot, paidat, julisteet ym. sälän kodeistaan. Toivottavasti terasseilta poistetaan iloiset värikkäät aurinkovarjot ja tilalle laitetaan vaikka varjoja joissa on Räsäsen kuvia. Toivottavasti kaupoissa ei enää ole hienoja olut mainoksia vaan mielummin varoitus kylttejä joissa Jeremyn kuva liitteenä. Toivottavasti myös Ron Jeremy tukehtuu omaan juomaansa kun on uskotellut naisille, että saa seksiä kaljamahaiselta kikkarapäiseltä mieheltä kun sitä juo ja miehille uskotteli, että pystyy antamaan tuollaista seksiä kaikille juotuaan sitä (tämän kaiken Ron teki vain kuvallaan pullon kyljessä, kova jätkä siis, ainakin valviran mielestä). Jeremy on muuten julkisuudessa nauranut jo meille, siis Suomen touhulle. Toivottavasti kaikkiin rekkoihin tulisi noita valkoisia teippauksia joissa kerrotaan mitä siinä ennen on ollut, sehän olisi suorastaan kaunis julmasta historiasta muistuttava teko. Ehkä joskus pääsemme alkoholimuseoon jossa sitten on Karhun t-paitoja ja koffin hevosvaunut K-18 osastolla, kaunista eikö vain? Vaiko jälleen lapsellinen konsti saadaa surkeaa mainosta maallemme sekä tietysti yrityksiltä suuret kasat verorahoja mainosteippausten johdosta. Kuten kävi Postin satojen autojen muuttuessa Itellaksi ja taas takaisin postiksi, ei mennyt kuin muutama miljoona josta 24% valtiolle ALV.. hehee.. Valtiosta tulikin vielä mieleeni adressi johon aion nimeni raapustaa jossa siis puolustetaan tätä uutta lakia, no jos se kerran tulee niin ollaan sitten sen puolella ei auta muukaan. Adressi vaatii alkoja  (valtion laiton viinamonopoli) teippaamaan kirkkaat ikkunansa kauttaaltaan harmaiksi jotta lapset eivät näe houkuttelevia viinahyllyjä. Lisäksi siinä pyydetään alkon nimeä vaihdettavaksi sillä tuo vanha nimihän on jo niin syöpynyt geeneihimme, että vastasyntynytkin taitaa sen tunnistaa. Onhan se muutenkin suoraan alku sanasta ALKOholi.. Adressissa nimeksi ehdotetaan Virtahevonmaito tai jokin numeroyhdistelmä. Molemmat kuulostavat sopivasti harhaanjohtavilta valtion puljuksi kuten itella aikanaan.. Näin olemme kitkeneet viinan väärin käytön täysin ja maamme on kaunis kuin kukkaketo. Entiset puliukot ovat tienvarsilla hyvän tuoksuisina taluttelemassa mummoja teiden yli. Entiset alkoholistit ja perheväkivaltaan syyllistyneet, keittelevät kodeissaan alkolittomia viinejä ja harrastavat meditaatiota väkivaltaisuudesta päästäkseen. Nuoret eivät enään käy baareissa vaan somettavat kodeissaan täysin ilman kontakteja klo 22 saakka jolloin kaikki menevätkin kiltisti nukkumaan. Saunaoluet vaihtuvat maitoon. Viinarallit loppuvat ja Virosta aletaankin tuoda suuria määriä hajuvesiä ja kauniita kukkasia joista sitten valtiomme alkaakin ottaa suuren siivun veroa ja maksamme sen ilomielin. Rekkojen kyljissä on kauniita kuvia kukkasista ja sydämistä. Entisillä panimoilla valmistetaan ruokaöljyjä ja kauneustuotteita. Sana viina on poistunut kulttuuristamme. Onnittelut vielä kaikille ja eritoten rakkaalle valtiollemme joka vain muutaman rekkayrityksen konkurssin hinnalla sai meille kaiken tämän ilon ja rauhan.

Kommentoikaa rohkeasti ja jos niin lujaa jännittää ettei meinaa uskaltaa niin kommentoi vaikka silmät kiinni! Edellinen keskustelu kumppani ei saanut minua käännytettyä asian kannattajaksi vaikka olikin todella järkeviä argumenttejä. Jos joku haluaa yrittää käännyttää järkevin perustein otan sen ilolla vastaan.

Muutamia linkkejä vielä lähteisiin:
Kiitos ja kumarrus. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.

- Opinio (alias: alkoholin vastustaja kaikesta huolimatta)

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!