perjantai 5. joulukuuta 2014

Kaavioita tilanteesta..

Noniin tuli väännettyä pari kaavioita (edellisessä tekstissä lupasin) joissa on muutama verrokki maa tuolta eu:sta ja sen ulkopuoleltakin. Niitä voi joskus vielä laittaa lisää jos joku kokee tarvetta.

Kaavio 1. Ostovoimat / palkat


Kaaviossa siis kohdat: ostovoima, säästöön ja todellinen palkka. Tässä selitykset mitä nuo meinaavat.

Ostovoima: on saatu kun "todellisesta palkasta" on vähennetty vain kokonaisvero kunkin maan keskiarvoisen prosentin mukaan jolloin nähdään tavallaan aina ihmisen nettoansio.

Säästöön: Lukemat ovat muodustuneet siitä kun todellisesta palkasta on vähennetty kokonaisveron lisäksi ruoka, asuminen, vaatteet, perushyödykkeet ja liikkumiskulut. Näiden jälkeen siis jäi se mitä jäi.. Kyseiset kulut on laskettu jokaisen maan kohdalla erikseen paikallisten hintojen keskiarvoja hyväksi käyttäen, saaden jokaiselle maalle tietyt keskiarvot hintatasoihin kuhunkin kohderyhmään. Lisäksi on kerrottu asumismenot kuukausittain, ruokamenot päivittäin jne jotta pitävät paremmin paikkaansa.

Todellinen palkka: on saatu ottamalla verrokiksi 40 000€ vuosiansiot ja verraten sitä kunkin maan keskiansioiden kanssa josta saatu aina kerroin joka maalle joka siis kertoo kuinka paljon suhteessa enemmän tai vähemmän ko. maassa tienataan kuin keskiarvoisesti. Tässä nyt tuo 40 000€ on sen takia keskiarvo jotta kokonaisverotukset ym pitäisivät mahdollisimman hyvin paikkaansa kun ne on laskettu yleensä noin 39 000 - 42000€ tienaavien mukaan (progressiivisessa verotuksessa prosentit heti lukuja kasvaettaessa muuttuisivat ja kaavio ei pitäisi enään paikkaansa). Keskiarvo ei vaikuta kertoimen muodostumiseen maiden välillä koska kaikki on laskettu saman keskiarvon perusteella. Todellista palkkaa ei kuitenkaan voida käyttää suoraan palkkavertailuun numeraalisesti vaan se toimii ainoastaan kuvaajana sille missä tilipussi on paksuin ja missä ohuin. Eli älä tuijota lukuja vaan pylvään pituutta.

1 taulukossa on käytetty  kertoimen saamiseksi esim. Suomalaisten kohdalla 3200€ keskipalkkaa jonka tilastot ilmoittavat. Näin ollessaan tilanne on meillä aika hyvä muihin kilpailijoihin verrattuna. Ja jos se tosiaan on totuus ja kaveeraan itse vain sattumalta köyhien kanssa niin meidän kannattaa heti nyt lopettaa vinkuminen mistään kovista veroista tai muustakaan kalleudesta. Pakko myöntää. Virolaisilla ei ole kovin valoisan näköistä myöskään vaikka hintataso on kirkkaasti halvin niin tulotkaan eivät päätä huomaa.. noin 900€ /kk palkka ei kuulosta edes täällä hyvältä.

Alla oleva taulukko puolestaan on laskettu käyttäen Suomelle keskipalkkana 2000€ kuukaudessa joka on minun tuttavapiirissäni totuus (bruttoja kaikki).

Kaavio 2 / oma todellisuus:Nyt tilanteemme ei enään olekaan niin nami. Ja siis älkää edelleenkään tuijottako numeroita maa kohtaisesti vaan vertailkaa niitä keskenään muuten taulukko ei anna oikeata kuvaa. Esimerkiksi voimme tästä päätellä, että meidän tulotasollamme ja verotasollamme ruotsalaiselle jäädessa noin 34 000€ /vuosi Suomalaiselle jäisi samassa suhteessa laskettuna 25 000€ / vuosi, ostovoimamme paljon huonompi ja säästöjen kannalta tulee vain takkiin joka vuosi.

Kaikki voidaan laskea miten vaan mutta mielestäni tämä alimmainen kaavio siis kuvaa aika mukavasti sitä minun lähelläni vallitsevaa totuutta jossa keskiansio ei todellakaan ole mitään 3200€ vaan se pyörii siinä 2000€ hujakoilla. Miltäs kaavio voisi näyttää jos siihen laittaisi mukaan köyhät ym.

Onko jollain halua nähdä niistä hintatasoista jotain käyriä vai jätänkö vääntämättä.. Viro on halvin, Norja kallein :) siinä ne tärkeimmät jo etukäteen.

Kaavioiden ulkopuolelta voidaan myös mainita, että tuolla Ruotsissa asiat näyttävät olevan huonommin kun meillä, minua se ainakin piristi kun lukuja tutkin.Tykätkää (oikealta valikon yläosasta löytyy tykkää painike jolla voi tykäkä koko blogista ja saada fbn kautta tuoreita juttuja), jakakaa, seuratkaa ja kommentoikaa. Se auttaa jaksamaan tätä blogin pitämistä ja muutakin. Kiitos kaikille lukijoille ja lukekaa ihmeessä muitakin juttujani.

-Opinio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!