maanantai 24. marraskuuta 2014

Ehdotus valtiolle

Haluaisin ehdottaa valtiolle suurta muutosta päättäjien suhteen. Tai siis lähinnä vaihtaa koko porukan (yritin ensin keksiä keinon sanoa se kauniisti). Enpä ole nimittäin koskaan nähnyt porukkaa joka olisi lyhytnäköisempää kuin nämä päättäjämme, eivätkö he tosissaan pysty näkemään asioita kuin vain huomiseen saakka tai ehkä jopa vain saman päivän iltapäivään asti?

Näin olen päätellyt siitä syystä, että päätökset joita siellä tehdään on niin lyhytnäköisiä, että missään muussa yrityksessä kuin tässä (Suomi) ei voisi noin lyhyesti ajatella mitään tai aina tulisi takkiin ja raakasti. Ainahan pitäisi näissä suuryhtiöissä vähän miettiä asiat niin, että miten ne saattaisivat vaikuttaa edes vähän pidemmällä aikavälillä.

Esimerkkeinä voisi nyt nostaa vaikka tuon tupakkien piilottelun josta olen tänne kirjoittanutkin, sitäkään ei vissiin osattu aikanaan miettiä kuin juuri siihen päivään asti kun se tulee voimaan, että mitä se mihinkin asiaan vaikuttaa.. No nyt tuli toinen esimerkki kun tuli nämä viina rajoitukset.. Onhan se tosi tosi hyvä idea piilottaa sana VODKA jostain mainoksesta tai poistaa myynnistä pullo jossa on Ron Jeremyn kuva, sehän tarkoittaa aivan suoraan, että kun juot kyseistä juomaa sinulle kasvaa suuren suuri.... kihara tukka ja olet sen takia kovasti naisten mieleen näin minä sen ainakin ymmärsin :). No nämä nyt sitten varmasti pitkällä tähtäimelle poistavat alkoholismin ja parantavat taloutta huomattavasti... No rohkenen epäillä. Esimerkkeihin voisi lisäksi luetella kaikki valtion myymät yritykset siis ne toimivat sellaiset.. Valtio onkin varmaan ainut yritys joka niin sanotusti tappaa lypsävät lehmät josta tuleekin lisäesimerkki STX Finland Turku / Perno jossa itsekin olen joskus aikaa viettänyt (töissä). Pyysivät valtiolta lainaa jotain 50miljoonaa jotta pääsevät valtavan tilauksensa kanssa alkuun no valtio parin päivän saunomisen jälkeen totesi, että ei meiltä kyllä irtoo nyt mitään, myöhemmin eräs taloustutkija julkaisi luvut jotka valtio oli kyllä saanut nähdä, joista selvisi, että pidemmällä aikavälillä valtio olisi tuolla 50miljoonan lainalla tienannut useita miljardeja verotuloja + telakka olisi maksanut summan hyvin pian takaisin ja teollisuus olisi kukoistanut taas useita vuosia ko alalla ja Suomen maine kovina laivan rakentajina olisi ollut turvattu mutta toki jos näkee asiat vain päivän päähän niin olisihan valtio ollut 50milliä köyhempi hetkellisesti ja niinhän ei parane tehdä jotta on rahaa lähettää Kreikkaankin jos siellä sattuu tulemaan tarvetta pikkurahalle..
No joo näitä esimerkkejä tulisi nyt ensi hätään varmaan sellaiset 12sivullista mutta jääkööt loput mainitsematta.. Kirjoitanpa osasta sitten ihan omat juttunsa.

Pääesimerkki on nyt kuitenkin mielessäni tämä verotus, matkakustannukset, palkat ja yrittäjien sivukulut työntekijöistä. Nimittäin em. asioita kun jossain on pohdittu jollakin saunaporukalla (hallitus) niin on varmaan hieman ollut lyhyenläntä tuo näkökyky... Eikö tosissaan jonkun poliittisen tahon järki sano sen vertaa, että jos noita kaikkia kiristetään, kasvatetaan ja pienennetään on kenenkään lähes mahdoton kohta käydä töissä tai ylipäänsä missään josta sitten saisi valtiolle maksettua veronsa ja lopulla rahalla jopa voisi ostaa jotain josta valtio taas saisi veronsa..
Tietty jos ajatuksena on ollut ostovoiman minimoiminen, terveiden yritysten ajaminen ulkomaille ja kansan kurjistaminen (porvareita lukuunottamatta) niin on onnistunut kyllä erittäin mallikkaasti. Jopa viiden tähden arvoinen suoritus joista ei varmasti voida olla osittain kiittämättä loistavaa ex pääministeriämme Kataista sekä hänen hyvää ystäväänsä valtiovarainministeri (EX) Urpilaista. Nythän tilanne on se, että kohta on lakien puolesta pakko ottaa töitä vastaan jopa 80km päästä ja polttoaineverot voidaan pitää pilvissä tai nostaa ne jopa pilvien yli kun porukka kerran joutuu töihin pitkiä matkoja hieromaan. No sitten kun sinne töihin on jotenkuten päässyt tienaamaan seuraavan päivän polttoainerahat on huomioitava, että auton omistamisesta mätkäistään muillakin veroilla ja kuluilla erittäin tuntuvasti. Ja jos pääsee vahingossa lipsahtamaan ajatus mieleen, että kaikki mitä tuntipalkasta kertyy on omaa kannattaa muistaa tuloverot ym sivukulut.
Jos nyt kuitenkin sattuu jäämään jotain edelleenkin sinne lompakkoon vielä auton tankkaamisen jälkeenkin kannattaa muistaa, että asumisesta, syömisestä, juomisesta, sähköstä, lämmöstä, vedestä ja tietysti myös YLE:stä saamme myös maksaa osamme veroina. Eikä muuten unehdeta työnantajaa joka mahdollisesti vielä sattuu Suomessa sijaitsemaan on hänkin jo maksanut palkastamme lähes toisen samanverran piilokuluina verottajalle ja muille sangen tärkeille tahoille. Eli jatkuvasti maksamme kaikesta moninkerroin veroa ja joka tuote on matkallaan joutunut verotettavaksi jo moneen kertaan. EU:ssa toki kaikenlainen tuplaverotus on laitonta mutta Suomessa ilmeisesti ei mikään ole ihan niin yksinkertaista kun EU:sta Suomihan noudattaa vain ne kohdat jotka tuntuu hyvältä ja muuten ei piitata mitään ja maksetaan sanktioita joka vuosi siitä kun ei noudateta yhteisiä pelisääntöjä esim verotuksessa. Tämä tästä tällä kertaa mennäänpä eteenpäin.

Luulisin / luulin joskus, että tavoite maassamme olisi oikeastaan päinvastainen eli yritettäisiin saada kansa tyytyväiseksi, yritykset elinvoimaisiksi jne jne mutta näillä eväillä siinä ei voida onnistua kun kaikkea vain pahennetaan. Tässäpä kuitenkin minun henkilökohtainen mielipiteeni siitä mitä asioille pitäisi tehdä tai voisi tehdä enkä väitä sen olevan ratkaisu kun en nähtävästi tajua politiikasta mitään kun en lähes koskaan ole heidän kanssaan samaa mieltä asioista muutenkaan ja hehän ovat ne jotka ovat aina oikeassa, ihmiset jotka me olemme valinneet meitä edustamaan. No minä nimittäin saattaisin lähteä asioita ajamaan aivan päin vastaisella linjalla joka menisi jotakuinkin lyhyesti sanottuna näin:
Aloitetaanpa siitä työnantajasta joka joutuu maksamaan kaikenmaailman kulunkeja joka ainoasta työntekijästä aina vain enemmän ja enemmän, eli jos kaveri tienaa 10€/h (brutto) työnantaja maksaa hänestä kuluineen noin 18€/h. Eli aika hyvää tuntipalkkaa maksaa työnantaja mutta siitä huolimatta tämä 10€ kaveri on varmasti vinkumassa lisää liksaa jatkuvasti ja ihan syystäkin mutta eipä hän taida ajatella sitä kuinka paljon oikeasti hänestä maksetaan eikä tämä työnantaja varmaan tahallaan maksa huonoa palkkaa mutta kun ei ole varaa maksaa enempää. No olisikohan mahdotonta tehdä noille kustannuksille jotain vaikka edes pk yrityksien kanssa? Jos kuviteltaisiin, että nuo ylimääräiset kulut vaikkapa puolittuisivat niin olisikohan väärin ajateltua, että työnantajan kynnys työllistää väkeä pienenisi melkoisesti ? Lisäksi kaverit jotka jo ovat töissä voisivat ehkä saada lisää liksaa? No tätä kautta sitten saataisiinkin ehkä uusia työpaikkoja joista taas valtiolle verotuloja ja vanhat tekijät saisivat palkan korotuksia joista taas verotuloja.. Lisäksi näille saattaisi jäädä vahingossa muutama euro niin sanottua käyttörahaa jolla sitten voisi ostaa euron alekorista itselleen jotain kivaa ja siitä taasen menisi valtiolle kuuluisa 24% VEROA..  Olikohan ihan typerä ajatus ?

Ehdotukseni toinen osuus koskisi puolestaan polttoaineveroja ja muuta auton omistamiseen liittyvää.. Eli nykymallihan on se, että vaikka maailman hinnat menisivät alas täällä ne eivät mene mihinkään vaan lisätään vaatimattoman polttoaineveron määrää kun se nyt ei vielä ole kuin about 70% jossa on siis vielä selvästi korotuksen varaa.. (Ohi aiheen sen verran, että eräs tutkija joskus kertoi ihmeissään näistä liikenteeseen liittyvistä veroista, että jos rahat tosiaan käytettäisiin tieverkkoihin ym niinkuin ne on tavallaan tarkoitettu Suomi voitaisiin noin 10vuoden välein asfaltoida yli asti suureksi parkkipaikaksi eikä tekisi edes tiukkaa rahallisesti, no näyttääkö tieverkkomme siltä????)
No ajatus olisi taas minulla niin outo ja hassu, että jos tosiaan menisimmekin ja laskisimme tuota liikenteen verotusta niin voisiko olla mahdollista, että liikenneyritykset huokaisisivat helpotuksesta, tekisivät sijoituksia (verotuloja), palkkaisivat väkeä (verotuloja) ja jopa uusia yrityksiä alkaisi tulla (verotuloja)? Tämän lisäksi voisi vahingossa käydä niin, että masentuneet Suomalaiset lähtisivätkin liikkumaan aina joskus sinne tänne sen sijaan, että istuvat kotona kynttilän valossa sähkö ja lämmityslaskujen pelossa. Olisi omalla kohdalla ainakin mahdollista liikkua ihan täällä kotimaassa vähän enemmän jos OMALLA autolla liikkuminen ei olisi yhtä kallista kuin taksilla. Olisi kiva käydä matkailemassa ympäri Suomea ja samalla majoitusliikkeiden ja kauppojen kautta tienata valtiolle niitä veroäyrejä tai jos on liikunnallinen ihminen eikä halua käyttää autoa kuin pakosta niin sen pihassa säilöminenkään ei saisi olla niin kallista kuitenkaan jolloin taas jäisi vähän enemmän sitä ostovoimaa.. Lisäksi tämähän olisi mielestäni se konsti jolla kansalaiset saisi ihan omasta tahdostaan ottamaan töitä vastaan kauempaakin jos töissä käymistä varten ei tarvitsisi ottaa lainaa tai käydä toisessa työssä tienaamassa matkarahoja.

Kolmas osuus ideaani olisi vaihtaa tuo vähääkään raha asioihin liittyvä porukka totaalisesti! Onko poliitikoista kukaan tai kovin moni kuitenkaan suuryhtiöiden johtajia, perustajia tai omistajia jotka tosissaan tajuavat rahantekemisestä jotain ? No ei ole. Mutta mitäpä jos olisi? Voisin ehdottaa Jorma Ollilaa, Toivo Sukaria ja vaikka Keskisen Vesaa uuteen hallitukseen (toki monia muitakin nämä herrat vain värikkäitä esimerkkejä). Uskoisin silti, että jo tuo porukka tietää rahan tekemisestä ja sen itse ansaitsemisesta, sijoittelusta ynnä muusta noin 100 kertaa enemmän kuin nykyiset päättäjät jotka tuskin ovat vuosiin enään joutuneet rahaa edes käyttämään kun syövät, juovat ja kulkevat valtion laskuun. Jotkut jopa asuvat valtion tilapäismajoituksessa melko näyttävissäkin vuokra asunnoissa (toki vain tilapäisellä vuokrasuhteella ja vuokraa maksamatta) esim. Niinistö. Nämä reppanat sitten kiskovat meiltä "tavallisilta" sitä rahaa kaikenmoisilla korotuksilla, kiristyksillä ja pakotuksilla kun yhtäkkiä sitä tarvitsevat vaikkapa Kreikkaan. Eikä äijät millään pikkunappuloilla pelaakkaan vaan nämä täysin yrityksen pyörittämisestä (Suomi = Yritys) tietämättömät pelaavatkin miljoonilla ja miljardeilla, siitä on leikki kaukana.
Siinä ei sitten vissiin vaan ehdi miettimään, että mitä erilaiset toimet vaikuttavat tulevaisuudessa ja pitkällä tähtäimellä.. Toki on tärkeämpiäkin asioita kuten nuo viinojen piilottelut ym niin nämä rahajutut kannattaa vain nopeasti ottaa sieltä mistä saa ja ensikerralla taas lisää.. Kyllä kansalla rahaa on kuten jutustani keskipalkkaa käy selväksi. Tietty tämä menee hienosti näinkin kun Suomalainenhan ei ole tottunut rutisemaan pikkuasioista.. Jos joku kuitenkin haluaa niin mielellään keskustelu saisi jatkua kommentteina.

Jakakaa Facebookissa jos vähääkään olette asioista samaa mieltä tai jos ette ole yhtään samaa mieltä. Ja tietty se vaatii vähän uskallustakin... Se saattaisi kuitenkin herättää toivottua keskustelua.

2 kommenttia:

  1. Yrityksiä tukemalla sais suomeen monta työpaikkaa.. jos yrityksien ei tarvis aina miettiä et on niin kallista vaikka olis hyötyä.. nykysellä palkkaus järjestelmällä yks ihminen saa tehdä kahden työt.. kun kaikessa säästetään.. ja kuinka paljon auttais syrjäytymistä ym. jos yrityksillä olis vähä vähemmän maksuja työn tekijästä.. nyt päättäjät vois tarttua asioihin jotka vois oikeesti vaikuttaa meihin suomalaisiin!! Yrityksille helpotusta ihmisten palkkauksessa tukia ohjattava työpaikoille ei työkkäriin!!

    VastaaPoista
  2. Loistava kommentti. Juurikin tuossa piilee mielestäni ainakin iso osa ratkaisusta Suomen työttömyyteen ja työpaikkojen saamiseen. Ei pikkufirmoilla ole varaa palkata tällä hetkellä niin ei ne sitten palkkaa.. Jos asia olisi toisin voisi kuvitella miten paljon tulisi työpaikkoja ja mahdollisia palkkojen nousujakin.. Noh ehkä päättäjät on taas rahahuuruissaan unohtaneet tälläisen yksinkertaisen vaihtoehdon..

    VastaaPoista

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!