perjantai 5. joulukuuta 2014

Riippuu miltä kantilta tilastoja laaditaan, verottaja huokaisee tässäkin...

Valtavat tulot mutta ehkä vielä valtavammat menot sehän on täällä Suomessa monen kohtaava tilanne. Taas nähdessäni ajankohtaisia uutisia maailmalta, että kannattaisiko Suomipojan lähteä jonnekin muualle puurtaman leiparahansa tuli mieleen vanha tekstini Keskipalkkaa jossa jo vuosi sitten vähän avasin ajatuksiani ko. asiasta ja teksti sai jopa kohtalaisen suosion mittareista päätellen.

Kiitos ltalehden siellä oli taas mielenkiintoinen uutisotsikko (http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-1417685403061.html) siitä, että minne tässä kannattaisi lähteä puurtamaan ja siinä samassa julkaistiin taas keskipalkkatietoa joka tuntuu muuttuvan jatkuvasti vaikka tarkastelujakso olisi sama (ilmeisesti käytetään erilaisia laskutapoja tämän toteamiseen). Tuossa lööpissä luku oli 3 132€/kk no pakko taas olla erimieltä vaikku luku oli vähemmän kuin viimeksi käyttämäni mutta en lähde läyhäämään enempää kun olen asiasta tosiaan jo kirjoittanut aikanaan paitsi nyt voi vielä mainita toisen luvun joka myös oli julkaistu tässä. Se koskee korkeakoulutettuja ja heidän keskipalkkansa on Suomessa nyt 3 743€ /kk mikä masensi minua kovasti sen takia kun tavallaan mielessäni luulin, että tuo normaali keskipalkka tilasto näyttää sen takia niin hyvältä kun meillä on noita korkeakoulutettuja tuolla seassa paljon mutta eipä heidän tienestinsä näemmä keskiarvoa kovasti pysty muuttamaan jos he tienaavat noin 4vuoden opiskelulla tuon 611€/kk enemmän. Kerrankin en oikein tiedä mitä pitäisi sanoa, kyllä antaisin aika paljon enemmän arvoa tuolle opiskelulle mutta minäpä en sitä päätä. Toki kun aiemman tekstini tukemana olen edelleen sitä mieltä, että tuo keskiansio on täysin vääristynyt niin siinä mielessä ero korkeakoulutetun ja kouluttamattoman välillä saattaakin olla huomattavasti suurempi mikä on koulutusta tukeva asia.

Uutisessa ei tietenkään oltu huomioitu ostovoimaa tai veroasteita jolloin Suomi pääsi eu:n tulo listoilla 10parhaan joukkoon (tilasto oli kyllä jostain syystä vanha eli vuodelta 2009, vissiin oli mennyt 5 vuotta tuon pylväsdiagrammin tekemiseen). Samalla kun nautimme tilasta tuolla aivan tulojen kärkipäässä jollain ihmeellä kun on to keskipalkka saatu noin korkeaksi laskettua niin nautimme myös 1. sijasta verotuksessa. esimerkiksi 2013 vuonna kokonaisveroasteemme oli 45,6% joka siis tarkoittaa sitä, että noin puolet meidän työstämme tehdyksi kuittaakin valtio. Lisäksi uusi sote päätös nostaa kuntien verotusta melko tuntuvasti ja pahimmillaan kunta joutuu nostamaan kunnallisveroprosenttia jopa noin 7% eli kokonaisveroaste nousee jopa yli 50% joka on mielestäni jo yli maksimin. Jos yli puolet rahasta menee jollekin muulle sanon sitä aivan suoraan vilpittömästi ryöstöksi oli tulot mitkä hyvänsä. Kiitos siis valtiollemme. Vertailun vuoksi voitaisiin ottaa vaikka Ruotsi jossa jostain syystä osittain menee jopa huonomminkin kuin meillä mutta heidän tulotasoaan toivottavasti ei yhtä radikaalisti ole vedetty yläkanttiin. Tai ääripään esimerkkinä Sveitsi jossa keskiansiot ovat yli 6000€ / kk ja tuloveroaste kuitenkin aika tarkkaan puolet pienempi Suomen tuloveroon verrattaessa joka palkkaluokassa. Lisäksi kokonaisveroaste on pienempi mutta tietenkin hintataso on kovempi muuten kuin meillä mikä on minusta ihan oikein kun porukalla kerran on massia pätäkkää. Saksassa tienataan vähemmän kuin meillä ja tuloverot samaa luokkaa mutta puolestaan hintataso on noin 1/3 alhaisempi kuin meillä jolloin heidänkin ostovoimansa ylittää meidät kevyesti. Miksi näissä taulukoissa aina käytetään jotain bruttolukuja ja unohtaen täysin funktioon suuresti vaikuttava hintataso ja kokonaisveroaste joiden käyttämisellä kaavasta saataisiin edes vähän realistinen.
Toki kun luvut ilmoitetaan noin miten ne ovat ilmoitettu kansa on tyytyväinen verratessaan tilannettamme muihin maihin.

Toinen perin mielenkiintoinen seikka artikkelissa oli tuo "matalapalkkaisuus" joka oli itselleni ensinnäkin taas uusi termi kuvaamaan jotain kansamme ryhmää melko kauniisti kun itse kirjoittelin vähän toisenlaisilla termeillä tuon Köyhyys / kurjuus juttuni (nämä matalapalkkaiset toki ovat jo aivan eri tuloryhmässä kuin vaikka köyhät)..
Tuota matalapalkka ryhmää kuitenkin siis artikkelin mukaan alle 15% väestä täällä meidän maassamme. No matalapalkkaraja on laskelmassa 2/3 osaa tuosta mediaani palkasta ja näin ollen Suomessa 1900€/kk tai vähemmän tienaavat. Tässä vaiheessa voin sanoa, että minun tuttavapiiristäni kevyesti 60% on tuossa iloisessa ryhmässä jotka eivät kuitenkaan ilmeisesti ole köyhiä tai huonotuloisia vaan nätisti sanottuna vain vähän matalapalkkaisia. Ja jos ruvettaisiin puhumaan nettoluvuista niin surkuhupaisa on tämäkin raja taas. Tuosta ei näillä veroilla ja hinnoilla paljoa jää sitä niin sanottua ostovoimaa. Ihmetystä aiheutta pari muutakin seikkaa, sillä samaan aikaan Suomessa elää köyhyysrajan alapuolella (tilastojen mukaan) noin 13,7% väestöstä. Eli köyhien ja matalapalkkaisten väliin ei jää kuin korkeintaan 1,3% väestä (hyvin mahtuu minunkin tuttavapiiristäni iso osa noinkin pieneen vähemmistöön). Tässä kohtaa kirjoittaja naurahtaa ääneen noille tilastoille jotka tappavat toinen toisiaan.
Lisäksi on pakko ihmetellä sitä kun esim. perintätoimisto Intrum Justitia ilmoitti, että noin 45% :lla Suomalaisista on joskus rahallisesti vaikeuksia selvitä laskuistaan. Toki jotkut vain eivät osaa pelata rahan kanssa mutta monella on se tilanne, että vaikka kuuluu täysin normaaliin kansaan ja käy täysin normaalisti vieläpä ihan asiallisissa töissä niin rahaa ei tahdo olla sen vertaa, että saisi laskut kunnialla maksuun.. Myös todella monet Suomessa ovat jossain kohtaa turvautuneet sossun palveluihin tai nostavat kelasta asumistukia ym vaikka töissä ovatkin, silti tulotasomme on nähtävästi todella hyvä ja noita matalapalkkaisiakin on noinkin vähän, toki köyhiä on heihin verrattuna aika paljon mutta sitten taas tuo siinä välissä oleva 1,3% eli minun tuttavapiirini on todella pieni vähemmistö...  Täsmääkö kaikki tilastot nyt siis teidän mielestänne?

Minun on pakko naureskella näille tilastoille joita aina tarkastellaan siinä valossa joka näyttää kansamme kannalta edullisimmalta. No valtio on yhtiö joka yrittää saada tuotteensa näyttämään hyvältä, ainahan ne muutkin firmat mainoksissaan käyttää vain niitä hyviä puolia..

Ei tämä lässyttäminen poista ongelmaa mutta ehkä se avaa jonkun raukan silmät joka menee huutelemaan meidän Suomalaisten tuloista tuonne jonnekkin, että kuinka hyvin meillä menee.. Kaikki jo maailmallakin tietävät Suomen olevan melkoinen antiveroparatiisi joka ei ole vuosiin keventänyt mitään ja kaikesta otetaan vaan lisää siivua lähes vuosittain. Törkeistä verotuksista on jopa sakkoja makseltu EU:lle mutta niitä on halvempi maksaa kuin pienentää veroja.. Koska tulee ahneudelle raja? Eräs tutkija joskus sanoi esimerkiksi polttoaineverostamme, että jos USA:ssa koitettaisiin nostaa hintoja samaan malliin kuin täällä siellä olisi ollut sisällissota jo vuosia kun kansa ei hyväksyisi alkuunkaan tuollaista touhua. Ranskassa jos tuloista rangaistaisiin näin kovin veroin olisi kuulemma ollut yleislakko jo vaikka kuinka kauan. Onneksi me Suomalaiset osaamme vaan ottaa paskasta kopin kun sitä naamalle heitetään ja mennä sitten sen kanssa talon taakse mullittamaan eikä lähdetä mieltämme osoittamaan pitkin toreja (onni päättäjille). Jos Suomalainen valittaa se tekee sen hiljaa seläntakana eikä julkisesti.
Tähän voisi vielä nostaa esille asian joka koskee tuota tasa arvoista avioliittolakia (se ei liity tähän mitenkään mutta mielenosoitus liittyy) kun siellä sitten oli sateenkaari porukkaa noin 6000 henkeä intoansa esittelemässä eduskuntatalolla niin vastustamaan oli lähtenyt oikein noin 50henkinen vastarinta joukko vaikka ihan noin paljoa vähempää ei vastustajia todellisuudessa ollut vaan noin puolet oli vastaan ja puolet puolesta.
Ei Suomesta toisiaan vastaan siis kovin kovaa vastarintaa löydy, siis julkisesti ainakaan. Noh nyt olen naureskellut tälle aamulle ihan tarpeeksi ja rupean jatkamaan lääkärin soiton odottelua, huomenta kaikille tasapuolisesti ja koittakaahan pärjäillä.

Tykätkää (oikealta valikon yläosasta löytyy tykkää painike jolla voi tykäkä koko blogista ja saada fbn kautta tuoreita juttuja), jakakaa, seuratkaa ja kommentoikaa. Se auttaa jaksamaan tätä blogin pitämistä ja muutakin. Kiitos kaikille lukijoille ja lukekaa ihmeessä muitakin juttujani.

-Opinio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!