sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Identiteetti


Eilen en saanut unta jostain syystä ja tuli valvottua aikas myöhään, no televisiosta tuli uusintana jälleen kerran tuo MIB Men in Black.. Enpä sitä katsonut kun vähän sieltä täältä ja vain melko alusta mutta herätti se erään vanhan ajatuksen jota olen aiemminkin pohtinut, nimittäin kohdassa jossa agentti J:ltä otetaan pois hänen identiteettinsä ja koko elämä pyyhitään pois järjestelmistä. 
Mitenhän tämä todellisuudessa tapahtuisi, ei varmaan loppujen kummoista hakkeria tarvitsisi joka hyökkäisi johonkin väestörekisterin tapaiseen ja poistaisi sieltä esimerkiksi oman identiteettinsä täysin. Miten paljon näitä mahtaa tapahtua ilman, että kukaan koskaan saa tietää kun vaikka joku rikollinen maksaa oikealle henkilölle uudesta identiteetistä. Nykyäänhän ihmiset ovat vain numeroita ja kirjaimia järjestelmissä, jotka ovat kuitenkin tavalla tai toisella haavoittuvaisia. Kansalle toki uskotellaan, että kaikki mikä järjestelmissä on, on ikuista ja pysyvää. Mutta onko se niin? Mitä jos jokin suuri noita järjestelmiä säilövä serveri halli räjähtäisi tai tuhoutuisi jotenkin? Miten paljon identiteettäjä menetettäisiin ja mitä ne ihmiset sen jälkeen olisivat.. 
Pakosti tämä loisi eräänlaisia pakolaisia maailmaan, tai ehkä heitä jo on. Jos itse ajattelisin olevani vaikkapa osakekaupalla taloudellisesti menestynyt erakko ilman lapsia tai perhettä ja yhtäkkiä identiteettini häviäisi kirjoista ja kansista. En tietäisi siitä varmastikaan mitään ennen kuin tulisi tilanne jossa tarvitsisi uusia passia / ajokorttia tms. Laitoksella todettaisiin, että tälläistä henkilöä ei ole olemassakaan. Ilman passia tai henkilöllisyyttä, en saisi rahojani pankista, en pystyisi todistamaan itseäni hahmoksi jonka yhteiskunta on minusta tehnyt. Jossain kohtaa alkaisin myydä omaisuuttani koska pankista ei rahaa tipu. Miten myydä talo jos myyjää ei ole olemassakaan? Ehkä jotkin dna testit veisivät minut takaisin yhteiskuntaan mutta jos en koskaan olisi luovuttanut dna:ta mihinkään niin miten se sitten auttaisi? Ehkä sukujuurien avulla jos jostain saataisiin vertailtavaa dna:ta mutta kuinka äkkiä aletaan vaikkapa kaivaa hautaa auki jos joku "hullu" tulee väittämään olevansa joku jota ei rekistereistä löydy. Asuisinko lopulta kujalla pahvilaatikossa, miljoonat tilillä nimellä jota ei ole olemassakaan..
Entä toisinpäin.. Jos vain väittäisin, että minulla ei ole passia, ajokorttia tai mitään muutakaan, keksisin nimen lennosta jne, ottaisiko yhteiskunta minut johonkin rooliin ilman pomminvarmoja todisteita siitä kuka olen. Joutuisinko johinkin laitokseen tai byrokratian rattaisiin vuosiksi? Vai olisinko vain haamu joka olisi kaiken ulkopuolella, eikä koskaan toivoakaan normaalista elämästä? Miten hataralla pohjalla ihmisen virallinen olemassaolo on? Entä jos on vasta lapsi.
En mitenkään voi ymmärtää miten lapsi joka syntyy jostain syystä jossain muualla kuin sairaalassa, häntä ei kasteta mihinkään uskoon, eikä kukaan tajua ilmoittaa häntä mihinkään rekisteriin voisi elää tässä yhteiskunnassa? Sellaisia tapauksia on jopa pakko olla, ei ehkä Suomessa mutta jossain kehitysmaissa ainakin. Tämä ihminen kun kasvaa aikuiseksi ja haluaisi vaikka lähteä ulkomaille, mitenhän se tapahtuisi, onko yhteiskunnan koneistossa olemassa jokin kaava näille tapauksille vai jäävätkö nämä ihmiset muiden ulkopuolelle? Paljonko meitä oikeasti on tällä pallolla rekistereiden sisällä ja niiden ulkopuolella?
Eikö tämä avaisi ainakin rikollisille kammotavan polun päästä kuin koira veräjästä. Lentää ennen kiinnijäämistään kehitysmaahan, sopeutua joukkoon ja sitten väittää olevansa identiteetitön, kastamaton, palmunalla syntynyt paikallinen ja hyödyntää näin yhteiskunnan toimintamallia erittäin yksinkertaisesti saaden ehkä uuden identiteetin ja ollen näin jälleen täysin kelvollinen kansalainen. Tässä vaiheessa mennä hakemaan rahat takaisin Sveitsin pankissa jossa käy salatulta tililtä nostaminen ilman henkilöllisyyttä, se nimittäin tapahtuu pitkällä tilinumerolla ja salasanalla jotka olet tiliä perustaessasi saanut. Eikä silloinkaan ole kysytty kuka olet. Kukaan ei siis tiedä kuka tilin on joskus omistanut ja nyt sen alkuperäinen omistaja on kadonnut ja tilalle on vaivihkaa tullut uusi hahmo josta kukaan ei ole kuullutkaan eikä tule kuulemaankaan vaan hän häviää massaan helposti.
Entisaikoina ei tälläisia järjestelmiä edes ollut ja kuka vaan saattoi periaatteessa vaikka paikkakuntaa vaihtaessa sanoa olevansa kuka hyvänsä. Eihän sitä kukaan pystynyt kyseenalaistamaankaan, silloin on pakosti ollut vaikeaa valvoa ihmisten määrää, rikollisia, tilinomistajia, sukujuuria ja paljon muutakin.
Miten hyvä elämä kuitenkin näiden systeemien ulkopuolella voisi olla jos rahaa kuitenkin olisi riittävästi. Aivan kuin kaikki muut ihmiset olisivat karsinassa ja sinä sen ulkopuolella, päästen kuitenkin heidän sekaansa koska vain haluat. Varmasti saisit talon ostettua tekaistulla nimellä jostain päin maailmaa melko helposti (käteisellä), yksityiset lääkäripalvelut (käteisellä). Tuossa ehkä pakolliset. Toki varmaan ajokortitta joutuisit olemaan ja rajojen ylitys ei ehkä onnistuisi mutta olisiko se sitten välttämättömyyskään. Eipä häiritsisi puhelinmyyjät ynnä muut jos et liian moneen paikkaan tätä uutta henkilöllisyyttäsi ilmoittelisi. Harvassa paikassa tänäkään päivänä kysytään mitään henkilötunnusta tai jos kysytään niin kuinka usein se muka tarkastetaan oikeaksi?
Varmasti myös valtiot piilottavat tiettyjä ihmisiä tähän tapaan. Kuulostaahan tämä salaliittoteorioinnilta mutta en voi olla ajattelematta, että liikkuuko näitä "haamuja" joukossamme enemmän tai vähemmän. Mikä järjestelmä on se joka lopulta päättää kuka on olemassa ja kuka ei.. Voiko se erehtyä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä vielä mietit? Kirjoita nyt vaan se kommenttisi.. Jos on jotain sanottavaa se kannattaa sanoa!