keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Köyhyys vai kurjuus raja?Rajoja on monenlaisia kuten vaikkapa Suomen raja, Venäjän raja jne.. Mutta mikäs on tämä "köyhyysraja" meillä täällä Suomessa joka siis on alle 1100€ kuukaudessa tienaavan raja. Näin käydessä sinut siis leimataan myös yhteiskunnallisesti ihan aidoksi köyhäksi. Se ei kuitenkaan tuo sinulle mitään etuuksia tai muitakaan bonuksia vaan päinvastoin. Olet jo valmiiksi mennessäsi asioimaan johonkin laitokseen jossa tuloilla on merkitystä (pankki, kela, sossu ym) leima otsassa jolla saa tietynlaisen palvelun. Kelassa tukien haku voi olla jopa helpompaa, sossussa sinut jo tunnetaan ja katsotaan, että hohhoijaa sieltä sitä taas tullaan täyttämään niitä papereita moneen kertaan ennenkuin menee läpi ja pankissa valmiiksi tiedetään, että tuon annetaan korkeintaan tyhjätä säästöpossu tililleen, ei muuta koska hän on täysin maksukyvytön ja jopa rahan nostaminen on vähän kyseenalaista kun ei sillä pitäisi edes olla rahaa mitä nostaa.

No tuo raja on kuitenkin mielestäni melkolailla hurja, enkä tarkoita sitä niin etteikö ko. ihminen olisi tosiaan köyhä vaan päinvastoin. Ohimennen voisi sanoa, että nuo ihmiset ovat yleensä lisäksi niitä jotka heräävät kuudelta töihin joka arkipäivä (ei nyt sitten heti mietitä niitä muutamia puliukkoja ym joita tietysti myös on olemassa)... Naurattaako?? No ei naurata mutta vissiin ei ole mahdollisuutta parempaankaan ja lisäksi näiden työnantajat ovat yleensä rosvoja jotka ovat aina vain sillä linjalla, että vaikkapa siivoojan työ "ei ole niin hohdokasta tai tärkeää" että siitä pitäisi tuon enempää maksaa. Koittaisivat itse mennä siivoamaan tai olla paikassa jota ei kukaan koskaan siivoa! Ei paljoa järki päätä pakota vissiinkään kun eivät ymmärrä, että juuri nuo "paskahommien" tekijät pitävät muut siinä puhtaudessa, helppoudessa ja pumpulissa. Kyllä olisi hieman karua tässäkin hyvinvointi valtiossa jos missään ei siivottaisi, posteja ei jaettaisi, jätehuoltoa ei olisi, päiväkoteja ei olisi, vanhusten hoitoa ei olisi sitäkään vähää mitä on, kouluruokaloissa tai työpaikkaruokaloissa ei olisi tiskaajia eikä puhtaita astioita jne .... Noissa hommissa usein on niitä hyvinkin vähän tienaavia eikä kukaan silti varmasti voi sanoa etteivätkö nuo ihmiset tekisi tosissaan töitä. Ja jos jossain hommassa nuo joskus vähän "laistavat" niin on turha varmaan miettiä mistä vähäinen motivaatio voisi johtua.. Kunnioitus on aivan nollassa ja tulot sangen olemattomat niin onko kiva lähteä aamulla töihin? Jotkut tietysti ovat positiivisia ihmisiä ja ovat onnistuneet luomaan itselleen kivan työympäristön kaikesta huolimatta, he ovatkin yleensä niitä voittajia, ei rahallisesti vaan henkisesti ja sitä kautta kaikki asiat sujuvat paremmin mutta ei kukaan aina jaksa olla iloinen vai jaksaako ? No onneksi valtio keksii jatkuvasti lisää kivaa, eli vaikkapa tuon lapsilisien leikkauksen ja nyt vielä miettivät, että voisiko vaikka lomarahat ottaa pois ja pekkaset jättää historiaan.. Se kyllä varmasti veisi sen hymyn pois lopuiltakin "paskahommien" tekijöiltä eikö? Onhan se tympeää kun joku vähätuloinen kanssaihminen hymyilee töitä tehdessään ilman mitään syytä, varsinkaan jos itsellä ei satu olemaan mitään hymyilemisen aihetta juuri sillä hetkellä kun on sattunut jotain kauheaa kuten vaikka rolexista on loppunut paristo tai jokin muu kammottava tragedia mitä rikkaat elämässään kohtaavat.

Oma ehdotukseni olisikin, että nostettaisiin tuo köyhyysraja tuonne vaikkapa 1600€ / kk tienaavien kohdalle. Kuitenkaan tuostakaan summasta ei jää käteen kovin hurjia rahasummia jos sattuu vaikka asumaan Helsingissä missä pienenkin asunnon keskivuokra alimmillaankin huitelee noin 850€ kieppeillä (monessa muussakin paikassa Suomessa samoja hintoja jo). Sen maksettua jäikin käteen 750€ mistä sitten maksetaan sähköt, vedet, puhelin ja käteen jäi ehkä 600€. Siitä muuten pitää maksaa autokulut tai muut mahdolliset matkailukulut vaikka bussimatkat tms (siis työmatkat) jolloin ehkä on jäljellä max 550€. Parhaillaan tuolla rahalla elää sitten useampi ihminen jos vaikka kyseessä yksinhuoltaja, näin voidaankin jakaa tuo kahdella eli jää 275€ / hlö (eikä se rikas olisi ollut yksinkään eläjänä vai onko tuo 550€ / kk jonkun mielestä kovinkin paljon?). No tuolla "palkalla" mikä lopulta jäi pitää onnistua maksamaan kaikki yllättävät laskut, eläminen, vaatteet, siivousvälineet ja muut menot... Ei siinä paljon Helsinginsanomia tilailla noilla tuloilla. No tokihan tuon ymmärtää jos kyseessä on nuori ihminen joka vasta aloittelee omaa elämäänsä ja on ekassa duunipaikassaan töissä mutta kyseessä saattaakin olla ihminen jolla on yli 10v työkokemus takana ja on omassa hommassaan raudanluja ammattilainen. Mahtaako tulla ko. alalle uusia ammattilaisia kovin helposti jos jotain ei tapahdu ? Mielestäni tuokin ihminen on kyllä tuloiltaan köyhä.. Enkä tarkoita asialla mitään pahaa mutta turha varmaan noilla tuloilla on haaveilla asuntolainasta, autolainasta tai etelänlomista.. Jos mihinkään ei ole varaa kuin juuri ja juuri elämiseen varovasti päivä kerrallaan niin eikö voi sanoa, että on köyhä?

Tämä uuden köyhyysrajan sisällä työskentelevä 1600€ kuukaudessa tienaava tienaisi kuitenkin noin 500€ enemmän kuin tuon tämän hetkisen köyhyysrajan sisällä oleva (1100€) eli voidaankin laskea tuo sama laskutoimitus uudelleen uusilla luvuilla. Tulot 1100€ vähennetään se vuokra 850€ jolloin jää 250€ vähennetään ne sähköt, vedet ja puhelin ja jää ehkä noin 100€ siitä sitten otetaan taas ne matkakustannukset ym pakolliset pikkumenot voi jäädä vielä 50€ käteen jos ei pahasti mene pakkasen puolelle. No miltäs tuntuu tuolla palkalla lähteä töihin?? (en viitsi edes laskea sitä jaettuna kahdelle ihmiselle).. Jäähän tuosta toki käyttörahaa joka päivälle noin 1,7€ jolla pitää syödä, juoda, ostaa vaatteet, huolehtia asunnosta jne jne..
Ei taitaisi ihan kaikilta onnistua joten SUURI hatunnosto niille jotka tuota elämää elävät! Olen toki itsekin hetkellisesti tuota kokeillut ja helppoa ei ole, sen voi sanoa. Omalla kohdalla olin silloin ammattikorkeassa ja puoliso vielä äitiysvapaalla. No sossu meitä avusti tietyn aikaa (muutaman kuukauden) kunnes sieltä kerran taas päätös tuli jossa oli puolisolle ja lapselle myönnetty tuo hurja toimeentulotuki mutta minun kohdallani luki että "toimeentulotuki evätty koska laiminlyö perhettään kun ei hae / mene töihin". Tuli muuten hyvä olo tuon lauseen lukemisesta, että oikein valtion laitos totesi minut kelvottomaksi vanhemmaksi.. Koulu sitten jäi kesken ja menin töihin ja nostin itseni yli tuon maagisen 1100€ rajan (juuri ja juuri), se niistä koulun papereista sitten, ei ollut varaa käydä koulua, minkäs teet. Toki on vielä tuo kela josta mahdollista hakea asumistukia ym. mutta on se niin raakaa byrokratiaa, että yhdenkin virheen teet lapuissa niin oletkin yhtäkkiä maksajan puolella eikä ne tuet muutenkaan ihan kaikelta pelasta vaikka kuinka yrittäisi, niitä on aina liian vähän mutta tavallaan olisi väärin niitä nostaakkaan...

Mielestäni voitaisiin nostaa köyhyysrajaa ja antaa sen vaikuttaa ihmisiin niin kuin tähänkin asti mutta tuo alle 1100€ tienaavien raja voitaisiin nimetä uudelleen vaikkapa kurjuusrajaksi joka sitten antaisi jotain etuoikeuksia, vaikkapa vähän kevyemmät verot (autoveroja myöden), mahdollisuus vähän saada enemmän liksaa omalle tilille työnantajan kuluja keventämällä näissä kurjuus tapauksissa, valtio voisi avustaa autovakuutuksessa, sossun kaavake voisi näille "kurjille" olla sellainen johon ei tulisi kuin nimi ja pvm niin tietävät jo siitä mikä on kyseessä, mahdolliset kelan tuet pyörisivät automaattisesti jo ilman papereitakin niin kauan kun pysyy tuon kurjuusrajan sisällä. Lisäksi voisi saada vaikka jonkin "kurjakortin" jolla saisi vaikka lidlistä 10% alennusta. Tuskin se olisi yhtään nolompi kuin ne sossun "ruokalaput" jotka ovat varmaan ainut maksutapa joka ei vissiin siirry koskaan tälle vuosituhannelle sillä ne ovat aina vaan noloja paperilappuja joiden kanssa nuoret kassa neidot ihmettelevät ja huutelevat keskenään, että "mitäs tämän sossunlapun kanssa tehdään" kyllä siinä tulee mahtava olo kun muut vahtaavat ja paremmin tienaavat voivat vähän kikattaakkin tai jopa kiukustua että miksei heitä palvella vaan tuollaiseen yhteiskunnan heittiöön haaskataan kallista aikaa ja kun tällä rikkaalla varmaan olisi kova kiire ja paljon tärkeämpiä menojakin kuin tuolla köyhällä... Eikös kuulosta typerältä nuo parannusehdotukseni!? No varmaan kuulostaa ja ehkä jopa haukkumiselta mutta uskokaa tai älkää ei ole mitään haukkumista vaan nuokin pienet asiat auttaisivat suuresti ihmistä joka saa käyttää 1,7€ päivässä elämiseen. Ei siinä ole kertakaikkiaan varaa ravata sossuissa ja kelassa vuorotellen tai ajaa töihin jos matkaa on yli 5km.. Ruoassa taas jos säästää vaikka yhden euron se on jo yli puolet päivän budjetista. Jokainen euro on tarpeen.

Näitä kurjuusrajan alla eläviä on jo Suomessa todella paljon mutta valtio ei tunnu asiasta hätkähtävän... Kaikkeen olisi paljon ratkaisuja ja ammattiliitotkin voisivat edes yrittää tehdä tehtävänsä ja valvoa tekijän etua sen verran, että tuollaiset palkat olisivat kertakaikkiaan laittomia... Tai jos työnantaja on niin konkurssikypsä ettei parempaan pysty niin laittaisi ovet kiinni. Jotkut alat vaan on jotenkin onnistuttu painamaan noiden tulorajojen alle ja on tehty tilanteesta aika paljolti nurinkurinen eli mitä raskaampaa työtä teet sen vähemmän tienaat. Jos saat aamulla herätä koska huvittaa, vetää siistit mukavat vaatteet päälle ja painua toimistolle katselemaan läpi johtajan tekemiä papereita kahvikupin kanssa älypuhelin toisessa kädessä facebookki auki tienaat kuitenkin todennäköisesti paljon paremmin kuin se likaisissa työvaatteissa jo kuudelta herännyt tyyppi joka konttaa pöytäsi alla siivoamassa (ja joo oli se ihminen eikä rahi joka siellä pöydän alla oli).. Onko hyvä mieli kun katselee tätä raatajaa tietäen, että sinulla on asiat huomattavasti mukavemmin ja kuulut "parempiin" ihmisiin kuin hän..
Sitten tietenkin vedät esiin jonkin "merkonomikortin" eli vetoat siihen, että olet käynyt niin ja niin paljon kouluja jolloin kuuluukin tienata enemmän kuin tuo siivooja.. No saatat tietää yhdestä asiasta enemmän kuin tämä siivooja mutta todennäköisesti hänellä on isompi elämän koulu takana kuin sinulla koskaan tulee olemaankaan. Olen myös nähnyt ihan insinöörejä ym koulutettuja jotka eivät vaan ole omiin hommiinsa työllistyneet ja ovat "kurjien" joukossa, siinä ei paljon amk paperit paina. Ennen vanhaan lisäksi on ollut koulu / oppiminen paljon enemmän tekemisen kautta tapahtuvaa ja monilta nuo viralliset paperit puuttuu vaikka varmasti ovat ammattilaisia ja tällä papereiden vaatimisellakin saadaan vielä sorsittua niitä vanhoja kunnon todellisia ammatilaisia jotka ovat jo kaikki tilanteet nähneet ja ovat tottuneet työnsä hoitamaan kunnialla.

Olen niin kyllästynyt siihen, että täällä hyvinvointi valtiossa voi palkat olla tuota luokkaa jopa viidesosalla kansasta ja sitten ihmetellään verotulojen vähyyttä ja ostovoiman surkeutta... Millä rahalla ko. henkilö nyt sitten ostelee kaikenlaista ? Toki sossun rahalla saattaa joskus ostaakkin jotain mutta se sossunraha on valtiolta pois.. Miksei tilanteelle voi tehdä jotain, vaikka verot pois noin vähän tienaavilta ja tietyille aloille suuria kevennyksiä työnantaja maksuihin, että saataisiin edes jonkinlainen realistisuus noihin tuloeroihin kun tällä hetkellä tilanne on enemmänkin törkeä! Lisäksi valtiolla ei itselläkään tunnu olevan mitään käsitystä keskipalkoista tai muustakaan (kannattaa todella lukea vanhempi juttuni niistä tästä linkistä) . Miksipä olisi kun kyllä noilla päättäjillä menee ihan hyvin ja valtio maksaa kulut.

Köyhyysraja ja kurjuusraja olisivat nimikkeinä mielestäni hyvät ja kertoisivat todellisemmin kansamme tilanteesta kun iltalehden otsikkona olisi vaikka, että "1000 000 Suomalaista elää kurjuudessa" sana köyhyys on jopa kaunistelua tilanteen todellisesta vakavuudesta.

Koittakaa ihmiset jaksaa siitä huolimatta olittepa millaisessa tilanteessa tahansa, älkääkä ajatelko, että minulla olisi mitään köyhiä, hyvätuloisia, koulutettuja, kouluttamattomia tms vastaan.. Päinvastoin minä ihailen erilaisia tarinoita ja ihmisiä niiden taustalla, osa on menestys tarinoita osa hyvin surullisia tarinoita mutta kaikilla niillä on tarkoitus. Itse kuulun tuonne lähemmäs kurjuus / köyhyys rajaa mutta haaveena on joskus nousta jopa tuonne "uuden köyhyysrajankin" yläpuolelle (olenhan siellä ollutkin paljon mutta verottaja on siinä kohtaa pitänyt huolen ettei käteen jää kuitenkaan sen enempää, isoveli siis valvoo kyllä).... Nuoruus meni tiukasti tuon kurjuusrajan alla mutta silti elämä oli elämisen arvoista, eikä mitään puuttunut, kiitos siitä äidilleni. Haaveet koskivat rahan tienaamista ja lottovoittoja kun taas rikkaat haaveilevat usein asioista mitä köyhillä jo on, onnea ja rakkautta. Mennään siis päivä kerrallaan, rikkailla on rahaa mutta yleensä köyhillä ja kurjilla on enemmän henkistä onnea ja todellisia ystäviä sekä arvostusta pienillekin asioille ja maailman päivittäisille ihmeille...
Kaikille siis on tarkoitus.


Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ja kommentoikaa. Se auttaa jaksamaan tätä blogin pitämistä ja muutakin. Kiitos kaikille lukijoille ja lukekaa ihmeessä muitakin juttujani.


-Opinio


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!