keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Aletaanko syödä koiranruokaa? Tai siemeniä?Tuossa eräs uutinen herätti ajatuksen siitä, että pitäisköhän alkaa mutustamaan koiranruokaa? Ei, en ole seonnut lopullisesti vaan lähinnä viittaan tuolla siihen kun bongasin uutisen jossa puhuttiin siitä miten ruokateollisuus vedättää meitä 6-0. En tiedä tuliko tuo jollekin yllätyksenä, toivottavasti ei. Oletteko tosiaan luulleet, että nykymaailmassa jossa vain rahalla on merkitystä ja tekniikka on kehittynyt lähes huippuunsa olisi jotain arvoa vaikkapa jollain viljalla.. No ei ole eikä tulekkaan enään. Vaan se korvataan heti jollain muulla jos on halvempaa. Joku nyt oli sitten aiheesta vääntänyt oikein "kohukirjan" jossa näitä tuotteiden todenperäisyyksiä puidaan oikein urakalla. Olihan siinä kieltämättä aika hauskoja juttuja kuten vaikka tämä:

"Elintarvikkeemme sisältävät joukon lisäaineita, joita ei sallita koiranruoassa."

jaa miksi?

”Ihminen voi vapaasti valita... Mutta eläimet eivät voi itse lukea tuoteselostetta, ja siinä on itse asiassa se ainoa ero, jonka vuoksi säännöt eläinruoalle ovat niin toisenlaiset.”


Todistaahan tuo sen, että me emme ilmeisesti edes noiden kusettavien valmistajien mielestä ole lukutaidottomia. Muuta en tuosta saa irti. Onhan se jo tiedossa, että eläimet syövät monesti paremmin kuin me. Vaikka ostammekin jotain kalliita tuotteita luullen syövämme jotain luksusta, syömmekin todellisuudessa ihan mitä sattuu. Voisin vielä poimia tähän muutamia mielenkiintoisia tuotehuijauksia joita tuossa taloussanomien artikkelissa oli kirjasta poimittu.

Ensin voisi mainita meidän valtiomme laittoman monopoli puljun altian ostaman Renault Carte Noire Extran joka saakin kauniin värinsä ruskeasta karamelliväristä. Samasta sokerikulööristä (E150) kuin Coca-Cola, ei siis pelkästään monen vuoden varastoinnista tammitynnyrissä, kuten runollisesti voisi kuvitella... Luuliko joku, että nykyään on aikaa varastoida jotain viinilitkuja vuosikausia muuta kuin ehkä jollekin rikkaille joille parisataa pullosta ei ole paha hinta..

Toinen esimerkki: Elovena Täysjyvämuro 4 viljaa -pakkauksessa lukee isoin kirjaimin ”100 % täysjyvää”. Kuitenkin pakkauksen selostetta kun lukee ja jos osaa edes välttävästi laskea yhteenlaskua olisi todellisempi mainoslause 78% täysjyvää joka sekään ei ole Suomalaista.

Kolmantena radikaalina esimerkkinä listalle päästän Fun Light Persikka passionmakuinen juomatiiviste joka oli hauska lähinnä sen takia, että siinä ei veden lisäksi ole mitään muuta kuin lisäaineit, väriaineita, happamuudensäätöaineita ym ym.. Ko. tuotteen E-lista on lähes loputon...

Ituhipeille jotka popsivat vaan kasveja voisi mainita listalta esimerkin Mustat oliivit jotka eivät syntyjään ole mustia vaan ne on keinotekoisesti saatu menettämään makunsa ja muuttumaan mustiksi (olivat raukat joskus vihreitä)..

Vielä yksi on pakko ottaa listalta ja se on Myllyn Paras Paistovalmis Tacostick. Tuote on kotimaista valmistetta ja se kerskailee suomalaisella avainlipulla. Tässä ovat koottuna tuotteen sisältämät E-koodatut 26 lisäainetta: E150c, E171, E251, E270, E300, E304, E322, E330, E331, E341, E415, E450, E471, E472a, E481, E500, E503, E551, E621, E627, E631, E1414, E1420, E1442, E1450 ja E1518. Että sillä lailla, vai mitä..

Listalla oli paljon muutakin kuten hunajaa, jäätelöä, korvapuusteja jne jne ja varsinaisessa kirjassa tuotteita on varmaan melkos pitkät listat. Omakin esimerkki tuli vielä mieleen kun näin erään tuotepakkauksen jossa luki jotain jollain kielellä (ei Suomen sanaa) ja jotain hedelmiä siinä lootassa oli ja sitten kyljessä komeili merkki "puhtaasti kotimainen" (ainut suomeksi kirjoitettu lause :-D ). No toisaalta itse en suoraan sanottuna piittaa paskaakaan onko ruoka täysin kotimaista kun käsittääkseni esim Saksassa on samaa multaa jalkojen alla kuin meillä täällä ja ostaahan kaikki tavaraa ulkomailta jos halvalla saa! Toinen asia mikä ei oikein nykyään meikäläistä kiinnosta enkä ymmärrä niitäkään joita se niin kauheasti kiinnostaa on se, että onko ravinnossamme jotain E aineita vai ei, ehkä omakin elimistö säilyy paremmin kun vetää noita tarpeeksi ja kun nykyihminen sekä elintarviketeollisuus on ajautunut pisteeseen jossa noiden kanssa kaikki on valmistettava. Muuten ei saavuteta haluttuja tuotantomääriä (lue rivienvälistä, kaupoissa olisi hyllyt tyhjänä ja kaikki maksais vähä perkeleesti), tuotteita ei saada säilymään ja on kertakaikkiaan mahdotonta ruokkia 7 000 000 000 ihmistä ihan vaan pelkällä luomuheinällä. Ei onnistu niin ei onnistu. Joo on noista tehty tutkimuksia, että aiheuttavat sitä ja tätä mutta olen todennut, että kun oikein tutkitaan niin kaikki tuntuu aiheuttavan vähintään syövän.

No sitten on tämä luomu ravinto joka on nykyään aivan hullua touhua, se on sitä taistelua nykyaikaa vastaan ja eikä valitettavasti enää toimi kuin ylimääräisenä kuormituksena teolliselle yhteiskunnallemme. On täysin eriasia jos joku kasvattaa omat pottunsa, porkkanansa, syö oman kanansa munia ja jouluna leikkaa siivua omasta siastaan kuin se, että joku tila alkaa tuottamaan jotain luomua tuotantomäärän samalla laskiessa huimasti sen takia kun on jotain ihme 1800-luvun periaatteita ja saadaan näin tietysti tuotteesta huomattavasti suurempi hinta (eli syy kasvattaa luomua). Tuo tila ei ole sen kummempi vaan siellä ne rattorit ym joutuvat pörräämään vielä enemmän tehden hiilijalanjäljestä pari kokoa isomman kuin tila joka on pitkälti automatisoitu ja käytetään nykyaikaisia lannoitteita ym. Sitten nämä luomustelijat vielä harrastavat veron kiertoa myyden vaikka kananmunia autojensa peräkontista (itse ostaisin munat kaupasta ja myisin luomuna autoni perästä ja niin ovat ehkä hekin tehneet). Anteeksi mollauksesta. Ajatus on kyllä hieno mutta ei muutkaan saa tavaraa myydä takakonteista verottomasti, eikä varsinkaan elintarvikkeita. Miten tuollaisia voi ostaa kun muuten ollaan niin perkeleen tarkkoja siitä mistä mikäkin tavara on tullut? En aina ihan tajua. Jos haluatte kuitenkin myydä tavaraa takakonteistanne niin tehkää asia kunnolla jos kysyntää on ja haluatte näin toimia niin maksakaa verot ja hommatkaa eviralta lupa myydä elintarvikkeita auton perästä (voi olla ongelmallista mutta kyllä torimyyjätkin myy pressun alla perunaa niin ei mahdotonta pitäisi olla). Muuten käy niin kuin jo kävi eräälle, että meni kieltoon munien myynti mikä on sinänsä aina harmi jos joku Suomalainen joutuu kärsimään järjestelmämme byrokratiasta.
Itse en kuitenkaan pysty erottamaan luomukamaa mitenkään nykyeineksistä paitti toki hinnan ollessa kaksinkertainen. Jos tarvitsen välttämättä luomumunia hommaan kanan. Siihen asti syön tavallisia.

Kaikesta tuosta läyhäämisestä huolimatta raivostuttaa kun valmistajat kusettavat meitä. Toki jo aikanaan minulle on käynyt selväksi ATK- puolella, että valmistajalla on oikeus painaa vaikka 4x nopeuksisen CD aseman kylkeen teksti 52x eikä mikään laki sitä kiellä, tottahan omaan tuotteeseen saa painaa kylkeen vaikka pippelin kuvan (toki pitää muistaa myös K18 merkintä kun eihän lapset ole koskaan nähneet Suomalaisessa saunamaassa pippeliä). No sama tuote huijaus pätee nähtävästi tuolla elintarvikkeiden markkinoinnin maailmassa, sillä erotuksella, että tuotteen toisella puolella on kuitenkin luettava rehellisesti kaikki ainesosat tai edes suurinosa niistä myrkyllisistä.

En usko, että mikään yritys menisi konkurssiin vaikka tuotteen sisältö ilmoitettaisiin rehellisesti jo markkinoidessa ja mainosteksteissä. Se voisi jopa lisätä myyntiä kun joku valmistaja uskaltaisi olla rehti. Itse kun käyn kaupassa katson mitä tarvitsen, tsekkaan hintaa, heitän kärryyn ja poistun kassan kautta. Lisäksi tuttavapiiristäni 99% toimii näin. Jos jollain on aikaa ja halua lukea joka paketti niin ostakaa ne ja menkää kirjastoon, se on lukemista varten ja siten ette tuki koko kauppaa.. Ymmärrän jos on vaikka laktoosintoleranssi, keliakia tai diabetes jolloin on pakko vähän katsoa mitä syö mutta heilläkin ongelmat liittyvät yleensä ihan noihin luonnollisiin aineisiin kuten maito, viljat ja sokeri eikä suinkaan siihen E- aine listaan.. Taas menee läyhäämiseksi mutta minkäs teet kun asia on itselle tärkeä ja harmittava. Palataas taas siihen, että mielestäni lain pitäisi estää tuollainen markkinointi toiminta valmistajilta täysin, niin elintarvikkeissa kuin muissakin totteissa! Ei ole elintarvike valmistajilla varaa nussuttaa tuottajien hinnoista jos eivät edes käytä heidän tuotteitaan sellaisenaan vaan laittavat aina puolet jotain jotain puuteria. Tuottajille kuuluisi se norsun osa hinnasta ja rippeet sille valmistajalle sekä kauppiaalle joka ei tee muutakun heittelee kamppeet hyllyyn. Valmistajankin olisi paha valmistaa jos ei olisi tuottajia vai? Kunnia siis heille!

En ihmettele, että kaikki elintarvike touhu on vääristynyt. Omasta mielestä eräs suuri syypää tähän on jälleen tämä EU. Nimittäin tunnen esimerkiksi useita viljelijöitä joista ainakin pari on pystynyt suoraan myöntämään, että EU tuet ovat elättäneet hienosti ja sääntöjäkin on kierretty. Viljat on mukamas "tuhoutuneet" vaikka niitä ei olisi edes viljelty (katokorvaus) tai jopa tapauksen tiedän jossa viljat on jopa puitu mutta sitten kaadettu jokeen se kun on ollut kannatavempaa kuin viljojen kuivatus ja pakkaus kun hinta on niin maassa. Siis oikeasti kunnioitus tuotteeseen on maajusseilta häipynyt aivan totaalisesti koska viljan hinta on naurettava mutta taasen EU tuki on ihan kohtalainen. Entis aikaan vilja oli lähes pyhää ja tiedettiin, että se on se elättävä aines eikä mikään EU. Ei siinä ole mitään intressiä alkaa tavallaan ilmaiseksi hinkkaamaan tuon viljan kanssa kun rahaa saa helpomminkin. Ymmärrän heitä mutta systeemi selvästi kusee. Jos tuottajien motivaatiot on tapettu täysin niin miten voidaan kuvitellakaan, että lopullinen valmis tuotekaan olisi kuitenkaan kovin laadukas? Jos itse pystyisin valmistamaan jotain halvemmalla ja myymään kalliimmalla tekisin sen varmasti. Tämä maailma on bisnestä ja siinä on turha rutista niiden einespizojen kanssa, että kun on sitä ja tätä mukana. Menkää kaivamaan jostain juureksia ja onkikaa kylkeen vaikka kala niin ei tarvitse rutista. Jos ruuan tuotanto palautettaisiin takaisin tuonne "luomu" aikaan jonnekin 1900 luvun alkuun niin ei vaan olisi kaikille ruokaa edes rahaa vastaan mutta mitäpä siitä. Kai se nälänhätä on parempi kuin E-aineet. Lisäksi ihmisen elinikä kasvaa jatkuvasti joka on pitkälti lääketieteen kehittymisen syytä mutta myös ravinto on tärkeässä roolissa kaikessa ihmisen elämässä eikös niin? Jos ravintomme siis olisi väitetysti aivan suolesta emme varmaan pitkälle pötkisi.

No seuraava vänkääjä tulee jo varmasti huutamaan, että on kaikenmaailman tauteja tullut enemmän ja enemmän. Onko se sitten ravinnon syytä täysin vai? Olisiko asiaan vaikuttanut myös väestötiheys? Ihminen on alunperin asunut jotain noin 2hlö/km2 ja nyt asutaan ja ollaan noin 2hlö/m2 niin tottakai taudit leviää tehokkaasti ja kun niitä on koko ajan leviämässä ne myös pääsevät kehittymään matkan varrella. Lajimme luuli keksittyään antibiootin ja penisiliinin, että kaikki on kukistettu. Ei sellaista rohtoa tulekaan jonka teho kestäisi vuosisatoja, virukset ovat kovia ratkomaan ongelmia vähän kuin mekin keksimme jatkuvasti keinoja kupata rahaa jostain ja lypsää maaperästämme viimeisetkin ravinnon ja rikkauksien rippeet.
Me olemme itse pahin virus tällä pallolla (jossain elokuvassa asiaa ajateltiin juuri näin). Ja se on valitettavasti totta, sillä pallomme pärjäisi todella hyvin ilman meitä. Mutta nyt kun täällä ollaan mennään eteenpäin kehityksessä koska se on pakko, meitä kun on joka sekunti useita lisää täällä. Ja heillä kaikilla on nälkä.

Puolestani voidaan laittaa valmistajat seinää vasten ja estää tuo kusetus mutta ei me voida mennä kehityksessä takaperin. Jos joku on ituhippi tosissaan on asiasta toista mieltä niin keksikööt turvallisen korvikkeen E-aineille ja valmistustavan joka ei kuormita maaperää tai mitään muutakaan turvaten kuitenkin tuotteiden riittämisen kaikille, takuulla tulee saamaan tuossa kohtaa Nobel palkinnon.
Ei se auta vastaan laittamisella, asioita pitää kehittää jos ne eivät ole tyydyttäviä. Saatan itsekin alkaa välttämään noiden valmistajien mössöjä kun ovat noin räikeästi meitä markkinoinnilla vieneet. Muuhun en pysty. Ei ole varaa, eikä varsinkaan kiinnostusta alkaa etsimään jotain luomumössöjä kun eivät ole tippaakaan sen kummempia tai vähemmän kuormittavia enään nykymaailmassa ja nykyihminen kun on tottunut teollisiin makuihin, eivät luomut enää pärjää edes maussa. Jotkut pitävät itseään hyvänä syödessää luomua, minä ihan vilpittömästi kokisin olevani tyhmä jos ostaisin ylikallista / turhaa luomua ihan tarkoituksella, onneksi tämä nyt on vain minun henk.koht mielipide.

Lisäksi nykyään vielä kaupataan kaikenmaailman siemeniä ja kukkasia ihmisille, onko jokin mennyt minulta ohi? Luulin, että lajimme on sen verran kehittynyt, että ei enää tartte linnunruokaa syödä.. Linturaasut jäävät ilman siemeniään. Lisäksi useat siemenet kuten pellavansiemen, unikonsiemen ym aiheuttavat myös kaikkia hienoja haittavaikutuksia ja ensinmainittu on jopa ihmiselle haitallinen tietyssä määrin (ei ole ihminen siementen syöjä ei). Mutta syökää ihmeessä jos siltä tuntuu ja teille on hyväksi, en halua puuttua kenenkään ruokatapoihin mitenkään. Itselle ravintoa on edelleen perunat, leipä, valkosipuli, liha ja hmm.. liha.. Kaikki mikä on vihreää on homeessa, keltainen on kusessa ja kaikki mikä on punaista on raakaa. Tämä motto sulkee pois melkoisen osan kasviksista.
No joo vitsi vitsi kai niitäkin tarvitaan mutta ei ihmisen niillä elää kuulu (historia sekä evoluutio todistaa).
Olipa se possu sitten mistä hyvänsä tai miten muokattua, minulle maku ratkaisee (hinta myös). Myös makkarat on toimivia kunhan ne on niitä aitoja Suomalaisten tottumia jauhomakkaroita eikä mitään "lihaisia" itse kun syön pihvit mielummin erikseen ja makkarat erikseen. No näillä peruseineksillä on ihminen pärjännyt täällä Suomessa jo satoja vuosia (ei muuten joskus muinoin tullut mitään hetelmiä keskieuroopasta kun piti vaan syödä omia elikäs noita pottuja, sipuleita, nauriita, lanttuja yms vähemmän eksoottisia).. Miksei siis pärjättäisi niillä yhä? Uskon, että nuo nykyajan safka kikkailut ovat vain niille joilla on tekemisen puutetta, huomionkipeyttä tai vaan ylimääräistä aikaa sekä rahaa. Muuten suosin vanhaa meininkiä vaikka siihen teollistuminen olisi sitten tuonut vähän lisääkin.

Syökää kaikki miten tahdotte ja toivon kaikille tasapuolisesti pitkää ikää ja onhan teistä ituhipeistäkin työllistävä vaikutus joten jatkakaa vaan samaan malliin mutta pyydän, että lakatkaa se "käännyttäminen" ja antakaa kaikkien itse valita, älkääkä myöskään reteilkö sillä, että syötte jotain luomuhässäkkää yms. ei minunkaan tarvitse reteillä sillä mikropizalla mitenkään.
Toivotaan lisäksi, että valmistajat joutuvat johonkin vastuuseen (kusettajat) joskus ja että viljelijöiden intohimo siihen varsinaiseen viljelyyn saataisiin takaisin (eu tukien siirto suoraan viljanhintaan) ja näin saataisiin myös tasaisesti parannettua ruokiemme laatua. Toivottavasti myös teuraseläinten oloihin puututtaisiin radikaalimmin sillä ne kaikesta teollisuudesta huolimatta antavat henkensä meidän vuoksemme niin eikö olisi oikeus ja kohtuus kohdella niitä hyvin? Kunnioittakaamme myös enemmän maatamme joka antaa meille hedelmät, viljat ym.

Ehkä vielä joskus saamme terveellisiä lisäaineita ja ekologisempia tuotantotapoja kehiteltyä jotenkin mutta sitä ennen koitetaan pärjätä sillä mitä tällä hetkellä, ei teknologiaa kannata väkisin edistää tai ainakaan ajaa sitä taaksepäin. Me olemme itse antaneet tilanteen mennä tähän niin "se joka leikkiin ryhtyy sen kestäkööt!".

Alkuperäinen uutinen: Tästä
Kommentoikaa rohkeasti.

Kiitos ja kumarrus. Sekä toive, että luette muitakin tekstejäni jos tämän jaksoitte loppuun lukea.

- Opinio

Tykätkää, jakakaa, seuratkaa ym facebookissa, blogilistoilla jne jne ... Kaikki auttaa jaksamaan kirjoittelun jatkamista. Ilman yleisöä on turha esiintyä, en ole vielä tarpeeksi poliitikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!