torstai 4. joulukuuta 2014

Hyvänteväisyyteen rahaa mutta minne se menee
Rahankäyttö on monilla vähän niin ja näin, itselläkin ollut joskus aikalailla tuuliajolla tuo homma mutta niin se näkyy olevan monella järjestölläkin.

Moniko on lahjoittanut rahaa "hyväntekeväisyyteen" joko oikein tilisiirtona, puhelimitse tai edes tunkenut muutaman roposen punaisen ristin keräyslootaan ? No mihin ne massit sitten siitä menevät? Tiedä häntä sitten, itse epäilen vahvasti, että läheskään kaikki ei mene sinne minne pitäisi. Yritin selvitellä asioita joista lähinnä kiinnostavin olisi ollut Suomessa toimivien hyväntekeväysyys järjestöjen tulokset, keräystulokset siis. Mutta ne ovatkin vähän kiven alla, sekalaista tietoa yksittäisistä keräyksistä löytyy ja jotain paikkakunta kohtaista mutta kokonaissummat olivatkin jo eriasia. No täytyy jälleen turvautua mielikuvituksen ja tiedon yhdistelmään. Esimerkkinä voisi kuitenkin käyttää lausetta jonka löysin Punaisen Ristin papereista. "Nälkäpäivä on kartuttanut Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoa vuosina 1981-2013 yli 72 miljoonaa euroa." Lauseessa nyt ei sinänsä ole kummallista muutakuin melko hurja rahamäärä (katastrofirahasto on vain yksi pieni osa) sekä tuo lauserakenne jonka mukaan tälläinen tavis tajuaa sen niin, että punainen risti vaan kerryttää varoja johonkin rahastoon käyttämättä niitä kuitenkaan... No kummakos tuo kun Suomen punaisen ristin pääsihteerin palkka on ollut viimeisen tiedon mukaan (2009) 98 228€. Kyllä tuonkin maksamiseen vähän jo täytyy rahaa kerätäkkin. Tottakai punainen risti ilmoittaa, että palkat maksetaan jostain muualta kuin keräysrahoista mutta muuttaako se sitä tosiasiaa, että on häikäilemätöntä ottaa tuollaisia summia palkkoja hommassa jota monet tekevät vapaaehtoistyönä ja kun kyseisen laitoksen ulospäin antama imago antaisi ymmärtää, että työntekijät ovat hyveellisiä eivätkä itse rahalla mässäile vaan käyttävät kaiken mahdollisen ihmisten auttamiseen ympäri maailmaa (koskahan muuten keksivät, että kotimaassammekin olisi monta avustuskohdetta vaikka koko rahalle). Toinen asia minkä onnistuin saamaan esiin oli se, että punaisen ristin omien sanojen mukaan alle 15% keräystuloista menee kuluihin (onko se vähän). No tuosta 72miltsistä se olis sellaiset vajaat 11milliä, montakohan punaista lipasta tai liiviä tuolla rahalla saa?
Palkkakärjessä kuitenkin oli muitakin avusturjärjestöjen johtajia kuten vaikka Uniceffin suomen johtaja 99 651€ tuloillaan, syöpäjärjestöjen johtaja 98 735€ tuloillaan jne jne jne.. Joka järjestön pääjehu kuitenkin tienasi uskoakseni vähän enemmän kuin moni jota he avustavat.

Jotta tämä ei menisi sekalaisilla luvuilla leikkimiseksi voitaisiin ottaa vähän sitä mielikuvitusta mukaan ja ajatella noiden vaikkapa nenäpäivään osallistuneiden yhdeksän eri järjestön yhteiset vuosittaiset keräystulot joita voisi helposti olla 20 miljoonaa / vuosi siis yhteensä kaikilta yhdeksältä vaikkakin oletan tuon olevan vielä melkoisesti alakanttiin arvioitu ja hei se oli vain SUOMESTA kerätty. Entä koko maailman keräykset? Pakko olla jo satoja miljoonia... Tai jos puhutaan vaikka vaan Suomen kaikista hätäavuista ja muista lahjotteista niin puhutaan jo ihan suomenkin kohdalla noin miljardista... Jaa ei oo paljoa vai? No mitä sillä saa? Mainosten mukaan joita tv:stä esim tulee jo eurolla saa jollekin viikon safkat eli 52 eurolla saa vuoden ruuat vai  ? No kyllä sitten aika monella on ruoka ainakin turvattu. Noh ei läyhätä nyt niiden raukkojen ruuan tarpeista tai siitä ovatko he oikeutettuja ruokaan tai mistään muustakaan typerästä kun tarkoitukseni oli alunperin ihmetellä sitä, että onhan kaikki maat joskus olleet "kehitysmaita" vai onko esim Suomessa ollut jo vaikka 1000 vuotta sitten vastaava teollisuus kuin nyt ? Epäilenpä vähän, että silloin sen ajan Suomalainen on joutunut itse saalistamaan ruokansa jos on mieli tehnyt syödä ja hommaamaan vetensä jos jano on tullut. Toki jotkut varmasti tekivät jotain töitäkin mutta epäilisin, että harvempi tuohon aikaan vielä toimisto hommia teki päätteen ääressä ja osasiko täällä jokainen silloin lukea ? Epäilenpä aika vahvasti... No tähän nykyhetkeen on tultu kovalla työllä, opiskelulla ja laajentamisella pikkuhiljaa. Mikä kumma siinä on, että nämä nyky kehitysmaat eivät voisi itse kehittyä pikkuhiljaa niinkuin me muutkin ? Tai jos noita kaikkia kerättyjä miljoonia ei käytettäisikään mihinkään ruokkimiseen, hyttysverkkoihin ja vaatteisiin vaan tehtäisiin näille raasuille tehtaita, kouluja ja kunnallistekniikkaa.. Olettaisin muuten, että joku yksinkertainen tehdas saisi tuollapäin maailmaa aika halpaa työvoimaa. Ja sitä kautta kun työpaikat alkaisivat kehittyä myös halu opiskella paranisi ja taas sitä kautta alkaisi kiinnostaa kaikki kunnanpalvelut kuten sairaanhoidot, kirjastot, viemärit ym. Vai olenko nyt taas aivan hakoteillä? Olen ikävä kyllä nähnyt useita dokumenttejä noista kehitysmaista joissa moititaan sitä, että paikalliset eivät halua eivätkä viitsi tehdä mitään. Osittain siksi, että he ovat tottuneet kaikenlaiseen apuun ja järjestöihin, osittain se on vain kulttuuria. Minkä kumman takia meidän järjestöjen pitää käydä heidän asiansa hoitamassa jos eivät kerran viitsi asioita itsekään tehdä. Jos me Suomalaiset olisimme olleet patalaiskoja maa aikojen alusta ei meitä täällä nyt olisi.
Toki järjestöt ovat esimerkiksi kaivaneet näille kaivoja mutta järjestään ne ovat olleet hetken päästä pilalla kun nuo ihmiset jopa käyvät ulostamassa niihin kun ei vaan ole mitään kiinnostusta eikä kunnioitusta mihinkään tai sitten jättävät ne muuten vaan hoitamatta jos säätiön väki ei hoida. Annettaisi kaivon sijasta vaikka lapio ja aikaa keksiä mitä sillä tehdään. Kyllä moni kaivaa itselleen vettä ennenkuin janoon kuolee, ainakin täälläpäin. En pysty mitenkään käsittämään muuta syytä järjestöjen olemassaoloon kuin, että pidetään yllä "auttajan imagoa" mutta ei kuitenkaan auteta paljoa jotta maat myös pysyvät kehitysmaina ja sitäkautta järjestöjen elämä sekä tulot on turvattu. Muuten lakkaa rahat tulemasta.
Teollistaminen olisi melko halpa ja nopea tapa saada tulosta mutta ei näillä tämänhetkisillä konsteilla tule koskaan tapahtumaan jos viedään vaan ruokaa valmiissa kupissa ja opetetaan joku lukemaan (mitä se siellä sitten lukee??). Tottakai pitää tarjota heille vaikkapa lääkkeitä mutta kyllä uskoisin, että olisi kannattavempaa pitkällä tähtäimellä laittaa vaikka lääketehdas sinne pyörimään. Sieltä sitten saavat "kuormasta" itsensä lääkitä ja lisäksi siitä hyötyvät taloudellisesti lääketehtaan pitäjät ja työntekijätkin voitoista jaettavana siivuna ja palkkoina.

Se on mahtavaa, että avustetaan ihmisiä mutta miten voidaan olla noin sokeita ja antaa rahaa järjestöjen haaskattavaksi kasvavaa tahtia nähden kuitenkin aivan suoraan livenä, että avustusmaissa ei tapahdu yhtään mitään... Jos minulla olisi rahaa ja mahdollisuus menisin sinne pistämään pystyyn jonkin tulitikkutehtaan jossa sitten olisi paikallisia sarjatyöläisinä alkuun vaikkapa euron päiväpalkalla joka mielestäni pitäisi olla heille jo huikea palkka. Käärisin hyvät rahat ja auttaisin samalla heitä. Ehkä jokin verotus tai muu vastaava kuitenkin tekee järjestöjen pyörittämisestä kannattavempaa. Ja tietysti jos joku nyt menisi tuon tempun tekemään punaisen ristin tms kätyrit kävisivät sabotoimassa tehdasta paikallisten nimissä niin kauan, että se olisi pakko lopettaa ja saataisiin syy kerätä rahaa sen muuttamiseksi spr:n kenttäsairaalaksi (siis esimerkki vain ei muuta)... Tämä on sellainen aihe josta kevyesti kirjottaisi kirjan mutta tahallaan jätän tämän tähän ja toivon, että lukija itse herää ja käyttää omaa päättelykykyään rahojen käytöstä ja viisaammasta avustamisesta.

Muistakaa, että järjestöjä on maailmassa satoja jotka rahaa keräävät. Rahaa kerätään ehkäpä tosiaan satoja miljoonia joka vuosi ja jos kaikki käytettäisiin tuonne kehitysmaihin siellä pitäisi olla jo useita pilvenpiirtäjiä, tehtaita, hotelleja, kauppakeskuksia ym. mutta jos kaikki annetaan vain vaatteina ja ruokana ei avun tarve tule koskaan loppumaan kun kehitystä ei tapahdu. Jakaisivat vaikka rahaa mielummin niin saavat itse miettiä mitä sillä tehdään. Jos täälläkin palkat maksettais ruokana olis hankala mennä vaikkapa autokaupoille joka taasen edistäisi taloutta. Noh joo.... Niin ja aihetta sivuuttaen voisi vielä kertoa muuan professorista joka on geenitutkimuksen saralla hyvinkin edistynyt ja lausahti joskus tv:ssä, että jos maailma antaisi luvan geenimanipulointiin jossain maassa ja isossa mittakaavassa hän pystyisi poistamaan nälänhädän koko maailmasta muutamassa kuukaudessa kasvattaen suurella nopeudella kasvavaa viljaa ym.. En kannata geenimanipulointia mutta jos sillä saataisiin noin iso asia korjattua eikö sitä sitten voisi sen verran käyttää? Vai onko avustusjärjestöt maksaneet oikeille ihmisille jotta äänestetään "ei geenimanipulaatiolle". Näin taas turvaten sen järjestön varainkeruiden syy eli nälkä joka pitää myös pysyä.

Toinen mielenkiintoinen aivan toisenlainen järjestö on Sotiemme veteraanien veljesliitto sekä muut veteraani keräys järjestöt. Veteraanien määrä laskee radikaalisti koko ajan lähinnä ikääntymisen vuoksi. Mutta entäpä keräykset, no ei laske ei kun kasvaa.. Jonkun järjestön sivuilla jopa luki, että rahantarve / keräystentarve kasvaa joka vuosi.. Miten tuo mahtaa olla selitettävissä ? No pari hyvää esimerkkiä on tuo veljesliitto sekä kaatuneiden muistosäätiö. Ensinmainitulla on tilin saldokin julkaistu joka on 60 miljoonaa (eikä taaskaan ole ainut järjestö vaan on useita vastaavia). No veljesliitolla on niin hieno ajatus, että siihen mennessä kun kaikki veteraanimme ovat poissa on myös rahat jaettu vaikkakin niitä vielä kerätään jatkuvasti lisää. Kun taas kaatuneiden muistosäätiö halusi muistuttaa että säätiöllä on muitakin tehtäviä kuin veteraanien avustaminen. No mikäs siinä sitten jos kerran muitakin rahan menoja löytyy.. Löytyis niitä multakin.. Näidenkin porukoiden johtajat ovat taas palkkalistoilla niitä melko hyvätuloisia (veljesliiton päällikkö 128 346€ ja Suomen sotaveteraaniliitto päällikkö 76 698€) mutta kaipa nekin rahat on taas väitetysti saatu jostain muualta. Ajatellaanpa nyt sitten vaikka vain tuota veljesliittoa (toinen vastaava on Suomen sotaveteraaniliitto, samaa kokoluokkaa) joka haluaa siis puheidensa mukaan päästä eroon rahoistaan jota nyt olisi tuo 60 000 000egeä ja summa kasvaa vuosittain vaikka ne maksavat tukia kyllä kaikille veteraaneille ihan ok. No entäpä vuonna 2025 jolloin veteraanien määrän arvioidaan olevan 1500 tienoilla... Jos meillä silloin on vielä parillakin eri säätiöllä tuo 60 000 000ekua tilillä voidaan sanoa, että melko mukavasti pyyhkii noilla viimeisillä vaikka ovatkin jo sen ikäisiä etteivät varmaan ihan kaikkea enään tajuakkaan. Ehkä järjestöt ovat hyvällä asialla ehkä eivät, tiedä häntä mutta kolme asiaa niissä minua vaivaa. Ensinnäkin eikö ole aika selvää, että noissa säätiöissä on taustalla myös bisnes vaikka ne alkujaan hyvällä asialla olisivat olleet niin varmasti on myös bisneslinja mukana nykyään ja tavoitellaan voittoa tai ainakin pyritään saamaan hyvät palkat maksettua omalle väelle, kai tuon veljesliiton työntekijät ovat tietoisia siitä, että kun veteraaneja ei enää ole järjestö kuulemma loppuu (työttömiä tulee). Entä onko oikein, että pottia kerätään jonkin järjestön tilille niille veteraaneille jotka syystä tai toisesta elävät pisimpään ? Mielestäni rahoja pitäisi maksaa ulos reaaliajassa sitä mukaa kun sitä tulee jotta kaikki veteraanit saisivat järjestöistä täyden ilon niin kuin ovat ansainneet. Ei kai tuollainen raha summa vahingossa mihinkään kasaannu vai ? Eniten vaivaa se, että miten nuo järjestöt perustelevat veteraanien poismenon jälkeen tarvettaan olla olemassa? Ehkä omaisille kerätään jotain tai hautojen kunnossapitoon ym vastaavaan jolloin rahantarve on huomattavasti pienempi mutta keräysmäärät tuskin tippuvat, näin saadaan maksetuksi järjestöjen hallinnoille vielä paremmat palkkiot.. Byrokratia iskee joka paikkaan ja raha ratkaisee.

Kunnia kaikille jotka ovat isänmaatamme sodissa puolustaneet ja toivottavasti järjestöistä on teille mahdollisimman paljon apua. Toivottavasti myös erilaisista avustussäätiöistä on apua tuolla muualla mutta näiden taloudellisen rakenteen tutkimiseen silti kannattaisi ehkä käyttää vähän enemmän aikaa kuin nykyisellään. Moni tutkija on jo toki asioita setvinyt ja julkaissut hurjia tietoja rahojen käytöstä aivan vääriin asioihin ( btw. SPR:llä joskus näin kaksi tuliterää mersun sprintter pakua vieretysten parkissa ja pukumiehiä ympärillä, ehkä ne oli olleet aivan pakko hankintoja ja vieläpä tänne Suomen maaperälle)  mutta jotenkin ne uutiset on aina nopeasti painettu piiloon. Kuitenkin jopa jonkinlaisena faktana joskus julkaistiin, että hyväntekeväisyydestä noin 40% jää järjestöjen ylläpitoon. Kaikki saa itse päättää onko se paljon.

Nostan vielä säätiöille hattua JOS TIEDÄTTE VARMAKSI että juttunu ovat olleet tuulesta temmattuja ja jos tosiaan raha menee minne kuuluu ilman bisneksen mukana oloa, olette todella hyvällä asialla. Siinä tapauksessa kaikki edellä oleva teksti on vain skeptisen pessimistin päässä liikkunuttu huttua.

Kukin tehkööt ratkaisunsa itse ja lahjoittaa mitä haluaa. Itse en kuitenkaan sitten kun tulen miljonääriksi halua edes tuon 15% menevän mihinkään järjestön kuluihin vaan vien lahjarahani vaikka itse sinne missä sitä tarvitaan tai laitan sen tikkutehtaan pystyyn.

Onnea veteraaneille vielä siitä, että juuri näinä päivinä on kulunut tasan 75vuotta talvisodasta jossa meitä myös puolustitte!
Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ja kommentoikaa. Se auttaa jaksamaan tätä blogin pitämistä ja muutakin. Kiitos kaikille lukijoille ja lukekaa ihmeessä muitakin juttujani.


-Opinio

3 kommenttia:

 1. Pari pointtia, vaikka enemmänkin olisi sanottavaa.
  "Mikä kumma siinä on, että nämä nyky kehitysmaat eivät voisi itse kehittyä pikkuhiljaa niinkuin me muutkin?"
  Esimerkiksi UNICEF tuki Suomen lapsia nykyistä 15 miljoonaa euroa vastaavalla summalla toisen maailmansodan jälkeen, kun maamme oli aivan polvillaan ja lapsilla ei ollut edes kenkiä. Suomen ilmainen kouluruokailu kaikille on tuon tuen peruja. Aivan samaa apua mekin olemme siis saaneet.
  https://www.youtube.com/watch?v=L1I05dMx9aE
  UNICEF käyttää tänäkin vuonna Suomen toimintaansa yli miljoona euroa ja työllistää vuosittain yli sata nuorta.
  UNICEFin pääsihteerin palkkaan vedotaan usein. Se on aina avoimesti julki järjestön vuosikertomuksessa ja vastaa tavallisen suomalaisen lukion rehtorin palkkaa. Tämä rehtori vaan on 200 ihmisen esimies, vastuussa kovasta tuloksesta ja työssä, jossa raskaita matkapäiviä kertyy kymmeniä ja kymmeniä.
  https://unicef.studio.crasman.fi/pub/public/pdf/UNICEF-vuosikertomus-2013.pdf
  Vastakysymys: mikä olisi mielestäsi oikea palkka oman alansa huippuasiantuntijalle?
  Laajennetaan vähän: järjestöjen kuluihin vedotaan usein ja kuvitellaan, että ne menevät palkkoihin ja haaskuulle. Faktat ovat aivan toisia.
  Esimerkiksi UNICEF ylläpitää Kööpenhaminassa maailman suurinta humanitaarisen avun varastoa, ja voit kuvitella, että se maksaa. Tilanne vaan on se, että kun maanjäristys, tsunami tai ebola iskee, niin kumpi on tehokkaampaa hätäapua: a) ryhdytään ostamaan maailmalta huopia ja saippua vai b) aloitetaan heti pakkaaminen valmiista varastosta.
  Kuluista ja niiden merkityksestä lisää täällä: http://www.projectmama.info/2014/11/auttamisen-ammattilaiset.html
  Jostain syystä osa ihmisiä suhtautuu järjestöjen työhön epäluuloisesti. Toivottavasti tieto ja faktat avaavat vähän sitä, mitä tehdään, miksi ja millä vaikutuksilla.
  Niistä vaikutuksista: esimerkiksi puhdasta juomavettä saavien määrä lisääntyi yli 2 miljardilla reilussa 20 vuodessa. 2 000 000 000 ihmistä.

  Kun seuraavan kerran juot lasin vettä, kannattaa miettiä, miten tärkeä saavutus tuo on. Kiitos siitä kuuluu heille, jotka tukevat järjestöjen toimintaa vähästään.
  Kuukauslahjoittajaksi pääset täällä: https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/lapsi/

  VastaaPoista
 2. Loistavaa kommentointia ja kertoo toki kauniin sanoman Uniceffin puolesta. Ehkä olet promotyöntekijä tai ehkä olet tosissasi, tiedä häntä taas... Jos kaikki mitä unicefistä tuohon kirjoitit pitää kutiaan on varmaan aiheellista taas sanoa että arvokasta työtä tekevät. En silti muuten missään kohtaa väittänyt etteikö Suomea olisi jossain kohtaa varmaan autettu mutta vaikka ei olisi autettukaan olisi Suomi varmaan tässä samalla paikallaan. Ehkä jotkin suvut olisi jääneet tulematta enkä tiedä olisinko itsekään tässä mutta olemme me Suomalaiset itsekin kantaneet kortemme kekoon. Lisäksi tuo hätäapu ei mielestäni olekaan mitenkään tyhmää vaan päinvastoin silloin kun jokin katastrofi tapahtuu onkin hienoa, että joku on edes auttamassa mutta enemmänkin harmittaa se jatkuva apu tuolla joissain maissa jota ei edes yritetä kehittää yhtään vaan aina vaan mennään samalla kaavalla vuodesta toiseen..

  Tottakai ammattilaisen pitää palkka saada mutta miksi sitten pidetään tietyissä järjestöissä ainakin (en tiedä nyt uniceffistä) sellaista imagoa yllä, että KAIKKI raha käytetään aina niin hienosti oikeaan osoitteeseen jne. sitten itse otetaan vastaan melko huikeita palkkoja lahjottamatta siitä osaakaan mihinkään...Outoa vähän vaan mielestäni kun vaaditaan muilta antamatta itse (paitsi tietysti tuo kova työpanos mutta sen antaa moni muukin jokapäivä)..

  Vettä juodessani en vieläkään ala miettimään saavutuksia, paitsi meidän Suomalaisten omia saavutuksia ja hyvää vettä. Kun meillä on täällä Suomessa aika pitkälti itse kaivetut kaivot vai onko mielestäsi unicef ne käynyt kaivamassa? Tietysti jossain on saatu vettäkin aikaiseksi mutta on myös paikkoja joissa asiat vaan junnaa ja junnaa ja jos hetkeksi apu lopetettaisiin kansat eivät itse ylläpitäisi mitään vaan kaikki mitä on aikaiseksi saatu häviäisi pikkuhiljaa.. On väärin opettaa kansoille, että jotkut muut tulevat pitävät kaivot kunnossa jne.. Jossain toimii, jossain ei.

  Jos minulla olisi ropoakaan lahjoitettavaksi antaisin sen suoraan jollekin Suomalaiselle lapselle, nuorelle, vanhukselle joka elää kurjuusrajan alapuolella vuodesta toiseen. En usko, että jossain afrikassa asuvakaan rahojaan lähettäisi vaikka meille tänne Suomeen? Paikallinen apu on mielestäni primääri asia paitsi jos paikallisesti menee tosiaan niin hyvin ettei mitään apua tarvita tai jos jossain sattuu jotain arvaamatonta kuten tsunamia ym niin se on tietysti ajateltava ihan tapauskohtaisesti uudelleen.

  Toivottavasti kuitenkin lahjoittelut myös uniceffille jatkuu ja järjestöt jatkavat auttamistaan (toisen auttaminen on kauneinta mitä voi tehdä) mutta minä en ainakaan väitä etteikö niissä olisi myös bisnestä mukana vaikka hyvää tehdäänkin.

  VastaaPoista
 3. Tässä vielä uniceffin promohenkilölle linkkiä johon kannattaa tutustua :)

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1421738821405.html

  VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!