tiistai 2. joulukuuta 2014

TuomionpäiväNyt se sitten koputtelee ovella. Jaa mikä.. Tuomionpäivä tietenkin, mikäs muukaan (taas, kun maya intiaanit vähän jo sitä ennustelivat tuossa aimmin mutta ei osunut kohdalle).. Lähes jokainen ihminen on nähnyt ainakin jonkin osan Terminator elokuvista. Nyt ei tietenkään aleta puimaan ko. elokuvien juonta täällä minään "mietteenä" vaan halusin vaan yhtyä päivän uutiseen jonka bongasin tänään HS.fi palvelusta.

Uutisessa uskottiin, että ihminen kuolee sukupuuttoon 100v kuluessa. Aluksi ajattelin, että mikähän sairaus sieltä nyt on tulossa kun noin äkkiä täältä poistutaan tämän näkemyksen mukaan mutta uutisessa olikin asiaa jota ei niin usein tulekaan pohdittua. Asian kuitenkin pitäisi olla meille hyvin selvä vaikka ei fyysikkoja oltaisikaan ja silti sillä leikitään yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa koko ajan ja suurilla rahasummilla. Nimittäin mitähän mahtaa tapahtua kun ihminen kehittää ja kehittää noita keinoälyjä sekä robotiikkaa? Jossain vaiheessa ihminen kehittää itseään viisaamaan koneen joka siis tapahtunee aika pian jos vaikka ajatellaan Mooren lakia joka sekin koskee tavallaan vain taviksien saatavilla olevaa teknologiaa.

"Mooren laki on Gordon E. Mooren tekemä havainto, jonka mukaan transistorien lukumäärä halvasti toteutettavissa mikropiireissä kaksinkertaistuu noin kahden vuoden välein." Eli tietokoneiden suorittimet paranevat hurjaa vauhtia.

Mitäs sitten kun tämä viisaampi kone on valmis ja se käynnistetään? Meinaatteko, että se toimisi meidän orjanamme ja tekisi kaiken mitä pyydämme vaikka se olisi huomattavasti meitä älykkäämpi? No todennäköisesti ei. Tällä hetkellä maailmaan on perustettu jo muutamia yksiköitä jotka miettivät tätä skenaariota ihan vakavissaan ja pyrkivät estämään mahdollisen tapahtuman (esim Cambridgen yliopistoon, Oxfordin yliopistoon, MIT:hen jne), eikä tuollaisia laitoksia perusteta jos ei ole aiheellista. Asiaan uskoo melkoisia nimiä eri tieteen aloilta kuten Oxfordin yliopiston ihmiskunnan tulevaisuuden instituutin johtaja Nick Bostrom, kosmologian emeriittusprofessori Martin Rees sekä kohtuullisen tunnettu huippufyysikko Stephen Hawkings. Tämä porukka on siis sitä mieltä, että olemme luomassa itsellemme "terminaattorin", eli jonkin sovellutuksen joka syrjäyttää meidät. He ovat jopa sitä mieltä, että keinoälyt pitäisi nyt jo pitää irtaallaan tietoverkosta (netistä) eikä niille saisi rakentaa mitään keinoraajoja ym joita ne voisivat hyödyntää niin sanottuun lisääntymiseen. Melkoinen kauhuskenaario vai mitä? Tottakai ohjelmistoille keinoälyt mukaanluettuna aina määritetellään tehtävät ja prioriteetit kuten vaikka mahdollisimman monen pallon heittäminen koriin jolloin kone käyttäisi kaiken tietokapasiteettinsa maksimoidakseen pallon saamiseen heittämällä koriin. No harvempi keinoäly heittelee vain palloa kun niillä on jo tälläkin hetkellä paljon vaikeampaakin puuhaa kuten vaikkapa joihinkin autoihin tulleet järjestelmät joilla auto käytännössä pystyy ajamaan itsekseen, säiden ennustaminen ja monet muut todella haastavat tehtävät.
Mitäpä kun keinoäly saadaan ihmistä viisaammaksi ja sillä on prioriteettina vain lisääntyminen, itsensä suojelu tai ihmisen mukavuuden tavoittelu tms.. No tuo ihmisen mukavuuden tavoitteluhan saattaa kuulostaa hyvältä mutta nämä tieteilijät löysivät siitäkin varjopuolen. Nimittäin keinoäly saattaisi tuossa kohtaa lähettää mahdollisimman paljon ihmisiä elämän mittaiselle huumetripille jotta se mukavuus maksimoituisi, eikä se tosiaan ajattelisi mitään vaaroja tms vaan vain sitä mitä se on ohjelmoitu ajattelemaan, tässä kohtaa siis mukavuutta. Periaatteessa voitaisiin verrata tätä lampun henkeen joka auliisti täyttää ne kolme toivetta mutta kuten kaikki piirretyt ym sadut ovat opettaneet, jokaisella toiveella saattaa olla hurjia seuraamuksia. Jos taas koneen pitäisi turvata ihmisrotu se vois säilyttää jäädytettyjä munasoluja sekä siemennestettä ja antaa elävien tuhoutua koska he ovat todellisuudessa uhka toisilleen (ihminen on pahin uhka ihmiselle). Voisihan koneen määrittää vain olemaan ja palvelemaan mutta todennäköisesti se palvelisi melko kauas katseisesti eli vaikkapa nykyihmisiä hävitettäisiin useita satoja miljoonia se koneen mielestä turvaisi rodun jatkumista paremmin ja ehkä se on totuus mutta mehän emme toimi niin koska olemme ihmisiä ja omaamme myös tunteet. Toki tuollaisen ohjelmoinnin meitä viisaampi kone saattaisi vain poistaa ja korvata sen itselleen mieluisammalla. Lisääntymiseen pyrkivä robotti kansoittaisi pallon melko nopeasti ja mistä tietää vaikka me olisimme varaosia?

Luinkin joskus artikkelin tutkijasta joka oli yliopistossaan saanut kehitettyä noin tulitikkuaskin kokoisen hyvin yksinkertaisen robotin jonka ainut päämäärä tosissaan oli lisääntyminen. Tämä kyseinen robotti osasi käyttää esimerkiksi lasten rakennussarjoista tuttuja metallisia rakennus palikoita, ruuveja ja muttereita. Robotti oli laitettu noin metri x metri aidattuun tilaan lattialle rakennusmateriaali kasan kanssa ja heti kun virta laitettiin päälle robotti paikansi rakennusvärkit ja hetken tutkittuaan alkoi "monistaa itseään" ja jokainen valmis robotti alkoi saman homman jolloin lisääntyminen kasvoi eksponentiaalisesti. Jospa tuo "pikkupirulainen" päästettäisiin maailmaan ja sillä riittäisi virtaa sekä luovuutta noiden materiaalien käyttöön niitä olisi arvioiden mukaan koko maan kattava kerros muutamassa kuukaudessa. Siinä sitten ihmisillä alkaisi olla vähän tukalaa. Puhumattakaan jos tuo olisikin vaikka 2m pitkä ihmistä muistututtava kone jolla olisi valmiudet vaikkapa aseistukseen jolla saada kaikki tielle asettuva tuhottua, mites sitten ihmiset suut pannaan? Koneillehan on jo annettu aseita ja ne valvovat lähes itsenäisesti joitain rannikkoja ja tärkeitä tukikohtia ym. (ei ole mitään sci-fiä vaan totta)

Vaikka keinoälylle olisi annettu hyvä tehtävä se voisi ajatella sen toteuttamisen huomattavasti matemaattisemmin kuin ihminen joka aina ajattelee myös tunteilla ja muistaa aina oman edun ja joskus jopa muiden edun. Kone taasen vaan laskee mikä keino on todennäköisyydeltään parhaiten toteutuva ja toteuttaa sen, miettimättä mitä se vaatii tai mitä siitä seuraa.

Entä jos keinoäly olisi vain verkossa? No jos ja kun se jossain kohtaa toteaisi tarvitsevansa kehon hoitaakseen tehtäväänsä se saisi sen valmistettua vaivatta vaikkapa jonkun autotehtaan verkon kautta toimivaa robotiikkaa käyttäen. Ilman kehoakin toki nyky ihmiselle on verkon kautta mahdollista hoitaa melkoisia ongelmia. Pikku esimerkkinä otettakoon vaikkapa USA:n ja Venäjän ydinaseiden etälaukaisu verkon välityksellä joiden turvajärjestelmien purku tuskin tuottaisi ihmistä viisaammalle robotille kauheasti ongelmia ja aikaahan sillä olisi koska se on eräs käsite mitä koneet eivät monesti ajattele vaan ne miettivät ainoastaan tehtävänsä toteutumista.

Ihminen on aikanaan itse ollut tuossa tilanteessa ja tullut kehittyneimmäksi lajiksi muiden yläpuolelle. Nyt kun mietitään mitä kaikkea olemme saaneet aikaan muutamassa vuosituhannessa voinemme sanoa, että rotumme on saanut aikaan melkoista tuhoa. Planeettamme alkaa olla tuhon oma, väestöä on liikaa, sairaudet jylläävät tiheän asutuksen aluella jne.. Muut lajit olemme myös syösseet tieltämme pois. Näin varmasti toimisi myös seuraava viisaampi laji vaikka se olisikin kone, tällä kertaa vain tieltäsyöstäviä olisimmekin me.

Kone voi myös olla hyvin hyvin pieni, tässä kohtaa tuleekin puheeksi vielä nanotekniikka joka siis tarkoittaa niin pieniä robotteja, että ne voivat kulkea vaikka verenkierrossamme korjaamassa asioita. Hyödyllistä tekniikkaa kyllä vaikkapa lääketieteessä mutta mitäpä jos näiden nanobottien "äiti" eli jokin supertietokone jossain saavuttaa älykkyydessään huipun ja päättää poistaa tai vähentää meitä jotta vaikka jokin sairaus saataisiin voitettua (taas sillä olisi hyvä päämäärä mutta toteutus vähän liiankin suorasukainen). Olisi varmasti melko tehokasta hoitaa rotumme vähennys tai hävitys mikroskooppisia robotteja käyttäen jotka voisivat levitä vaikka hengittämällä.

No on olemassa myös vaihtoehto jossa ihminen saa tästä uudesta älykkäästä robotista kaverin ja työntekijän ym. eikä suinkaan mitään tuhokonetta mutta se vaihtoehto on arvioitu 50% - 50% todennäköiseksi tämä aiemman kanssa (aikas hurjat todennäköisyydet kun itse ajattelin tämän kauhuskenaarion olevan vaikkapa vain 5% todennäköinen). Toivon että tämä mukava työrobotti on se voittaja mutta kun yleensä ihminen käyttää kaikkea uutta tekniikkaa aina jossain vaiheessa sodankäyntiin tai vallantavoitteluun ja tässä kohtaa varsinkaan se ei oikein ole hyvältä kuulostava ajatus antaa koneelle tehtäväksi vaikka vihollisen tuhoaminen. Ei kuulosta oikein hyvältä.

Entä miten näiden kanssa sitten muuten pitäisi olla? Vaikka robotti olisi kuinka mukava tai mitä hyvänsä niin miten se pitäisi ottaa mukaan tähän yhteiskuntaan? Jos robotista tulee viisaampi kuin ihmisestä ja se omalla tavallaan "tuntee" asioita, emme varmaan enää voi sanoa SE vaan HÄN niinhän mekin olemme päättäneet itseämme alkaa kutsua. Ehkäpä robottikin tekee päätöksen aikanaan itse mutta kukaan ei väittää etteikö tässä elettäisi jännittäviä aikoja ilman, että kukaan edes sitä ajattele sen kummemmin. Vielä ohi aiheen voisi mainita myös Sveitsiläis Ranskalaisen Cernin hadroni hiukkaskiihdyttimen jonka ei tarvitse pahimmillaan luoda kuin yksi musta aukko tai yksi yksinapainen outokainen ja maailmamme voi olla loppu (tämän todennäköisyys on jossain yhden suhde triljoonaan tienoilla mutta mitä sitten kun se osuu kohdalle?). Tai jospa jokin nanotekniikan testaamiseksi luotu supervirus pääsee vapaaksi, taas kävisi hullusti (keinotekoisesti luotuja superviruksia säilytetään huippulaboratorioissa ympäri maailmaa). Tekniikalla ja tieteellä pelailee moni ihminen joka päivä ajattelematta, että joskus se kone saattaa kyllästyä olemaan lelu / hyödyke ja päättää kääntää roolit toisinpäin.

Tämä kuulostaa hyvinkin päästä väännetyltä tieteis tarinalta mutta kun se ei ole sitä vaan tämä on nykyaikaa ja tiedettä / tekniikkaa johon me suorastaan pyrimme käyttäen siihen miljardeja euroja joka vuosi.


Tällaista tällä kertaa. Kommentoikaa, tykätkää, jakakaa, seuratkaa ja mitä vaan. Siitä saa voimia jatkaa näiden kirjoittelua ja muutenkin. Muistakaa myös lukea noita muitakin juttuja oikealta löytyvän valikon kautta. Kiitos taas kaikille.

-Opinio

"Edit. 10.12.2014

Nyt oli uutisissa jälleen asiaa sivuutettu mielestäni aika pahasti.. Miten nopeasti tämä mahdollinen singulariteetti (koneiden älykkyyden räjähdys) lopulta oikein tapahtuu ?

Terminaattori palveluna -malli tuo vartijarobotin ostoskeskukseen

Tässä vielä lisää niille jotka eivät usko ja ajattelevat ihmisen olevan ainut joka kykenee tiettyihin asioihin

Tyly ennuste. Robotit vievät joka kolmannen työpaikan kymmenessä vuodessa"

2 kommenttia:

  1. Täähän oli oikein mielenkiintoinen pohdinta. Oletko nähnyt elokuvan
    Trancendence? Sivuaa aihetta jänskällä tavalla. :)

    (Heh, ja blogger pyytää kommenttia lähettäessä todistamaan etten ole robotti...)

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa tutulta tuo leffa mutta voipi olla etten ole nähnyt vaikka pakko myöntää, että olen melkoinen sci-fin suurkuluttaja ainakin kun sille päälle satun :) Pitääpä katsoa tuo leffa kun herätit mielenkiinnon. Tuo bloggerin pyyntö oli mahtava maininta. Näin siis meillä jo yritetään pitää verkossa riehuvat robotit poissa sekaantumasta ihmisten asioihin, verkkorobotithan ovat tavallaan myös keinoälyjä ja niiden tehtävä on usein levittään mainoksia tai muuta spammia ja ajavatkin tehtäväänsä tauotta 24/7 melko hyvällä menestyksellä. Siitä havaitsee hyvin miten ponnekkaita ja väsymättömiä robotit ovat ja miten ne ovat jo keskuudessamme erilaisissa muodoissa. Ihminen luo kaikenaikaa näitä tälläisia robotteja lisää ja lisää ajattelematta eteenpäin..

    VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!