tiistai 9. joulukuuta 2014

No Smoking Challenge + ajateltavaa tupakoitsijoilleNyt lienee merkityksellisimmän ja isoimman juttuni aika, eikä suinkaan ole kyse mistään kivasta tarinasta tai edes sinnepäin..
Nyt on kovaakin kovempaa juttua tarjolla ja se koskee jokaista meistä jotka ovat sotkeneet itsensä tupakkaan, tuohon valtavaan entisaikojen terveystuotteeseen jonka kantaisän eli piipunpolton (savunjuomisen) intiaanit aikanaan keksivät ja ystävämme Kristoffer Kolumbus sitten levitti ympäri maailmaa, tietämättä, että siitä tulee aikanaan bisnes joka tekee raakasti rahaa ja siinä sivussa tappaa muutaman miljoona ihmistä kivuliaasti.

Aion heittää teille kaikille haasteen mutta ennen sitä selitän vähän uudesta metodistani laskea asioiden arvoa päässäni. Se lähtee hyvin käyntiin esimerkillä jonka eilen koin.
Olimme ostamassa ihanalle tyttärellemme tonttulakkia koulun joulujuhlaan ja löysimmekin lakin joka oli kuulemma ihana ja sellainen kun kavereillakin (no tietysti niin). Tällä kertaa maksajana oli puolisoni joka kuuli kassaneitin sanovan "seitsemän euroa yhdeksänkymmentä senttiä" näin hänen ilmeestään, että "oho, olipas hinnakas tonttulätsä" no samaa ajattelin pienen hetken itsekin. Pihalla puoliso sitten sanoikin muksulle leikkisästi, että toivottavasti tuo hattu kestää seuraavat 10 vuotta. En voinut taas pitää turpaani kiinni vaan oli pakko päästä kuittaamaan ja sanoinkin muksulle, että sanoppa äidille, että toivottavasti sinunkin seuraava tupakka aski kestäisi 10 vuotta. Ironista eikö? Tässä kohtaa keskustelu loppui aika äkkiä kun me aikuiset tajusimme molemmat erään seikan. Esimerkiksi tämä minun polttamani marlboro maksaa tasan 6€ aski jolloin tonttulakin hinta olikin mielessäni yhtäkkiä 1.3 askia eikä suinkaan 7,9€ tämä 1.3askin hinta tarkoittaisi sitä paljonko itse poltan savuna ilmaan noin puolessatoista päivässä (aski menee päivässä). Sitten kuitenkaan tonttulakin jonka tarkoitus on ensinnäkin huomattavasti kauniimpi ja joka takuulla antaa tälle pienelle ihmiselle paljon enemmän iloa ei saisi maksaa 1.3 tupakka askin hintaa vaikka muuten olisin valmis maksamaan kuut ja tähdet jokaisesta tuon pienen suloisen ihmisen hymystä..
Tuli siis melkoinen ristiriita päänsisään väkisinkin. Miten me voimme jumalauta poltella joka päivä 6egeä rahaa (per henkilö) taivaan tuuliin ja sitten napista jostain lapsen tarpeista tai edes omista tarpeistamme?? Miten jokin aine on saanut noin tärkeän roolin elämässämme sen lisäksi, että se tappaa meidät hitaasti mutta varmasti...

Samaa laskukaavaa olen käyttänyt joskus aiemminkin mutta en ehkä noin tärkeän asian kanssa (lapsen asiat ovat aina ne tärkeimmät jos on vanhempi). No nyt voisinkin tähän pari laskutoimitusta laittaa kuten vaikka karkkipäivän karkit jotka yleensä maksavat noin 3euroa ja niistäkin väliin tulee napistua kun ei edellisiäkään ole syöty (muksu on vähän huono syömään karkkia vaikka sitä aina haluaakin, hyvä niin), karkit siis kustantavat noin 0,5askia ja itsekin olen varmasti ostanut joskus uuden askin vaikka vanhaakaan ei ole vielä polteltu... Sitten vaikka vaatteet joihin saattaa mennä vaikka 50€ onkin jo suuri juttu kun noin kalliita vaatteita ostellaan ja kohta ne menee jo pieneksi ja vali vali.. No niidenkin hintaa voi supistaa vähän eli hinta onkin 8,3a (a = lyhenne askista, uusi valuutta). Tuo siis vastaa noin 8 päivän aikana taivaalle palavaa rahaa, kyllä ne vaatteet varmaan kumminkin pidemmän aikaa kestää vaikka olis miten huonoja tai valmiiksi pieniä. Entäs lelut? Meidän mukkelo tykkää tällä hetkellä Monster High figuureista ym sälästä ja yksi tuollainen hahmo maksaa jopa 30€ joten niitä ei ihan usein ostetakkaan kun ei kerran ole pakko (tupakkaahan on pakko ostaa niin se on aria asia vissiin). No mutta kuitenkin supistamalla saadaan noidenkin hinnoista numeerisesti kauniimpia jolloin ne maksavatkin "vaan" 5a, eikös ole jo paljon edullisemmalta kuulostava luku? Eli jos vaan minä lopettaisin polttelun voisimme viiden päivän välein ostaa tuollaisen muksulle ja elintaso ei laskisi yhtään tai jos molemmat lopettaisimme ostaisimmekin heti vaikka kaksi.. Onko meillä siis varaa mutista muksun tarpeista jos itsellä on varaa poltella. NO EI!

Ne joilla ei omaa jälkikasvua ole voivat soveltaa "valuuttamuunninta" myös omiin menoihinsa. Vaikkapa 50e vaateshoppailu reissu muuntui tuoksi 8.3a summaksi ja sen voisi siis tehdä 8pv välein. Tai vaikka jokin vähän kalliimpi kuten lippulaiva puhelin onkin jo vaikka 600€ eli 100a tarkottaen, että 100päivän välein (noin 3,6kertaa vuodessa) voisi ostaa 600€ luurin sen vaikuttamatta mihinkään. Pariskunta joka asuu 500€ / kk vuokrakämpässä jotka molemmat polttavat voivat muuntaa tuon rahan ensin jolloin se on 83,3a jaettuna kahdelle eli noin 41a per henkilö. Jos molemmat ovat ilman tupakkaa ja muuten polttaisivat askin päivässä, he pystyisivät 41päivän välein maksamaan vuokran "tyhjästä" niin sanotusti. Kuulostaa mielestäni ihan kivalta. Toisaalta voisihan tuolla 1a hinnalla ostaa vaikka 6kpl euron arpoja joka päivä.. Ehkä arvasta saisi parempaa onnea kuin tupakasta... Etelän loma (about 500€) maksaisi noin 83a eli minulla se tulisi vuodessa noin neljä kertaa.. Voisi olla ihan jees.... Laskekaa nyt itsekin jumalauta miten paljon tuo paska meiltä rokottaa kaikkia kivoja asioita ja rahaa!

En usko silti, että rahaa alkaa jäädä yli kauheita määriä koska aina sille löytyy käyttö mutta vaikka se menisi pelikoneeseen se olisi fiksumpaa kuin itsensä myrkyttäminen! Emmekä varmasti aio lastammekaan alkaa hemmottelemaan ihan hulluna vaikka lopettaisimme molemmat koska lapsen pitää oppia ansaitsemaan tavaransa eikä saada niitä muuten vaan jatkuvasti. Se on minun mielipiteeni.
Hyvä keino voisi olla laittaa tuo normaalisti kauppaan menevä tupakkaraha säästöpossuun ja hops heijaa kuukauden päästä siellä olisi rahat lähteä käymään vaikka äkkilähdöllä jossain lämmössä! Siinä olisi palkintokin jo valmiiksi. Pakko tässä mainita eräs ystäväni joka on ollut lakossa pari vuotta ja tosiaan laittanut kaiken säästöön ja nyt possussa on pikkusen vajaa 4000euroa.. Kelpaisi ainakin minulle. Itse aion tällä kertaa tuota säästämistä kokeilla tai sitten laitan joka pennin Paf.fi ja lyön jotain harakiri vetoja jos vaikka lykästäisi, eipä ainakaan ole varma häviö toisin kuin tupakka.

Haasteeni on seuraavanlainen. Kaikki jotka haluavat yrittää lopettamista TOSISSAAN laittakaa tietoa itsestänne kommentti kenttään tai spostilla selantakana@gmail.com tai twitterissä @selantakana, facebookissa selantakana.
Porukalla joka saadaan aikaiseksi pidämme yhteyttä esimerksiksi spostilla ja facebook ryhmällä jonka luon. Kannustamme toisiamme, vertailemme apukeinoja jne. eikä tiedä vaikka syntyisi kaveruus suhteitakin... Tämä ryhmä voisi olla todella hyvä kannatin sille lopetamiselle kun muuten se on sellaista yksin kärsimistä.

Uskaltaako kukaan ottaa haasteen vastaan?!?! Palkintoja ei ole jaossa muutakuin oma terveys, onko se minkä arvoinen? Ei monessa tv-visassa ole noin isoja palkintoja sanon vaan..


Lisäksi otan mielellään vastaan lisää esimerkkejä "valuuttamuuntimeen" liittyen tai muuta sanottavaa jota kullakin on tästä tavasta jota ei millään tapaa voi sanoa hyväksi. Vaikka tarina jo lopettaneelta tai joltain jonka yritykset ovat menneet mönkään voisi olla kiva.  Tai joku joka on säästänyt itselleen mersun jne jne kaikki kiinnostaa kovasti ja toivottavasti myös tukee haasteen alkamista.

2 kommenttia:

  1. Hyvää pohdintaa ja tärkeä aihe!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitos. Lakko lähestyy ja tällä hetkellä pituutta näyttäisi olevan vähintään 4päivää. Lisää tykkäyksiä vaan ja osanottajia.

    VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!