maanantai 20. tammikuuta 2014

Piilotupakointi

Taas alkaa juttu virrata kun itse olen valitettavasti harrastanut tupakointia jo toistakymmentä vuotta eikä yhtään ole minkäänlainen ylpeydenaihe mielestäni vaan päinvastoin. Aivan silkkaa itsensä myrkyttämistä omasta vapaasta tahdosta joka on jo sinällään täysin käsittämätöntä mutta kuitenkin sitä vaan jatkaa ja jatkaa. Uskokaa tai älkää lopettaminen on käynyt mielessä todella monesti ja kerran olinkin polttelematta parisen kuukautta mutta jostain kumman syystä taas olen tupakoivien osastolla. Ja miten hyvältä elämä alkoikaan jo maistumaan kun oli ollut sen parikuukautta ilman tupakkaa, kaikki ruoka maistui aivan erilaiselta, rahaa tuntui jäävän muutamia euroja ylimääräiseksi ja mikä parasta yhtäkkiä tuntui, että energiaa olisi tehdä mitä vaan. Energian määrä tuntui niin hurjalta, että tuntui kuin olisi ADHD puhjennut ja siis vain ja ainoastaan hyvällä tavalla. Olisin voinut lähteä illalla vaikka juoksemaan tai jotain kun normaalisti en voisi ajatellakkaan sellaista.

Aion vielä joskus saada henkisen vahvuuteni niin kovaan lyöntiin, että lakkaan polttelun niin että naps vaan. En aio käyttää mitään nikotiinivalmisteita ainakaan kovin paljoa koska niihinkin jää riippuvaiseksi ihan siinä missä tupakkaankin. Tiedänkin tapauksen jossa tuttavani söi nikotiini purkkaa ja koitti tosissaan lopettaa polttamisen vaihtelevalla menestyksellä, ennen hän poltti askin vihreää päivässä ja nykyään menee laatta purkkaa ja se aski vihreää. Kumpi nyt sitten on parempi? Omalla kohdalla parhaiten lopettamiseen auttoi tavallinen purkka, aina kun teki mieli tupakkaa heitti purkan suuhun jotta oli jotain tekemistä. Tupakoinnistahan noin 50-90% on niin sanottua tapariippuvuutta yksilöstä riippuen, eli on pakko saada se hetki itselle sen tupakan kanssa tai jos kaverit menevät polttelemaan tuntee olonsa ulkopuoliseksi. Sitten siitä luo itselleen sellaisen asian, että kun herää on mukamas pakko saada tupakkatauko, kun syö on pakko saada tupakkatauko, kun juo kupin kahvia on pakko saada tupakkatauko kun jokin menee hyvin palkitsee itsensä tupakkatauolla jne jne ja kun menee hermot, oho, onkin pakko saada tupakkatauko. Eihän sillä todellisuudessa ole mitään merkitystä noihin asioihin mutta siitä on vain luonut itselleen helpotuksen / hyvän lisän kaikkeen.

Tämä kaikki ärsyttää minua kovasti mutta ehkä vielä enemmän ärsyttää se kun tupakoinnista tehdään sellainen tabu. Se koitetaan piilottaa johonkin kellareihin vähitellen, aivan kuin se mukamas poistaisi ongelman. Ei todellakaan vaan ehkä jopa päinvastoin. On keksitty kaikenmaailman kieltoja tupakoinnin kieltämiseksi julkisilla paikoilla, baareissa, parvekkeilla ja jopa omassa autossa. No miten näiden valvominen sitten käytännössä kuormittaa yhteiskuntaa jos poliisi alkaa kyttäillä mopopoikien lisäksi myös tupakoivia? Tulee toisinsanoen äärimmäisen kalliiksi yhteiskunnalle vahtia toistensa tekemisiä. Poltinpa itse tai en pidän sitä kuitenkin jokaisen täysin omana valintana (tyhmäksi saa polttavaa haukkua mielestäni aivan suoraan mutta omahan on valintansa) ja vaikka se käry kuinka harmittaisi niin sitten väistyn itse sivummalle tai en pyöri porukassa jossa poltellaan, se on niin yksinkertaista. Entäpä kun ympärijuovuksissa oleva porukka sysätään baarista pihalle kadun varteen polttelemaan vilkkaan liikenteen sekaan... Jos ei onnettomuuksia koidu ennemmin tai myöhemmin niin suuresti olen hämilläni. Jos ei muuten niin polttejoiden tai portsareiden hermot menee ramppaamisesta ja joku saa lopuksi Suomalaisittain selkäänsä tai putkareissun. Taas menee yhteisön rahoja ja aikaa virkavallalta aivan turhaan.

Sitten ne keksivät, että jemmataan ne askitkin vielä näkyvistä kun tupakoijat jo oli tavallaan piilotettu ja tehty Suomesta nopeasti katukuvaan katsottuna raitis valtio vaikka tupakoijien määrä ei sinällään ole millään tapaa laskenutkaan. Askien piilottelu sitten onkin asia erikseen, uskooko joku tosissaan, että kun jotain asiaa ei näe, sitä ei ole olemassa?? Itse en ihan suostu tuota nielemään. Sen lisäksi, että saatiin tupakat ikäänkuin pois näkyvistä tai olemasta niin ilmeisesti toivottiin, että niiden käyttö sitämyöten vähenisi kun ostamisesta tulisi näkyvämpää ja hankalampaa, ainakin ala-ikäisten laittomat ostokset tavallaan vaikeutuisivat kun vielä papereiden kysymisestä tehtiin pakollista melkein eläkeikään saakka, no varmasti nuorten tupakan osto vaikeutui mutta aina on niitä jotka hakee kun pyytää, niin kuin ennenkin. Valtio on bisnes siinä missä muutkin yritykset ja jos se todellakin haluaisi sulkea monien miljoonien verotulot tupakasta olisi siihen varmasti olemassa viisaammatkin keinot kuin piilottaa tuotteet kassan taakse. Lisäksi jotkin tutkimukset nyttemmin osoittavat, että askien piilottelu teki sellaisen reaktion, että ihmiset hamstraavat tupakkaa kun sitä on vaikeampi ostaa. Ei siis osteta enään yhtä askia josta "pikku - Matti" voi isän taskusta päin käydä ottamassa muutaman savukkeen vaan ostetaan kartonki kaupalla sitä tupakkaa jotta "pikku - Mattikin" saa muutaman irtosavukkeen sijasta ottaa täysiä askeja isin huomaamatta.

Tämä kaikki raivostuttaa lähinnä sen takia, että tuo on silkkaa typeryyttä tai sitten se on hyvin ajateltu valtion bisnes. Kaikki tupakkaa myyvät kaupat, kioskit ym ympäri Suomen joutuivat hankkimaan kalliita tupakan piilottelu telineitä (tuolla nimellä ne varmaan jossain tukussa ovat) joista jokaisesta myydystä / ostetusta valtio saa siivunsa veroina. Siis totaalista pakkomyyntiä yrittäjille jos haluavat pitää asiakkaansa jotka käyvät tupakkaostoksilla. Tietääkseni kaikenlainen pakko myynti on ihan laissakin kielletty mutta ilmeisesti nämä lait eivät koske valtiota. Pitihän ihmisten ostella digiboksitkin pakotettuna jos halusivat jatkaa tv:n katselua ja pitäähän ihmisten maksaa yleverokin vaikka ei koskaan katsoisi ylen kanavia! Eli jossain laissa on aukko joka päästää nuo valtion alaiset yhtiöt vähän helpommalla ja antaa niille tiettyjä valtuuksia joista muut yhtiöt vain haaveilisivat. Miettikääpä miten onnellisia olisivat vaikka Suomen disneyn osastolla jos saisivat määrättyä lain, että joka talouteen on siitä ja siitä päivästä eteenpäin tilattava Aku Ankka ja Roope Setä. Jos tästäkään ei riittävää lisätulosta saisi niin poistettaisiin tilauspakko ja toimitettaisiin lehteä vain niille jotka sitä oikeasti lukee eli murto osalle mutta perittäisiin kaikilta "Disney" vero (En millään tapaa vastusta Disneytä vaan päinvastoin, kuulun suurkuluttajiin mutta sitä oli helppo käyttää esimerkkinä, pahoitteluni).

Nyt on menty riittävästi ohi aiheen ja palataan takaisin tupakkaan jota en käsitä. Jos siitä polttamisesta täytyy yrittää tehdää niin vaikeaa ja piilotella tupakoijat kellareihin niin miksei tupakointia voida tehdä suoraan laittomaksi ? Kunhan ei ainakaan puolilaittomaksi niinkuin tuo surkuhupaisa nuuska. Ei ihan mene taas maalaisjärkeen, että on olemassa huumausaine / riippuvuutta aiheuttava aine jota saa ostaa esim laivalta (kunhan ollaan Ruotsin puelella) ja omistaa mutta Suomesta sitä ei saa eikä sitä oikein saisi käyttääkkään mutta tuoda saa kyllä jos haluaa. Naurettavaa. Samaten tuo seksin osto jossain kohtaa (ei nyt koske onneksi itseä mutta periaatteestakin verrattava). Eli saat myydä mutta et saa ostaa, näin oli tilanne tietääkseni ainakin joskus. Kukahan kumma näitä lakeja ja sääntöjä oikein keksii kun toinen laki näissä aina tavallaan kumoaa toisen. Eipä kummoista bisnestä olisi jos itse perustaisin kaupan jossa olisi sellainen tuote jota saa myydä mutta kukaan ei saisi sitä ostaa (valtio voisi kokeilla tuollaista kauppa konseptia, tietty monopoli tyyliin niin kuin muutkin valtion yhtiöt, vaikka monopolikin tosin taitaa olla vähän laiton Suomessa, no ei takerruta pikku seikkoihin), voisin kuvitella konkurssin olevan melko väistämätön. Voisivat mielestäni sen verran edes tuolla hallituksen penkkejä kulutellessaan miettiä, että lait tukisivat toisiaan eivätkä kumoaisi toisiaan. Aikaahan niillä on siellä mielinmäärin asioita miettiä mutta kaipa se vaatisi vielä haluakin tehdä asioille jotain.

Kannatan joka tapauksessa ehdottomasti tupakan kieltämistä täysin tai sitten vastaavasti tehdä siitä ihan normaali tuote muiden joukossa, vai edistääkö tuo piilottelu ym kikkailu tosissaan jotain asioita ? Laittomaksi vaan niin kansan henki kirjaimellisesti paranee. Keuhkosyöpäpotilaiden hoitoon kuluvat varat säästyvät ja paljon muutakin hyvää. Toki muutama työtön tulisi tupakka alalta mutta eipä suomessa paljoa tuo ala työllistä, moneen muuhun valtion tappamaan alaan verrattuna (lue rivien välistä: telakka teollisuus). Ehkä joskus meillä vielä oikeasti on raitis maa tupakan suhteen tai sitten joku jonka olisi syytä saada kaikkien Nobel palkintojen äiti keksii tuotteen joka korvaa tupakan mutta on terveellinen tai ainakin haitaton. Ehkä se ei vaan ole mahdollista vielä 2000- luvulla , toisin kuin vaikka Marssissa käynti.

Tästä voitaisiinkin lisäksi lähteä rakentamaan jotain pikku kilpailua tupakoinnin lopettajien kesken ja olen ehdottomasti mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!