perjantai 17. tammikuuta 2014

Lajimme kehitysTästä tekstistä tulee varmaan vähintään ruma mutta ajatuksia herättävä. Pahoitteluni.
Aiheena on siis ihmisen evoluutio ja yleensä ottaen ihmis lajin kehitys tähän pisteeseen jossa nyt ollaan. Blogini "Ihmisen läheisin sukulainen" kertookin jo tuosta kärrynpyörästä jossa tällä hetkellä suurin osa meistä on.
Mitäpä jos kuvitellaan tavallaan vaihtoehtoinen todellisuus ja lisätään sekaan ajatus tai pari raamatustakin. Eli aikanaan Jumala on antanut ihmiselle vallan tehdä valintoja ja päätöksiä täysin itsenäisesti ilman, että Jumala siihen puuttuu, kuitenkin meidän ei varmastikaan ole ollut tarkoitus mitenkään leikkiä Jumalaa.
Lisäksi on olemassa toinen jumalaisen tärkeä asia eli luonto joka määrittelee eri lajien sopeutumisen, ravintoketjut ja muut sangen tärkeät elämään vaikuttavat asiat joihin ei myöskään kuitenkaan saisi puuttua koska se on lajien jatkuvuuden kannalta kriittistä.
No mitäpä jos ihminen ihminen poistaisi erään sangen tärkeän asian elämästään. Lääketieteen, joka on tavallaan jumalan leikkimistä sekä myös luonnollisiin asioihin puuttumista. Lisäksi voitaisiin yrittää ajatella asioita siten, että ei puututtaisi luonnollisiin valintoihin. 
Evoluutiohan tarkoittaa hyvin yksinkertaisesti ajateltuna sitä, että lajit jalostuvat ympäristöstään, ravinnostaan ja elämäntavoistaan riippuen siten, että niillä on tarvittavat taidot, vaistot yms selviytyäkseen. Evoluutio hoitaa tämän asian erittäin yksinkertaisesti. Se nimittäin poistaa kaikki ne yksilöt jotka eivät menesty eikä niiden ole tarkoituskaan menestyä, vain vahvat siis selviävät jolloin sukupolvista jää aina jäljelle vahvimmat ja näin ollen heidän jälkeläisensä omaavat myös hyvät geenit jne. Hyvin yksinkertaista mutta täysin toimiva järjestelmä jonka tuloksia ja toimivuutta voidaan luonnossa ihailla päivittäin, ihan vain katselemalla eri lajeja ja organismeja jotka ovat jalostuneet huippuunsa.
Luonnon konstit ovat todella brutaalit ja rumat mutta antaa se myös takaisin, vai eikö ole arvoa ravinnolla ja hapella ym mitä luonto meille antaa. On todella hirvittävää esimerkiksi katsoa kun seepra lauman heikoin jäsen jää leijonien kynsiin ja ne syövät sen elävältä, tämä kuitenkin hitaasti mutta varmasti johtaa siihen, että seeprojen laji kehittyy ja leijonien myös. Jos tätä järjestelmää häirittäisiin ei olisi kovin todennäköistä, että pitkällä tähtäimellä kumpikaan laji menestyisi. Monet lajit ovatkin joutuneet sukupuuttoon kun ne eivät ole toimineet luonnon kaavojen mukaan ja luonto on todennut ne tarpeettomiksi. Tai sitten ne on metsästetty sukupuuttoon joka on täysin luonnollista ja uusien lajien tulemiseksi jopa välttämätöntä. Pitää kuitenkin muistaa, että ei ole mitenkään luonnollista, että esimerkiksi ihmiset käyttävät moderneja aseita jonkin lajin metsästämiseen tai metsästävät lajia enemmän kuin ravinnoksi olisi tarvetta esimerkiksi rahallista hyötyä tavoitellessa tai jopa vain huvittaakseen itseään. Luonnolla ei ole tässä kohtaa mahdollisuutta toimia kuten on tarkoitettu. Ravinnoksi on tietysti pyydystettävä ravintoa, sekin on luonnon kiertokulussa määritetty, että ihminen on lihansyöjä ja onneksemme myös ravintoketjunsa huipulla.
Mitä jos mekin olisimme valinneet toisin ja antaisimme luonnon tehdä työnsä. Tosiasia on, että ainakin näin maalaisjärjellä ajatellen meidän lajimme olisi tällä hetkellä lähes pakostikin paljon kehittyneempi kuin se nyt on. Jos antaisimme vauvojen edes osittain yrittää selviytyä itsekseen (Blogissani: Ihmislapsi on aiheesta lisää) olisi varmaa, että suuri osa heikoista yksilöistä olisi jäänyt pois, lajimme geeniperimä olisi puhtaampi ja ehkä jopa terveempi. Onhan se kauhea ajatus mutta niin on luonto valitettavasti tarkoittanut ja on se luonto myös antanut meille syntymän ihmeen, minusta on täysin oikein, että sillä on myös oikeus ottaa se pois. Vaikka kuinka kauniisti ajattelisi ei varmasti ole luonnon kannalta oikein, että jopa yksilömme joilla ei ole mitään mahdollisuutta selvitä (vakavasti vammaiset ym) pidämme niin pitkään hengissä kuin mahdollista vaikka väkisin koska se on vaan meille niin tärkeää ja koemme sen velvollisuudeksemme. Tämän takia jopa terveiden yksilöiden resursseja sekä aikaa kuluu todella paljon täysin turhaan jos ajattelee järjevästi, eikä tunteella.
Eräs tulevaisuuden tutkija hiljattain lausui, että väkiluku planeetallamme on menossa kohti 10miljardin ihmisen rajapyykkiä jota ei todennäköisesti planeettamme tule kuulemma kestämään. Lisäksi hän sanoi erittäin viisaasti, että maapallo pärjää ilman ihmistä erittäin hyvin mutta ihminen ei pärjää ilman maapalloa! Kuitenkin tuo väkiluku on täysin sen ansiota, että olemme puuttuneet luonnon kiertokulkuun erittäin paljon. Edellämainittujen asioiden lisäksi pidämme ihmisiä hengissä lähes pakonomaisesti vaikka luonto nimenomaan yrittää päästä tietyistä yksilöistä eroon silloin kun aika on kypsä. En usko, että luonto pitäisi vaikkapa koomapotilasta tai elotonta vanhusta elossa 20 vuotta jos ihminen ei pääsisi siihen vaikuttamaan. Pikemminkin uskon, että luonto on jo pitkään yrittänyt päästä meistä viheliäisistä ihmisistä eroon tavalla jos toisella. Esimerkiksi erilaiset rutot, influenssat yms virukset ovat mielestäni luonnon aseita joilla se normaalisti saisi puhdistettua planeetan ja lajin hävittämällä kylmästi suuren osan sen "heikoista" edustajista jolloin jäljelle jäisi vain immuuneiksi kehittyneet yksilöt. Mutta me olemme vastarannankiiskiä ja olemme ottaneet aseeksemme ehkä luonnon kannalta pahimman eli lääketieteen jolla pystymme pitämään lajimme hengissä mitä pahimmistakin taudeista huolimatta täysin epänormaalin pitkään, kuin olisimme Jumalia. Jos meillä ei olisikaan lääketiedettä vaan joutuisimme antamaan luonnolle periksi ehkä sen ei olisi koskaan tarvinnut luoda tauteja meidän hävittämiseksemme vaan lajimme kukoistaisi juuri sillä volyymillä kun on tarkoitettu.
Mielikuvitus on rajana tuolle ajatukselle, että mitä jos emme olisi puuttuneet kaikkeen vaan olisimme antaneet luonnon hoitaa valinnat. Näin helposti voisi laskea, että ihmisen elinikä olisi ollut pitkän aikaa paljon lyhyempi joten yksilöiden vaihtuvuus olisi ollut paljon nopeampaa, ehkäisy keinoja ei olisi keksitty joten syntyvyys olisi paljon suurempi ja olisi varaa antaa noiden "huonojen" yksilöiden menehtyä ja vahvojen hyvä geenisten yksilöiden jälkeläiset saisivat aina vain paremmat ja paremmat geenit. Näin evoluutio olisi varmasti vienyt meitä jo pitkän matkaa johonkin suuntaan. Itse näkisin ihmiset mestari saalistajina joilla olisi erittäin hienostuneet laumat ja täydellinen hierarkia jossa ei olisi sotia eikä sairaita, ehkä eläisimme kuitenkin taloissa ja olisimme myös teknisesti valovuosia edempänä mutta sulassa sovussa luonnon kanssa. Elinaikamme ja terveytemme olisi parantunut aivan luonnollista reittiä ollen jopa paljon pidempi ja parempi kuin tällä hetkellä. Me myös kunnioittaisimme luontoa aivan eri tavalla ja planeettamme voisi varmasti paljon paremmin. Onhan täysin epäluonnollista tai sairasta, että laji joka on ollut täällä planeetalla kaikista lyhimmän ajan (vain pienen murto osan planeettamme iästä) on saanut aikaan lähes sen tuhon.
Valitettavasti Jumala tai jokin voima antoi meille oman tahdon ja olemmekin sillä puskeneet lajimme täysin epäluonnollisen vahvaan asemaan, lähes kuolemattomaksi jolloin luonnolla tai muilla lajeilla ei ole mitään mahdollisuutta taistella meitä vastaan. Ainakaan vielä.
Tiivistettynä tämä kaikki on todella ruma ajatus siitä, että ihminen olisi kuin eläin ja jos esimerkiksi vastasyntynyt yksilö olisi jotenkin poikkeava tai edes liian hidas olisi sen kohtalo todennäköisesti menehtyä pedon kynsissä tai nääntyä. En missään tapauksessa halua sanoa, että minusta tuo olisi hienoa mutta en mitenkään voi väittää etteikö se olisi luonnon tahto ja etteikö niin kuuluisi käydä jos me emme leikkisi jumalaa ja yrittäisi olla jopa luontoa parempia tekemään päätöksiä lajin kehityksen suhteen.
Lääketiede on eräs ihmiskunnan mahtavimpia keksintöja ja kaiken kunnioitukseni annan kaikille sen oivalluksille. Luonnon ja evoluution kannalta voi kuitenkin myös ajatella lääketieteen olleen suurin virhe mitä lajimme on koskaan tehnyt.
Sama tulevaisuudentutkija myös sanoi, että planeettamme keksii vielä keinon päästä eroon ihmisistä ja uskon sen täysin. Lajimme on näillä toimillaan tuhonnut planeettaamme siinä määrin, että kohta se saattaa antaa takaisin samalla mitalla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!